Antarctica a fost plină de palmieri, iar istoria s-ar putea repeta din cauza încălzirii globale

Ţărmurile Antarcticii erau pline de palmieri, în urmă cu 50 de milioane de ani, atunci când temperaturile de pe continentul sudic au ajuns la peste 20 de grade Celsius, arată un nou studiu.

RomaniaTV.net
02 aug. 2012, 10:31
Antarctica a fost plină de palmieri, iar istoria s-ar putea repeta din cauza încălzirii globale

Descoperirea arată ce s-ar putea întâmpla dacă încălzirea globală va continua în acelaşi ritm ca până acum.

Dacă Antarctica se va încălzi, din nou, nivelul apelor va creşte cu 60 de metri, ştergând de pe faţa Pământului oraşe de coastă precum New York, Sidney sau Hong Kong.

Cercetătorii au forat 1.000 de metri adâncime în podeaua oceanului pentru a colecta mostre de polen fosilizat. Acestea arată o Antarctica complet diferită faţă de ceea ce cunoaştem astăzi. În timpul Eocenului, acum 48-55 milioane de ani, nivelul foarte mare de gaze cu efect de seră din atmosferă a dus la creşterea temperaturilor.

Marea Britanie, de exemplu, era cu 15 grade Celsius mai caldă decât în zilele noastre şi era acoperită de jungle. Cel mai dramatic efect al încălzirii globale din Eocen a fost văzut, însă, la poli, potrivit noilor informaţii.

Cercetătorii au descoperit pe fundul oceanului, în apropiere de Wilkes Land, pe coasta de est a Antarcticii, polenul fosilizat al unor plante care trăiesc în zone diferite: o zonă de păduri tropicale, dominate de ferigi, baobabi şi palmieri, şi o zonă montană, cu fagi şi conifere.

Polenul arată că temperaturiile medii în Eocen, pe coasta Antarcticii, erau de circa 16 grade Celsius, iar vara ajungeau la 21 de grade Celsius. Iernile aveau peste 10 grade Celsius, chiar şi în zilele cele mai „friguroase”. Antarctica se afla pe atunci în acelaşi loc ca acum, acoperit Polul Sud.