ANPC avertizează: Nu vă lăsaţi păcăliţi de produsele „tradiţionale”

Mare atenţie la alimentele pe care le cumpăraţi pentru masa pascală, mai ales dacă le preferaţi pe cele tradiţionale, ne avertizează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului.

RomaniaTV.net
05 apr. 2012, 13:40
ANPC avertizează: Nu vă lăsaţi păcăliţi de produsele „tradiţionale”

După ce a găsit pe piaţă „parizerul ca la bunica acasă”, ANPC a ajuns la concluzia că mulţi producători sau comercianţi vând produse cu denumiri care induc ideea falsă că ar fi tradiţionale.

„De foarte multe ori, din dorinţa de a se introduce pe piaţă unele produse tradiţionale, producătorul sau comerciantul vine cu tot felul de idei, iar prin denumirea pe care o dă produsului respectiv încearcă să inducă la consumator ideea că acel produs este unul tradiţional, ori un produs tradiţional nu este acela căruia operatorul care-l produce îi spune «parizer ca la bunica». Eu nu ţin minte ca bunica să producă vreodată parizer„, a declarat şeful ANPC, Cnstantin Cerbulescu.

Invitat la România TV, reprezentantul unei firme de mezeluri a explicat de ce nu poate exista „parizer tradiţional”. „Este o denumire improprie întrucât acest sortiment realizat din carne nu se poate realiza decât în nişte condiţii tehnologice pe care le poate oferi doar industria alimentară. Într-o gospodărie nu se poate realiza un asemenea produs”, a explicat Sergiu Meica, profesor universitar, director de calitate la o fabrică de mezeluri.

Mezelurile nu pot fi tradiţionale, cu atât mai mult cât calitatea acestora este din ce în ce mai îndoielnică. Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a explicat că acest fenomen are loc pentru că producătorii nu mai sunt obligaţi să prezinte reţeta.

„Dacă astăzi eu merg şi spun că acest crenvurst are prea mult şorici, el poate spune asa scrie în reţetar. Ori dacă am avea o reţetă martor aprobată, am putea lua măsuri. Am pregătit actul normativ şi speram să fie gata cât mai repede pentru a introduce această certificat. 

Potrivit şefului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, România are peste 4.000 de produse tradiţionale autorizate, în timp ce la nivelul Uniunii Europene numărul acestora abia ajunge la 800″ .