Animalele de la Zoo Galaţi, bolnave şi înfometate, însă Garda de Mediu spune că totul este bine FOTO

Scandalul iscat în jurul animalelor de la Grădina Zoologică din Galaţi, aflate într-o stare deplorabilă, a luat amploare. Asta după ce mai multe poze cu animalele flămânde au apărut pe internet.

RomaniaTV.net
07 sept. 2012, 16:31

Pe de o parte, reprezentanţii Consiliului Judeţului Galaţi spun că necuvântătoarele au fost chinuite şi înfometate, iar cei care răspund de Parcul Zoo susţin că duc un trai bun, doar că sunt foarte bătrâne. În plus, Garda de Mediu a emis un raport în care se arată că toate lucrurile sunt în regulă.

Fotografiile de la Grădina Zoologică din Galaţi care au stârnit reacţii vehemente pe internet. Animale par bolnave şi flămânde. O căprioară are sârmă în coarne, iar un leu nu are blană şi este lihnit de foame. Directoarea grădinii spune că animalele sunt foarte bătrâne şi e normal să nu fie în cea mai bună formă.

„În primul rând, leul, atunci când s-a născut, avea o displazie de bazin şi tocmai ca să-l ţinem în viaţă l-am separat de familia lui, l-am adus în ţarcul ăsta, a fost hrănit cu biberonul, îi facem şi vitamine şi minerale”, a declarat Camelia Moroianu, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi.

Totuşi, reprezentanţii Consiliului Judeţean au altă părere.

„Este intolerabil că porcăria asta a durat ani de zile, toţi ţinându-şi gura (…) Totul trebuie rezolvat punctual şi mai ales cei care trebuie să răspundă, hoţii, nesimţiţii, derbedeii, trebuie sancţionaţi”, a precizat Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului judeţean Galaţi.

Paraschiva Vintilă, membră a Consiliului Judeţean Galaţi, a declarat la România TV că lucrurile sunt extrem de grave. „Nu s-a bătut un cui, nu s-a dat o vopsea, nu s-a făcut nimic. În bazinele urşilor apa era verde, nici măcar nu era scurgere acolo. Astăzi s-a scos apa din bazin cu lopata„, a spus Vintilă. „Nu s-a pus problema schimbării directorului, deocamdată se fac anchete, iar cei care se fac vinovaţi vor fi sancţionaţi. Poliţia a făcut control şi s-a constituit deja un dosar penal”, a mai precizat consilierul.

Paraschiva Vintilă a mai spus la România TV că grădina zoologică are un contract cu un medic veterinar, care vine din când în când. „Nu există tranchilizant, dacă se întâmplă o evadare, vor chema poliţia şi îl vor împuşca, ca la Sibiu”, a mai spus consilierul.

Scandalul iscat de pozele apărute pe internet a pus pe jar şi organele de control ale statului. Surprinzător, un raport întocmit de Garda de Mediu pe 7 septembrie arătă foarte clar că la grădina zoologică lucrurile sunt în regulă.

„În urma controlului s-a constat că animalele prezente pe amplasament sunt într-o stare corespunzătoare, este asigurată hrana şi apa, îngrijire şi asistenţă veterinară de specialitate„, se scrie în nota de constatare din 07.09.2012 a Comisariatului Judeţean de Mediu Galaţi.

Grădina Zoologică se află într-un proces de reabilitare, iar lucrările vor costa 7 milioane de euro.