Angajaţii Oltchim sunt la un pas de concediere

Toţi angajaţii Oltchim ar putea să-şi piardă locul de muncă. În şedinţa Consiliului de Administraţie s-a propus concedierea colectivă a celor peste 3 mii de salariaţi. Măsura nu a fost deocamdată aprobată, pentru că şedinţa s-a suspendat, însă acest lucu s-ar putea întâmpla dacă privatizarea Oltchim eşuează.

RomaniaTV.net
07 sept. 2012, 13:43
Angajaţii Oltchim sunt la un pas de concediere

În ultima şedinţa a consiliului de administraţie al Oltchim directorul general Constantin Roibu a propus concedierea colectivă a 3200 din cei 3326 de angajaţi.

Salariaţii ar fi urmat să primească după concediere compensaţii de 6 până la 18 salarii, în funcţie de vechime. Alte variante propuse includeau păstrarea angajaţilor, dar eliminarea sporurilor sau declararea insolvenţei Oltchim. Niciuna dintre variante nu a fost aleasă, iar cel care le-a propus, directorul general, a demisionat. Astfel, pericolul pentru cei 3000 de angajaţi nu a trecut.

„Este un acord între Guvern şi FMI în care s-a impus ca Oltchim să fie privatizat până la 30 septembrie. Dacă eşuează, Oltchimul se lichidează”, a declarat Mihai Diculoiu, preşedintele sindicatului Oltchim.

Oltchim a rămas fără bani şi are datorii de 700 de milioane de euro. Reprezentanţii ministerului cred că vor reuşi să o vândă. Până atunci vor lua un împrumut de 10-15 milioane de euro pentru salarii şi reluarea activităţii şi vor pune o nouă conducere.

„Căutăm investitori din străinătate. Sper să reuşim să angajăm pentru Oltchim o societate de management, o corporaţie internaţională”, a precizat Remus Vulpescu, preşedintele Oficiului pentru Participaţiile Statului.

Există însă şi o veste bună pentru angajaţi: după două luni de întârzieri salariale, ei au primit astăzi avansul pentru luna iulie.

Joi dimineaţă, muncitorii au reluat protestele de la Oltchim şi au cerut demisia liderului de sindicat, informează România TV. Cu o zi în urmă, sute de angajaţi s-au îmbrâncit, în timpul protestului, pentru a intra în instituţie. Şeful societăţii, Constantin Roibu, şi alţi 15 directori şi-au dat demisia.

Un grup condus de Cornel Cernev a decis înfiinţarea unui alt sindicat în cazul în care Mihai Diculoiu liderul sindicatului Liber Oltchim refuză să plece. În timp ce la Râmnicu Vâlcea , protestatarii îi cereau demisia, liderul de sindicat Mihai Diculoiu purta negocieri la Ministerul Economiei pentru realuarea activităţii la Oltchim. El a transmis că nu va renunţa la funcţie.

Aproape 200 de salariaţi ai combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea au continuat protestele, ei adunându-se, joi dimineaţă, în faţa pavilionului administrativ al societăţii. Oamenii sunt nemulţumiţi că de două luni nu şi-au mai primit salariile, dar şi din cauză că activitatea combinatului a fost sistată. Pe platforma chimică au protestat joi în jur de 300 de persoane.

Este pentru a doua zi consecutiv când se înregistrează proteste la sediul central al Oltchim. Miercuri, aproximativ 100 de persoane au forţat intrarea în sediu.

Muncitorii care protestează au scandat în cor „jos Diculoiu”, liderul de sindicat al Oltchim.

Protestele continuă pe platforma chimică în ciuda cererii reprezentanţilor Guvernului, care le-a solicitat muncitorilor să rămână calmi, să renunţe la proteste, pentru că vor afecta privatizarea ce va avea loc pe data de 18 septembrie.

Situaţia la Oltchim este critică, producţia este oprită în totalitate, se mai primeşte curent electric doar pentru funcţionarea instalaţiilor strategice şi a iluminatului, iar după 15 septembrie curentul va fi oprit definitiv din cauza unei datorii de 150 de milioane de euro.

Constantin Roibu a anunţat că va rămâne un simplu director în cadrul instituţiei pe care a condus-o timp de 20 de ani.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a mers la Râmnicu Vâlcea pentru a discuta cu sindicaliştii. El a declarat că unitatea nu se va închide, ci se va privatiza.