PROTEST al angajaţilor de la Metrou. „Se poate ajunge la grevă generală”

Angajaţii de la Metrorex încep, miercuri, protestele. Ei se opun planurilor conducerii, mai exact trecerii salarizării în sistem bugetar şi tranferul Metrorex din subordinea Ministerului Transporturilor în subordinea Primăriei Capitalei, informează România TV.

05 mart. 2013, 08:05
PROTEST al angajaţilor de la Metrou. „Se poate ajunge la grevă generală”

Sindicaliştii de la metrou vor protesta miercuri în faţa Ministerului Transporturilor, de unde vor pleca în marş spre Piaţa Victoriei, nemulţumiţi că nu vor fi majorate salariile, dar şi de proiectul privind trecerea Metrorex în subordinea municipalităţii.

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi, a declarat că protestatarii vor veni miercuri, în jurul orei 12.30, în faţa Ministerului Transporturilor, apoi vor pleca în marş spre Piaţa Victoriei. Rădoi a precizat că sindicaliştii de la metrou sunt susţinuţi de cei de la CFR şi de la RATB.

Rădoi a mai spus că pentru acţiunile de la Ministerul Transporturilor (MT) şi Palatul Victoria nu au autorizaţie şi speră ca protestatarii să nu fie amendaţi, precizând că a obţinut doar un acord verbal de la Poliţie şi Jandarmerie.

Liderul USLM a declarat că, în condiţiile în care contractul colectiv de munca expiră în 31 martie, sindicaliştilor li s-a spus că fondul de salarii este acelaşi ca cel din 2012, „care de fapt este acelaşi ca în 2008”.

Totodată, sindicaliştii sunt nemulţumiţi de proiectul privind transferul Metrorex din subordinea Ministerului Transporturilor la Primăria Capitalei. Rădoi a precizat că acest proiect prevede că angajaţii de la Metrorex vor fi salarizaţi ca bugetari, ceea ce ar însemna diminuarea salariilor.

Ion Rădoi a mai spus că după 1 aprilie se poate ajunge până la greva generală la metrou, dacă sindicaliştii nu vor putea negocia contractul colectiv de muncă.

În urmă cu o lună, preşedintele USLM declara că bugetul de 90 de milioane de lei alocat Metrorex în 2013 este de 8,5 ori mai mic decât cel de anul trecut, când suma alocată companiei a fost de 750 de milioane de lei. Rădoi spunea că dacă suma alocată nu va fi majorată, compania va avea de suferit.

Liderul USLM mai spunea că pe 31 martie expiră contractul colectiv de muncă şi că, în acest context, Metrorex nu poate suporta diminuarea altor drepturi. El preciza că angajaţii au renunţat la al treisprezecelea salariu şi la primele oferite în cazul sărbătorilor legale, dar nu mai acceptă alte diminuări salariale, cu atât mai mult cu cât Guvernul anunţă în prezent o serie de măriri de taxe şi scumpiri.

Liderul USLM mai spunea că nici până în prezent nu se ştie cu certitudine dacă Metrorexul va trece din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Primăriei Capitalei. Rădoi preciza că dacă se va ajunge la această situaţie, sindicatul trebuie chemat neapărat la discuţii pentru întocmirea acordului social în ceea ce-i priveşte pe salariaţii Metrorex.

Preluarea de către Primăria Capitalei a companiei Metrorex a fost convenită în septembrie 2012, într-o discuţie la Guvern la care a participat şi primarul general Sorin Oprescu. Premierul arăta atunci că discuţia avută cu primarul general privind preluarea metroului de către municipalitate a depăşit „zona de principiu” şi spunea că statul va asigura în continuare subvenţii şi derularea investiţiilor deja începute, precum tronsonul către Drumul Taberei.

CITEŞTE ŞI După modelul capitalelor europene, Metrorex va trece în subordinea Primăriei Capitalei