Andronescu: Ordonanţa privind bacalaureatul profesional intră la Guvern miercuri

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat, luni, că în şedinţa de Guvern de miercuri va fi prezentată Ordonanţa de Urgenţă privind bacalaureatul profesional, proiect care ar putea fi aprobat săptămâna viitoare, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
12 nov. 2012, 15:35
Andronescu: Ordonanţa privind bacalaureatul profesional intră la Guvern miercuri

Ecaterina Andronescu a afirmat, luni, la şedinţa Comisiei de Dialog a Prefecturii Cluj, că bacalaureatul profesional reprezintă „permisul pentru intrarea pe piaţa muncii” şi o şansă pentru cei care nu vor să meargă spre învăţământul superior.

„Miercuri, vom prezenta în şedinţa de Guvern proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind bacalaureatul profesional, care se află pe traseu la Ministerul Finanţelor şi la Ministerul Justiţiei. Bacalaureatul profesional este permisul pentru intrarea pe piaţa muncii şi este o şansă pentru cei care nu vor să meargă spre învăţământul superior. Este o formă deschisă de învăţământ, în sensul în care un tânăr care a susţinut Bac-ul profesional se răzgândeşte şi doreşte să se îndrepte spre învăţământul superior, acest lucru este posibil”, a spus Andronescu.

Potrivit acesteia, bacalaureatul profesional ar trebui să îi ajute pe elevi „să devină propriii lor stăpâni, să îşi deschidă mici afaceri de familie”.

Ministrul Educaţiei speră ca OUG privind bacalaureatul profesional să treacă prin Guvern „săptămâna viitoare”. „După mesajele pe care le primesc de la elevi este o aşteptare mai mare decât mi-aş fi imaginat pentru această formulă de bacalaureat”, a adăugat Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, declara recent că a decis redactarea unei Ordonanţe de urgenţă a Guvernului privind bacalaureatul profesional, după ce a constatat că prin procedura parlamentară măsura nu ar intra în vigooare în timp util.

Preşedintele Traian Băsescu ceruse reexaminarea Legii care introduce bacalaureatul profesional, în sensul eliminării dispoziţiilor prin care se reglementează bacalaureatul profesional, susţinând că insuficienta reglementarea a acestuia este de natură să afecteze calitatea învăţământului şi buna desfăşurare a examenului de bacalaureat pentru anul viitor.

Preşedintele afirma că pentru competitivitatea educaţională a României este nevoie de stabilitate şi predictibilitate în arhitectura sistemului educaţional şi, concomitent, de intervenţie pe proces educaţional – calitatea cadrelor didactice, relaţia cu angajatorii – şi pe conţinuturi – programa şcolară, practica.

Premierul Victor Ponta i-a cerut însă ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să susţină în continuare în Parlament adoptarea Legii care introduce Bacalaureatul profesional, chiar dacă preşedintele Traian Băsescu „îşi mai doreşte din când în când să fie prim-ministru”.

Deputaţii din Comisia de învăţământ au decis menţinerea bacalaureatului profesional prin Ordonanţa de Urgenţă 73/2010, respingând astfel cererea de reexaminare adresată Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu.