O NOUĂ DECIZIE în cazul copilului ucis de câini. Află ce au hotărât procurorii

Andrei, fratele lui Ionuţ-copilul ucis de câini, o să fie audiat de procurori acasă, în prezenţa unor psihologi. Procurorii nu-l vor chema pe copil la parchet pentru a nu-l afecta emoţional.

RomaniaTV.net
19 sept. 2013, 10:01
O NOUĂ DECIZIE în cazul copilului ucis de câini. Află ce au hotărât procurorii

Andrei, fratele lui Ionuţ, în vârstă de 6 ani, a văzut tot ce s-a întâmplat şi va fi audiat de procurul de caz acasă. De faţă va fi şi un psiholog. Fratele lui Ionuţ a mai dat o declaraţie în faţa psihologului, care nu poate fi ataşată la dosarul de la Parchetul General.

Tatăl lui Ionuţ Anghel s-a prezentat, joi, la Parchetul instanţei supreme, el declarând că a venit să vadă ce date noi sunt în ancheta privind împrejurările în care a murit fiul lui, în 2 septembrie, în apropierea Parcului Tei din Capitală.

Ionuţ Anghel, în vârstă de patru ani, a murit în 2 septembrie, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, iar fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, declara în 3 septembrie medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML). Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de muşcături de câini.

Dosarul penal a fost deschis în 3 septembrie de Parchetul Tribunalului Bucureşti, iar o zi mai târziu ancheta a fost preluată de procurorii Parchetului instanţei supreme, având în vedere complexitatea cauzei şi intensa mediatizare a acesteia.

Citeşte şi Mesajul emoţionant al mamei copilului ucis de câini

Procurorii fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuţ Anghel şi verifică dacă au fost respectate dispoziţiile OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân. Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie anunţa că dosarul privind uciderea de către câini maidanezi a lui Ionuţ Anghel este în faza actelor premergătoare.

În 6 septembrie, procurorii le-au audiat pe Carmen Secăreanu, preşedinta Asociaţiei Caleidoscop, şi pe Lavinia Mirela Nica, fost voluntar al Asociaţiei Caleidoscop, care în 2008 a semnat, în numele ONG-ului, pentru adoptarea unuia dintre câinii care l-au omorât pe Ionuţ Anghel.

Avocata preşedintelui Asociaţiei Caleidoscop declara, la ieşirea de la Parchetul instanţei supreme, că aceasta este incriminată în dosarul privind moartea lui Ionuţ Anghel, dar nu a fost pusă încă sub acuzare.

Avocatul Valentin Răchiţeanu, cel care o apără pe Lavinia Nica, spunea că aceasta are în prezent calitatea de martor, că procedurile sunt în curs şi că procurorii efectuează „expertize criminalistice”.

În 9 septembrie au fost audiaţi Constantin Ciorăscu, administratorul firmei pe terenul căreia Ionuţ Anghel a fost omorât de câini, şi reprezentantul unui ONG.

În 13 septembrie a dat declaraţii la Parchetul ICCJ bunica lui Ionuţ. La ieşirea din sediul Parchetului, Aurica Anghel a declarat că le-a spus procurorilor tot ce ştia şi tot ce a văzut, susţinând că ceea ce s-a întâmplat este o tragedie. Bunica lui Ionuţ a mai spus că a avut grijă de copii, dar când a sesizat că aceştia lipsesc, nu a ştiut unde să-i caute, zona în care se afla fiind cu multe alei.

Avocatul acesteia, Bogdan Bărbuceanu, a declarat că nu sunt motive juridice pentru punerea sub acuzare a bunicii lui Ionuţ, că aceasta va colabora cu anchetatorii pe parcursul anchetei pentru a se stabili adevărul şi că, cel mai probabil, asociaţiile de profil privind maidanezii vor fi cele trase la răspundere în acest dosar penal.

În 17 septembrie a fost audiată la Parchetul instanţei supreme preşedinta Asociaţiei „Cuţu, cuţu”, Marcela Pîslă.

Şase câini au fost ridicaţi în 2 septembrie de pe proprietatea firmei din apropierea Parcului Tei. Unul dintre aceştia, care avea urme de sânge pe bot, fusese sterilizat de ASPA şi adoptat de Fundaţia Caleidoscop în 2008, declara Răzvan Băncescu.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 10 septembrie, Legea privind câinii fără stăpân, care stabileşte, printre altele, un termen de 14 zile în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.