Anders Breivik ar putea fi absolvit de răspunderea penală pentru masacrul din Norvegia

Andres Breivik a fost declarat bolnav psihic şi, ca atare, fără răspundere din punct de vedere penal, de către o primă expertiză psihiatrică, aceasta fiind ulterior contrazisă de o contraexpertiză care l-a evaluat ca suficient de sănătos din punct de vedere psihic pentru a răspunde penal pentru actele sale. O comisie Medico-Legală a avizat însă prima expertiză oficială a extremistului de dreapta fără vreo "obiecţie importantă".Dacă se menţine, Anders Breivik nu va putea răspunde penal pentru dublul masacru comis vara trecută în Oslo şi pe insula norvegiană Utoya, în urma căruia au fost ucise 77 de persoane, majoritatea tineri din Partidul Laburist.

RomaniaTV.net
01 iun. 2012, 19:08
Anders Breivik ar putea fi absolvit de răspunderea penală pentru masacrul din Norvegia

Anders Breivik voia să fie declarat responsabil din punct de vedere penal pentru masacrarea a 77 de persoane, anul trecut. Breivik spunea că astfel nu-şi va trăda crezul în doctrina sa de tip nazist privind „puritatea” naţiei norvegiene.

Dar judecătorii i-au dat „lovitura de graţie” vineri, când Comisia Medico-Legală a exprimat obiecţii faţă de o evaluare care îl declara sănătos psihic. Astfel, Breivik a fost declarat bolnav psihic şi, ca atare, fără răspundere din punct de vedere penal, de către o primă expertiză psihiatrică, aceasta fiind ulterior contrazisă de o contraexpertiză care l-a evaluat ca suficient de sănătos din punct de vedere psihic pentru a răspunde penal pentru actele sale.

Cu obiectivul de a valida calitativ evaluările psihiatrice oficiale, Comisia Medico-Legală a avizat prima expertiză oficială a extremistului de dreapta fără vreo „obiecţie importantă”. Dar aceeaşi Comisie are două „obiecţii majore” faţă de contraexpertiză. Juriştii afirmă că o asemenea concluzie înseamnă că această contraexpertiză nu a fost nici aprobată şi nici respinsă.

În scrisoarea sa, Comisia precizează că „întrebările puse experţilor psihiatri (…) nu vizează concluzia lor în sine”, ci fundamentele care au condus la o asemenea concluzie.

Procurorul Svein Holden a repetat, la rândul său, că vrea să păstreze toate opţiunile până la sfârşitul procesului, rezervându-şi posibilitatea de a reţine responsabilitatea sau lipsa de responsabilitate penală a acuzatului. În prima variantă, Breivik va fi condamnat la 21 de ani de închisoare – pedeapsa maximă pentru astfel de crime în Norvegia, dar care poate fi prelungită cât timp individul respectiv prezintă risc de pericol social, iar în cel de-al doilea, Breivik ar putea fi internat într-o instituţie psihiatrică pe termen îndelungat sau chiar pe viaţă.