Anders Breivik a plâns la tribunal şi a efectuat salutul nazist în faţa rudelor victimelor VIDEO

Procesul atentatorului de la Oslo, Anders Behring Breivik, a început, luni, la un tribunal din Norvegia. Audierile vor dura aproximativ 10 săptămâni, iar instanţa trebuie să decidă dacă bărbatul este apt să răspundă penal pentru faptele sale. Rudele celor 77 de victime sunt prezente în sala de judecată şi spun că se pregătesc pentru 10 săptămâni de iad, întrucât vor trebui să audă explicaţiile lui Breivik.

RomaniaTV.net
16 apr. 2012, 05:19
Anders Breivik a plâns la tribunal şi a efectuat salutul nazist în faţa rudelor victimelor VIDEO

Breivik a efectuat salutul nazist în faţa rudelor victimelor, la începerea procesului său, după care a declarat că nu recunoaşte legitimitatea instanţei care îl judecă pentru uciderea a 77 de persoane, potrivit Mediafax.

Procesul în care Breivik este judecat pentru atacurile comise la Oslo şi pe insula Utoyea a început luni la ora 9.00 (10.00, ora României). Prima zi a procesului va fi consacrată citirii acuzaţiilor şi declaraţilor preliminare ale procurorilor, Breivik fiind acuzat de „acte de terorism”.

Cu faţa îmbujorată de emoţie, Breivik a lăcrimat în momentul în care, la tribunal, a fost proiectat filmul de 12 minute, un colaj de fotografii şi desene, în care erau prezentate cu precădere imagini ale unor integrişti musulmani.

Anders Behring Breivik, care a recunoscut că este autorul atacurilor soldate cu 77 de morţi, vara trecută, în Norvegia, a pledat nevinovat la începerea procesului său pentru acte de terorism. „Recunosc faptele, dar nu recunosc vinovăţia din punct de vedere penal; am acţionat în legitimă apărare„, a spus Breivik.

Breivik a susţinut că a acţionat împotriva „trădătorilor de patrie” care, în opinia lui, se făceau vinovaţi de o vânzare a societăţii norvegiene către islamism şi multiculturalism.

Tribunalul unde se desfăşoară procesul a fost transformat într-o adevărată fortăreaţă. Mai multe detectoare de metale au fost instalate la uşi, iar vizitatorii sunt verificaţi amănunţit înainte de a intra în clădire.

Sute de jurnalişti din toată lumea au sosit la Oslo, pentru a asista la proces. Mulţi dintre ei şi-au instalat echipamentele în faţa tribunalului şi au stat acolo toată noaptea.

„Principala întrebare în acest proces este dacă Breivik este în deplinătatea facultăţilor mentale sau nu. Cred că foarte multă lume vrea să afle răspunsul la această întrebare”, a declarat purtătorul de cuvânt al judecătorului, Ina Stromstad.

Rudele victimelor şi supravieţuitorii atacurilor de la Oslo vor fi prezenţi în sala de judecată. „Cred că vor fi 10 săptămâni de iad, deoarece vom auzi ce spune Breivik, cum îşi motivează faptele”, a spus Trond Blattmann, tatăl unei dintre victime.

În ultimele luni, inculpatul a scris un nou manifest despre viziunile sale extremiste şi a cerut permisiunea de a-l citi în instanţă. Autorităţile norvegiene i-au respins solictarea, pe motiv că nu vor să transforme procesul într-un circ.

Pe 22 iulie anul trecut, Anders Behring Breivik a ucis 77 de persoane, în două atentate sângeroase comise la Oslo. Au fost cele mai grave atacuri produse în Norvegia, după cel de-al doiela război mondial.

Agresorul a fost arestat şi a spus că a comis masacrul pentru a atrage atenţia asupra islamizării Europei.