ANAF a blocat conturile TVR. Conducerea TVR: Măsura Fiscului blochează activitatea instituţiei

ANAF a blocat conturile Televiziunii Române, din cauza unor datorii de 308 milioane de lei la bugetul de stat, informează România TV. În replică, Societatea Română de Televiziune (SRTv) transmite, prin intermediul unui comunicat de presă, că măsura dispusă de ANAF duce la blocarea activităţii TVR în timpul campaniei electorale, ceea ce poate aduce prejudicii procesului democratic.

RomaniaTV.net
21 mai 2012, 16:48
ANAF a blocat conturile TVR. Conducerea TVR: Măsura Fiscului blochează activitatea instituţiei

În ultimii ani, TVR a acumulat datorii la bugetul de stat de 229 de milioane de lei, ca urmare a neachitării taxelor, impozitelor şi contribuţiilor sociale către bugetul de stat. Restul sumei, până la 308 milioane de lei, reprezintă penalităţi.

Procedura de executare silită a TVR a început în urmă cu câteva luni, când pe adresa societăţii s-a trimis o somaţie. Cum lucrurile nu s-au schimbat, ANAF a decis să pună poprire pe conturile SRTV şi, se pare, şi sechestru pe bunuri aparţinând societăţii.

Pe 17 mai, Victor Ponta spunea că TVR este în stare de faliment şi are datorii de peste 50 de milioane de euro şi o conducere politizată.

SRTv anunţă că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat luni în totalitate conturile operaţionale ale Televiziunii Române, din cauza datoriilor acumulate – din 2005 până la finalul lui 2011 – către bugetul de stat. Acestea sunt în valoare de 272.699.000 lei, potrivit comunicatului TVR.

„În aceste condiţii, conducerea televiziunii publice atrage atenţia opiniei publice că măsura dispusă duce la blocarea activităţii TVR în timpul campaniei electorale, ceea ce poate aduce prejudicii procesului democratic”, se spune în comunicat.

În perioada următoare, conducerea TVR va identifica soluţii pentru deblocarea situaţiei, conform aceluiaşi comunicat.

„Actuala administraţie a făcut publică situaţia financiară a TVR încă de la începutul mandatului, în 2010, şi a atras atenţia asupra necesităţii indexării taxei TV, principala sursă de venituri a televiziunii publice. Taxa TV din România nu a fost indexată la inflaţie în ultimii zece ani şi este cea mai mică din Europa”, se mai spune în comunicatul SRTv.

De asemenea, TVR precizează că, în ultimii doi ani, conducerea televiziunii publice a făcut cunoscute sursele de deficit şi paşii pentru redresarea financiară a instituţiei atât presei, cât şi întregii clase politice. Acestea pot fi consultate în rapoartele de activitate ale TVR pe 2010 şi 2011, pe site-ul televiziunii, se mai spune în comunicat.

Potrivit legislaţiei în vigoare, în condiţiile actuale, TVR nu poate efectua decât plăţile aferente drepturilor salariale şi datoriilor către stat, mai precizează SRTv.

SRTv spune că preluarea mandatului de către noul Consiliu de Administraţie, la data de 30 iunie 2010, s-a făcut în contextul unei pierderi fiscale cumulate de 243.500.000 de lei, echivalent a cca 61 milioane de euro, dar şi a unui contract în curs de derulare pentru drepturi de difuzare U.E.F.A. Champions League, care generează pierderi cumulate, începând cu semestrul al doilea al anului 2009 de peste 38 milioane de euro pentru următorii trei ani.

De asemenea, SRTv precizează că la preluarea mandatului de actualul CA, condus de Alexandru Lăzescu, televiziunea avea în derulare un contract de drept de difuzare de filme semnat în anul 2004 cu NBC Universal, cu obligaţii de plată de circa 9 milioane de dolari numai pentru anul VI de contract (2010/2011), precum şi sume neachitate până la 30.06.2010 pentru anul V în valoare de 5 milioane de dolari (din suma totală de 7 milioane de dolari a anului V din contract).

Totodată, TVR spune că atunci când a preluat mandatul actuala conducere televiziunea publică se confrunta cu o scădere a veniturilor din publicitate de peste 50% din a doua jumătate a anului 2010, în raport cu anii 2006-2008, care a generat o scădere a veniturilor de peste 10 milioane de euro pe an.

De asemenea, TVR avea în vigoare un Contract Colectiv de Muncă (CCM) valabil pentru o perioadă de doi ani (semnat în aprilie 2010), care, între altele, prevedea obligativitatea acordării unor prime de vacanţă (85% din salariu), indiferent de situaţia financiară a instituţiei, precum şi acordarea de sume cuprinse între 15-20 salarii compensatorii pentru disponibilizări.

„Preluarea mandatului de către noua conducere, la data de 30.06.2010, în aceste condiţii s-a materializat în cheltuieli mai mari decât în anul anterior (2009) cu cca 30 mil. €. Iar efectele se prelungesc şi în anii 2011-2012, atât prin prisma clauzelor contractuale, cât şi prin acumularea de cheltuieli cu penalizări la bugetul statului în condiţiile lipsei de disponibilităţi”, mai spune TVR.

Pe de altă parte, TVR invocă în sprijinirea situaţiei sale o serie de modificări legislative „cu impact negativ” asupra instituţiei. Astfel, începând cu iunie 2005, au fost modificate prevederile Codului fiscal prin abrogarea a art.141,.alin.1, lit „n” prin care „vânzarea de licenţe de filme sau de programe, drepturi de difuzare, abonamente la agenţiile internaţionale de ştiri şi alte drepturi de difuzare similare, destinate activităţii de radio şi televiziune, cu excepţia celor de publicitate” erau scutite de taxa pe valoarea adaugată (TVA) până la acea dată, precum şi cresterea cotei de TVA de la 19 la 24%. TVR nu deduce TVA-ul, precizează Societatea Română de Televiziune.

De asemenea, TVR spune că s-a introdus contribuţia pentru Centrul Naţional al Cinematografiei de 15% aplicată la veniturile proprii obţinute din publicitate (Ordonanţa 39/2005 art.17 alin. 1), care a condus la cheltuieli suplimentare pentru TVR în perioada 2005-2011 de 52.006.000 lei.

În schimb, taxa TV, principala sursă de finanţare a activităţii (peste 70% din buget), a fost redusă pentru persoane fizice, de la 4,5 lei la 4 lei, încă din anul 2003. De atunci, nu a mai fost indexată niciodată şi este cea mai mică taxă TV percepută de televiziunile publice din Europa, mai spune TVR.

În ceea ce priveşte măsurile luate de actuala administraţie, SRTv enumeră negocierile cu NBC, care au făcut ca în 2012 să se ajungă la o tranzacţie „prin care efortul financiar a fost redus ca valoare şi redistribuit în perioada 2012 – 2015”, dar şi demersuri pentru reeşalonarea plăţilor către UEFA Champions League, reducerea cheltuielilor cu personalul. De asemenea, TVR precizează că pentru prima dată a fost aprobat un buget multianual pentru achiziţii de film şi sport, ceea ce reduce costurile, şi au fost renegociate o serie de contracte în derulare.