Amnesty International cere anchetarea violenţelor comise de jandarmi în timpul protestelor

Amnesty International a cerut autorităţilor române să înceapă o anchetă eficientă asupra violenţelor pe care le-ar fi comis jandarmii în timpul protestelor din Piaţa Universităţii din Capitală.

RomaniaTV.net
27 ian. 2012, 15:18
Amnesty International cere anchetarea violenţelor comise de jandarmi în timpul protestelor

Într-o scrisoare adresată ministrului de Interne, Inspectorului General al Jandarmeriei şi procurorului general, Amnesty International s-a arătat îngrijorată de acuzaţiile aduse forţelor de ordine. Organizaţia a solicitat ca toţi cei care se fac responsabili de încălcarea drepturilor omului, să fie deferiţi justiţiei.

Acţiunea forţelor de ordine în timpul demonstraţiilor trebuie desfăşurată în concordanţă cu legislaţia şi standardele internaţionale, precizează Amnesty. Iar asta înseamnă şi că oamenii legii au datoria de a acţiona cu moderaţie, proporţional cu gravitatea ofenselor. Organizaţia face referire la numeroasele înregistrări video difuzate de mass-media sau postate pe Internet, în care se vede cum forţele de ordine folosesc forţa împotriva demonstranţilor.

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au fost înregistrate patru plângeri penale împotriva jandarmilor implicaţi în asigurarea ordinii publice în timpul demonstraţiilor.