Amenajarea grădinii poate costa şi 10.000 de euro. Vezi de la cât pornesc preţurile

Perioada în care firmele specializate în amenajarea grădinilor nu aveau timp să dea un interviu a apus odată cu apariţia crizei financiare. Noii proprietari ai puţinelor case care se mai vând nu îşi permit şi eforturi financiare pentru amenajarea grădinii.

07 apr. 2012, 11:24
Amenajarea grădinii poate costa şi 10.000 de euro. Vezi de la cât pornesc preţurile

Înainte de a începe amenajarea este necesară stabilirea destinaţiei grădinii. Pe timp de vară, grădina poate fi loc de luat masa, iar, în acest caz, spaţiul va necesita mobilier pentru servirea mesei, grătar, iar pentru timp urât este indicată montarea unui foişor, a unui chioşc.

Spaţiul verde mai poate fi loc de joacă pentru copii şi atunci grădina va trebui dotată cu un mobilier specific de unde nu trebuie să lipsească leagănul, piscina şi, de ce nu, căsuţa din copac.

După ce s-a stabilit destinaţia pe care proprietarul doreşte să o dea spaţiului verde, urmează amenajarea propriu-zisă a grădinii.

Grădină rustică sau minimalistă

„Amenajarea unei grădini este o poveste lungă, plină de tot soiul de capcane, cu suişuri şi coborâşuri, dar de cele mai multe ori plină de farmec şi încununată cu un final frumos„, spune Flavia Rotaru, reprezentant romanticgarden.ro, adăugând că în amenajare intervin o serie de factori, de la vecinătăţi, microclimat, sol până la armonia de culori atat a grădinii, cât şi a unităţii casă-gradină.

„O amenajare profesionistă a grădinii se face în concordanţă cu locuinţa. Dacă aceasta este construita în stil rustic, se va alege o grădină naturală. La o amenajare neprofesionistă se aleg plantele, după care grădinarul le aşează cum îl taie capul”, a spus Cosmin Coman, peisagist al firmei CMD Design Proiect, pentru RTV.NET.

Stilul care se potriveşte casei rustice este cel cu linii curbe, cu ridicături de teren, precum şi cu jocuri de piatră, căderi de apă etc. În cazul în care casa este construită în stil modern, grădina va trebui să fie amenajata în stil minimalist, adică amenajarea se va face cu linii drepte, grădina trebuind să conţina jocuri de texturi, precum şi materiale moderne gen inox.

Cât costă o grădină

Preţul de amenajare a unei grădini variază în funcţie de suprafaţă şi de plantele alese de proprietar. „Preţul pentru amenajarea unei curţi de aproximativ 200 de metri pătraţi porneste de la 400 de euro şi poate ajunge şi la 10.000 de euro„, ne-a spus Raymond Grigoriu, manager amenajarispatiiverzi.ro.

Amenajarea cu preţ minim înseamnă semănarea unui gazon cu seminţe şi îndreptarea terenului. Pentru varianta mai scumpă, proprietarul se va mândri cu plante speciale de import cum ar fi brazi argintii, al căror preţ, în funcţie de mărime, poate ajunge şi la 3.000 de lei bucata, arţari japonezi, tuia etc.

Jocuri de apă, de lumini şi alpinariul

Amenajarea mai prevede construirea de cascade, jocuri de apă, dar şi un sistem de irigare care poate costa şi 2.000 de euro, gazon rulouri, pe care nu trebuie să îl mai aştepţi să crească, precum şi alpinariu. Alpinariul se confecţionează din roci, poate avea formă de movila, peste care se adaugă diverse plante.

Alţi specialişti spun că preţul unei grădini nu poate fi estimat. „Nu se poate spune exact cât va costa amenajarea unei grădini, pentru că, din punctul meu de vedere, fiecare grădina este unică şi are elemente bine stabilite care o definesc„, a spus Flavia Rotaru.

În schimb, reprezentantul Romantic Garden spune că o grădină mai ieftină înseamnă că plantele mari, respectiv, mai scumpe să fie îmbinate cu plante mai mici, care cresc repede, astfel încât să se creeze un echilibru. În cazul în care banii nu sunt o problemă se pot sări cateva etape, iar gradina poate fi dotată direct cu copaci şi plante care au ajuns deja la maturitate, fără ca proprietarul să le mai aştepte să crească.