Ambasadorul Franţei la Bucureşti: România este un paradis agricol şi trebuie să continue să fie aşa

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, spune că relaţiile economice dintre România şi Franţa "sunt excelente şi constituie prioritatea sa de lucru", iar domeniile energetic şi agricol sunt prioritare, cu atât mai mult cu cât "România este un paradis agricol şi trebuie să continue să fie aşa".

RomaniaTV.net
06 apr. 2013, 08:23
Ambasadorul Franţei la Bucureşti: România este un paradis agricol şi trebuie să continue să fie aşa

„România trebuie să se preocupe în mod special în acest moment de formarea profesională a tinerilor, pentru că sunt 29% de români ocupaţi în agricultură, dar cei mai mulţi sunt în vârstă. Dacă nu se vor forma tineri pentru meseriile din agricultură, mâine acest paradis agricol al României riscă să fie în situaţia de a nu mai avea agricultori autohtoni. Şi în domeniile sănătăţii şi cel al infrastructurii este nevoie de paşi importanţi. Fără infrastructură, întreprinderile din străinătate nu sunt atrase să vină să lucreze în România”, a afirmat ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, potrivit Agerpres.

Prezent la Cluj-Napoca, cu prilejul împlinirii unui deceniu de activitate a firmei franceze „Energom”, ambasadorul Philippe Gustin a arătat că în România îşi desfăşoară activitatea 3.000 de societăţi cu capital francez, unele dintre ele de aproape 20 de ani, cu rezultate de referinţă în domeniile lor de activitate.

„Aceste întreprinderi se consolidează, respectă angajamentele pe care le-au luat faţă de salariaţii români şi nu au părăsit barca atunci când ‘nava’ a fost puţin obosită, în momente de criză. Ele au rămas aici în perioade de criză şi îşi continuă proiectele de investiţii. Eu sunt purtătorul de cuvânt al acestor întreprinderi pe lângă Guvernul României, care este perfect de acord cu speranţele mele privind dezvoltarea economică”, a afirmat diplomatul francez.

Referindu-se la Tehnologia Informaţiei (IT), Philippe Gustin a amintit că acesta este ‘un domeniu al construcţiei deosebit de mobil şi care se poate dezvolta chiar şi pe Lună’, dar adevăratul subiect actual pentru România este formarea forţei de muncă capabile să asigure dezvoltarea ţării.

„Am discutat cu personalul din câteva întreprinderi franceze, chiar şi cu prilejul acestei vizite efectuate în judeţele Cluj şi Bistriţa Năsăud, şi se pune problema că pentru dezvoltarea unităţilor de producţie nu găseşte suficientă forţă de muncă. Pentru noile tehnologii, acest lucru este valabil şi pentru România şi pentru întreaga Europă. De aceea noi am lansat un apel tinerilor, chiar şi azi, la aniversarea Energom, pentru a se orienta spre profesiuni industriale, care sunt esenţiale”, a spus diplomatul francez.