Ambasadorul agreat al Olandei: Aştept programare la Preşedinţie

Ambasadorul agreat al Olandei la Bucureşti, Matthijs van Bonzel, declară într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX că aşteaptă o programare la Preşedinţie, dar precizează că, între timp, poate să-şi facă munca, să vadă oamenii pe care este nevoie să-i vadă şi să fie, practic, activ profesional.

RomaniaTV.net
11 apr. 2012, 14:19
Ambasadorul agreat al Olandei: Aştept programare la Preşedinţie

Matthijs van Bonzel precizează că a venit în România la sfârşitul anului trecut. El nu şi-a prezentat însă scrisorile de acreditare la Preşedinţie.

„Este corect, nu mi-am prezentat încă scrisorile. Aştept încă o programare”, a spus el.

Întrebat cine este de învinovăţit pentru că, la peste patru luni de la sosirea la Bucureşti, încă aşteaptă această întâlnire, diplomatul spune: „Este prerogativa oricărui şef de stat să primească ambasadori. Deci, asta este situaţia şi eu aştept invitaţia sa”.

Pe de altă parte, ambasadorul spune că poate să-şi facă munca şi să fie practic activ profesional.

„Pot să-mi fac munca, pot să văd mulţi oameni pe care este nevoie să-i văd pentru a-mi face o impresie bună despre ţară, pentru a stabili o cooperare, pentru a promova interesele economice. Deci, din punct de vedere practic, pot să fiu activ profesional”, a spus el.

Potrivit unor surse diplomatice, Matthijs van Bonzel se află în România, la post, din data de 2 decembrie 2011. El a fost primit la MAE, dar nu şi la Preşedinţie.

Partidul Laburist din Olanda, aflat în opoziţie, a cerut, luni, Ministerului olandez de Externe explicaţii în legătură cu amânarea acreditării ambasadorului olandez la Bucureşti, în contextul în care cercurile diplomatice cred că România blochează acreditarea pe fondul disensiunilor privind Schengen.

Conform regulilor de drept diplomatic, după sosirea la post se organizează primirea noului ambasador de către conducerea Ministerului Afacerilor Externe din statul acreditar în vederea prezentării copiilor scrisorilor de acreditare.

După prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare la MAE, diplomatul poate face vizite de curtoazie sau de lucru, însă nu va putea participa la recepţii oficiale şi nu solicită întrevederi cu şeful statului, membri ai Guvernului, Parlamentului, având statut de ambasador agreat. Ulterior, are loc prezentarea scrisorilor de acreditare către Preşedinţie, conform unor programări comunicate de serviciul de protocol al conducerii statului acreditar.

Nici România nu are ambasador în Olanda, misiunea diplomatică fiind condusă de însărcinatul cu afaceri a.i., Andrei Haţeganu. Ireny Comaroschi, fost ambasador al României la Budapesta, vorbitoare fluentă de limbă olandeză şi cu 19 ani de experienţă în diplomaţie, a primit la 29 noiembrie 2011 avizul comisiilor de politică externă ale Parlamentului pentru a pleca la post, la Haga. Decretul de numire a acesteia nu a fost încă semnat de preşedinte, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul Administraţiei prezidenţiale.