Alimente care ajută la vindecarea pielii arse de soare. Ce este bine să mănânci după plajă

După o zi petrecută la plajă există riscul să te alegi cu pielea arsă şi roşie. Din fericire, poţi reduce perioada necesară pentru vindecarea arsurilor produse de soare prin consumul de alimente sănătoase.

06 iun. 2013, 19:02
Alimente care ajută la vindecarea pielii arse de soare. Ce este bine să mănânci după plajă

Radiaţiile ultraviolete pot afecta pielea, cauzând înroşirea ţesuturilor şi apariţia umflăturilor şi a durerii. Pentru a face faţă acestor arsuri şi a iniţia vindecarea, fluxul sanguin creşte în zonele afectate, pe măsură ce se declanşează sinteza proteinelor şi enzimelor care înnegresc pielea, scrie descopera.ro.

Specialiştii spun că o persoană cu tenul de culoare deschidă se poate alege cu arsuri după doar 15 minute de expunere la soare, în timp ce o persoană cu tenul închis poate tolera expunerea la soare pentru câteva ore. Cu toate acestea, FDA (autoritatea americană de reglementare a medicamentelor) ne recomanda ca atunci când ne expunem la razele soarelui să ne aplicăm 2mg de cremă pentru protecţie solară pe centimetru pătrat.

Dacă ai stat prea mult la plajă, există câteva alimente care te pot proteja împotriva arsurilor produse de soare.

1. Migdalele. Acestea sunt bogate în vitamina E, un antioxidant care protejează pielea împotriva razelor soarelui şi le permite fibrelor şi acizilor graşi omega-6 şi omega-9 să se acumuleze.

2. Ceaiul Verde. Acest tip de ceai este bogat în polifenoli şi antioxidanţi. Totodată, el reduce inflamaţia şi reactivează celulele pe cale de a fi descuamate. Consumul de ceai verde are potenţialul de a atenua intensitatea arsurilor cauzate de razele soarelui şi radiaţiile UV.

3. Somonul. Somonul este bogat în acizi graşi omega-3 care au capacitatea de a da strălucire pielii. Aceşti aicizi graşi menţin pielea hidratată şi o fac să radieze. Oamenii de ştiinţă au descoperit că uleiul de peşte protejează împotriva arsurilor provocate de soare şi a modificărilor de la nivelul ADN-ului apărute ca urmare a expunerii excesive la soare.

4. Roşiile. Acestea sunt bogate în licopen, un antioxidant care reduce răspunsul inflamator, ce apare ca urmare a problemelor cauzate de radiaţiile UV, prin neutralizarea moleculelor produse de expunerea excesivă la soare. Tomatele procesate utilizate în ketchup, supe şi sucuri conţin cel mai înalt nivel de licopen.

5. Morcovii. Aceste legume sunt bogate în beta-caroten, un antioxidant puternic care ajută la menţinerea sănătăţii pielii şi care previne multe boli. De asemenea, beta-carotenul acţionează şi împotriva radicalilor liberi care accelerează îmbătrânirea pielii, protejând totodată şi de radiaţiile UV.

Citeşte şi Cancer de piele: Semne pe care n-ar trebui să le neglijezi