Alertă în Capitală din cauza vremii. Cum se pregătesc autorităţile pentru furtuni

Prognoza meteo spune că joi Bucureştiul va fi măturat de furtuni puternice, iar autorităţile au intrat în stare de alertă. La Primăria Capitalei a avut loc un Comandament de urgenţă, iar primarul Sorin Oprescu le-a cerut bucureştenilor să stea la adăpost.

30 mai 2013, 10:59
Alertă în Capitală din cauza vremii. Cum se pregătesc autorităţile pentru furtuni

Angajaţi ai Primăriei Capitalei au verificat corturile şi panourile publicitare pentru a se asigura că vremea severă care se anunţă în Bucureşti nu va mai produce stricăciuni precum cele de săptămâna trecută. Cei de la monitorizarea traficului sunt şi ei cu ochii pe străzile din Capitală.

Ploile torenţiale vor fi însoţite de valuri de praf adus de vânt tocmai din deşertul Sahara, iar vijeliile ar putea produce incidente neplăcute.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a condus un Comandament de urgenţă, iar apoi le-a cerut bucureştenilor, în direct la România TV să stea la adăpost.

„Ne-am axat pe partea preventivă. Corpul de Control a plecat în urmă cu două zile să se asigure împreună cu cei care au în Bucureşti construcţii temporare, în special corturi, că sunt bine fixate şi nu este niciun fel de problemă. Am trecut pe recunoaşterea locurilor unde sunt posibile mici inundaţii ca maşinile de la Apa Nova să fie amplasate în puncte fixe. Dorim să strângem mai repede crăcile şi tot ce se strânge după vijelii de-astea. Viceprimarul este în legătură permanentă cu operatorii de curăţenie, cu ISU şi cu Ambulanţa”, a spus Sorin Oprescu.

„Corturile şi panourile sunt verificate. Cele care nu au aprobare vor fi date jos”, a subliniat primarul general.

Primarul Sorin Oprescu a precizat că principala cauză a străcăciunilor produse de pomi rupţi sau doborâţi de vânt este nu vremea, ci faptul că arborii nu sunt toaletaţi aşa cum trebuie. „Am discutat cu viceprimarii şi cu finanţiştii din primărie să încercăm să facem un fond de asigurări al primăriei pentru aşa ceva, cu asigurări nenominale, ca în cazuri de distrugeri de maşini sau de bunuri pe zona noastră de responsabilitate să putem să plătim pagubele. Încercăm. Acum cât or fi dimensiunile, Dumnezeu ştie”, a menţionat Sorin Oprescu.

Despre problemele de la reţeaua de canalizare, care de multe ori nu face faţă cantităţilor de apă, edilul-şef al Capitalei a spus că acestea apar şi în alte mari oraşe, dar că maşinile pentru evacuarea apei vor fi amplasate în puncte strategice. „Din fericire mai sunt doar câteva zone care nu sunt canalizate, aproximativ 200 de străzi. În câţiva ani vom termina cu canalizările şi scurgerile pluviale”, a punctat Oprescu.

„Îi rog respectuos pe bucureşteni, pe cât posibil, să stea adăpostiţi până trece vâjul. Sigur, pe cei care au posibilitatea, pentru că unii au servicii care nu le permit asta. Important este să ştie să coboare de pe schelă, să stea liniştiţi câteva minute, câteva zeci de minute. Preventiv ar fi bine să stea toţi adăpostiţi pentru că nu ştii niciodată ce se poate întâmpla”, a subliniat primarul.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis miercuri o informare meteorologică de grindină, ploi torenţiale şi vijelii. În intervalul 30 mai, ora 10.00 – 31 mai, ora 18.00 gradul de instabilitate atmosferică va creşte progresiv în toată ţara, începând din sud-vest şi se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, ploi cu caracter torenţial, căderi de grindină şi vijelii.