ATENTAT CU BOMBĂ la Universitatea din Iaşi: Dispozitiv exploziv detonat în timpul LICENŢEI VIDEO

O explozie a avut loc, luni dimineaţă, într-o sală de curs a Facultăţii de Telecomunicaţii de la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi", în timpul examenului de licenţă, după ce un bărbat a intrat în sediu cu un dispozitiv exploziv, pe care le-a detonat. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.

08 iul. 2013, 06:55

Potrivit martorilor, în jurul orei 9.00 un bărbat a intrat în Amfiteatrul P6, corpul A, de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii şi a ameninţat că are o bombă. Martorii spun că au auzit un zgomot puternic şi s-a creat panică, iar mai multe studente au leşinat.

Patruzeci de studenţi şi patru cadre didactice se aflau în sala de curs a Facultăţii de Telecomunicaţii din Iaşi în momentul detonării, decanul facultăţii, Ion Bogdan, spunând că a încercat să îl scoată pe bărbat pe hol, pentru a discuta, însă acesta cerea să vină Poliţia.

Decanul Facultăţii, Bogdan Ion, care se afla în sala în care a intrat bărbatul, a declarat că a discutat cu acesta şi a încercat să îl convingă să nu pună în practică ameninţările, spunându-i să îl ia pe el ostatic, însă bărbatul a spus că nu are ce să discute şi că vrea să vină Poliţia.

Eram în amfiteatru, dădeam examen de licenţă. Dintr-o dată a intrat un individ cu două genţi şi a spus că are bombă la el. S-a creat panică, dintr-o dată, el având un dispozitiv în mână a explodat. El a leşinat, a fost lovit la mână şi, după acest moment un student a intervenit, a sărit pe el, l-a imobilizat. O parte din studenţi au leşinat. Imediat au venit autorităţile şi l-au luat. Habar nu avem cine este persoana, nu-mi amintesc dacă îl cunosc. A fost o situaţie incredibilă„, a spus un profesor care se afla în amfiteatru.

Un student a sărit pe tânărul care avea asupra sa două geamantane.

A venit un tip cu un rucsac şi o geantă. Nu a zis de ce face chestia asta. Din câte am înţeles de la cineva, a terminat Dreptul acum câţiva ani. A spus doar să vină poliţia să vorbească cu el. Prima oară am crezut că e o glumă. Apoi a început să scoată din sac un tub, a bubuit şi el a rămas blocat. Eu am sărit pe el, l-am pus jos. A fost ceva de moment. Avea un întrerupător în mână şi un încărcător într-o geantă probabil„, a povestit, la România TV, Marian Prescura, studentul care a intervenit după ce a explodat dispozitivul.

Era un examen de licenţă, erau într-o sală strânşi studenţii, erau cu comisia împreună, şi decanul facultăţii era acolo. S-au trezit cu această persoană, i-a aliniat pe toţi, i-a pus la zid cum ar veni. Oamenii au anunţat poliţia şi a explodat bomba asta artizanală, fără să fie vreun accidentat„, a declarat, la România TV Ion Giurma, rectorul universităţii.

Potrivit primelor informaţii, tânărul care a detonat bomba este cunoscut ca având afecţiuni psihice. Acesta a fost internat de mai multe ori la Spitalul de Psihiatrie „Socola”.

„Cercetările se află în derulare. Individul poate să aibă cunoştinţe, să fi studiat cum se face un dispozitiv sau să fie îndemnat de altcineva din afară. Informaţiile preliminare arată că nu are legături cu persoane suspecte sau cu organizaţii teroriste. Era un dispozitiv improvizat. SRI, în momentul în care a fost solicitat, a izolat zona, s-a format un perimetru de siguranţă, zona a fost cercetată. SRI va cerceta dispozitivul exploziv. Sunt măsuri standard care se aplică în aceste situaţii. Un ruscac este cercetat de pirohenişti. Bărbatul este cunoscut cu boli psihice, nu este cunoscut cu antecedente„, a declarat Sorin Sava, purtător de cuvânt SRI.

Citeşte şi Costoiu: Atentatorul de la Iaşi a ameninţat că a lăsat alte materiale explozive în clădire