Alegeri parlamentare 2012. În Buzău, familia Mocanu vrea să-şi trimită doi oameni în Parlament

În judeţul Buzău, majoritatea deputaţilor în funcţie se prezintă din nou în alegeri pentru a cere un nou mandat. O situaţie inedită se regăşte pe listele cu candidaţii din Buzău: Victor Mocanu candidează pentru un post de senator, în timp ce fiul său vrea încă un mandat de deputat.

RomaniaTV.net
15 nov. 2012, 21:39
Alegeri parlamentare 2012. În Buzău, familia Mocanu vrea să-şi trimită doi oameni în Parlament

La Camera Deputaţilor, în colegiul 1 Nehoiu, deputatul în funcţie Adrian Scutaru (PNL) candidează din nou, de data asta împotriva omului de afaceri Ion Coman (ARD). Un alt afacerist cooptat de către PDL, Gavriil Văsâi concurează în colegiul 2 ce reuneşte comunele din nordul judeţului, unde îl are ca adversar pe Adrian Mocanu (PSD), deţinătorul actual al mandatului. Mocanu a trecut câteva luni şi prin UNPR, dar a revenit apoi la prima sa dragoste.

Titi Holban (PNL) este actualul deputat din colegiul 3 Râmnicu Sărat, dar trebuie să-l învingă pe primarul din comuna Balta Albă, Georgian Calotă (PDL) pentru a rămâne în continuare deputat. În colegiul 4, zona de est a judeţului, un pedelist, Valeriu Alecu (PDL) este pus în situaţia să-şi apere mandatul în faţa unul liberal, Erland Cocei. Cocei vine din zona bancară şi a fost impus de către conducerea centrală a PNL.

Marian Ghiveciu, deputat PSD, candidează din nou în colegiul 5 Pogoanele împotriva consilierului judeţean Florina Stoian (PDL). În colegiul 6 Buzău, pe listele USL i s-a făcut loc lui Eugen Nicolicea (UNPR) care în legislatura în curs a fost deputat de Mehedinţi. Nicolicea îl are ca oponent pe avocatul Ciprian Coman (ARD).

Colegiul 7, Buzău şi comunele limitrofe, va avea loc duelul cel mai interesant din judeţ. Aici candidează prim-vicepreşedintele PDL şi şeful PDL Buzău, Cezar Preda, aflat la al doilea mandat de deputat. Împotriva sa, USL l-a aruncat în luptă pe viceprimarul din Buzău, Marcel Ciolacu. Printre outsiderii din acest colegiu se numără şi preşedintele PRM Buzău, care atrage atenţia cu exoticul nume de Vasilică-Edmond Buga-Sfinteş.

La Senat, în colegiul 1, Buzău şi comunele limitrofe, USL se prezintă cu un fost secretar de stat de la Finanţe, Eugen Orlando Teodorovici, în timp ce PDL l-a preferat pe Ioan Nastea, preşedintele Organizaţiei de pensionari a partidului. În colegiul 2, zona de vest a judeţului, candidează Doina Anca Tudor (USL) şi Paul Beganu (ARD), fost prefect al judeţului.

În colegiul 3, estul judeţului, concurează Raul Ioan Florescu, preşedintele PDL Râmnicu-Sărat, şi Victor Mocanu, din partea USL. Tribulaţiile lui Mocanu l-au purtat prin mai multe partide. A fost preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău. În politică s-a lansat ca membru PC, dar a trecut la PDL în perioada în care acest partid părea să domine pentru multă vreme viaţa politică. Un diferend cu Cezar Preda l-a împins către PSD.

La alegerile locale, a negociat cu UNPR susţinerea pentru un nou mandat, însă discuţiile nu au avut rezultate concrete. A demisionat din PSD şi a candidat independent, dar a pierdut în faţa candidatului oficial al USL, liberalul Cristinel Bâgiu. Presa locală relatează că Mocanu ar fi fost susţinut neoficial de către primarii PSD din Buzău, datorită relaţiilor foarte tensionate dintre PNL şi PSD la nivelul judeţului, relaţii care au trebuit să fie arbitrate de către copreşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu.

În iunie 2011, Mocanu a intrat în atenţia presei centrale, după ce a organizat o nuntă de proporţii urieşeşti, cu 1200 de invitaţi, pentru fiul său, deputatul Adrian Mocanu. La nuntă a venit cu elicopterul Marian Vanghelie, dar printre invitaţi s-au numărat şi Cristinel Bâgiu, Claudiu Săftoiu, Norica Nicolai, deputaţii Valeriu Alecu, Marian Ghiveciu şi Carmen Moldovan.