Alegeri parlamentare 2012. Baconschi, Fenechiu, Vosganian şi Mihaela Popa, pe listele Iaşiului

O serie de lideri politici, personaje cu influenţă, foşti miniştri, medici şi funcţionari se regăsesc pe listele de candidaţi în judeţul Iaşi. Pe lângă candidaţii tradiţionali precum Relu Fenechiu, Dumitru Oprea, sau Mihaela Popa, partidele au desemnat în judeţ şi persoane din afara vieţii ieşene. Un exemplu este aruncarea în luptă de către ARD a fostului ministru de Externe, Teodor Baconschi, aflat la prima încercare electorală .

RomaniaTV.net
23 nov. 2012, 06:36
Alegeri parlamentare 2012. Baconschi, Fenechiu, Vosganian şi Mihaela Popa, pe listele Iaşiului

În colegiul 1 Răducăneni, pentru Camera Deputaţilor, USL îl propune pe secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mugur Cozmanciuc, care îi va avea de înfruntat pe fostul prefect Dragomir Tomaşeschi, devenit preşedinte al filialei ieşene a Forţei Civice şi pe reprezentantul PPDD Florin Hopşa.

Considerat a fi unul dintre liberalii cu cea mai mare influenţă în partid, Relu Fenechiu îi va avea contracandidaţi în colegiul 2 Tomeşti pe Adrian Acostoaie, propunerea ARD şi pe pepededistul Adrian Morariu. Având la activ două mandate de deputat, Relu Fenechiu a fost acuzat de către procurorii DNA, în urmă cu un an, de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, de numele acestuia legându-se „Afacerea Transformatorul”. Presa locală relata că, în 2006, firmele lui Relu Fenechiu (SC La Rocca SRL, Fene Grup SA) ar fi cumpărat cu 20 de miliarde de lei vechi zeci de trasformatoare pe care le-ar fi revândut societăţii Electrica Moldova cu o sută de miliarde de lei vechi.

În colegiul 3 Ţibăneşti se vor ciocni doi politicieni cu influenţă în judeţ. Vicepreşedintele Consilului Judeţean,  pesedistul Constantin Adăscăliţei va candida împotriva fostului şef al filialei PDL Iaşi, Petru Movilă. Deputatul democrat-liberal a reuşit să treacă de filtrul evaluării impus în Modrogan deşi iniţial primise aviz negativ din partea Comisiei Macovei. Principalul fapt imputat lui Movilă a fost cercetarea penală care fusese deschisă pe numele deputatului. Concret, Movilă a fost acuzat de către procurorii DNA de instigare la abuz în serviciu, întrucât în urmă cu trei ani l-ar fi rugat pe şeful Poliţiei Rutiere Iaşi să nu-i suspende permisul de conducere unui prieten de-ai săi. Tot în colegiul 3 va candida şi Silviu Apostol din partea PPDD. 

Aflat la al treilea mandat de parlamentar, senatorul social-democrat Vasile Mocanu va candida de această dată pentru un post de deputat în colegiul 4 Târgu Frumos, acolo unde îi va avea drept contracandidaţi pe primarul ARD Gheorghe Tătaru (ARD) şi pe candidatul propus de PPDD, Florin Cheptănuş. 

Pe listele colegiului 5 Paşcani se regăseşte baronul local Neculai Răţoi. După ce a fost primar al paşcaniului timp de 25 de ani, fapt ce i-a atras porecla de „primarul veşnic”, pesedistul Răţoi a devenit în 2008 deputat din partea municipiului pe care l-a condus, urmând ca în decembrie să ceară votul pentru încă patru ani în Parlament. ARD o propune în lupta cu Răţoi pe Liliana Romaniuc, fost inspector şcolar judeţean, în timp ce PPDD va fi reprezentat de către Dragoş Voinea.

În colegiul 6 Hârlău candidează unul dintre vetereanii Parlamentului. Anghel Stanciu deţine funcţia de deputat de douăzeci de ani şi va candida în decmebrie din partea USL pentru al şaşelea mandat. Contracandidaţii lui Anghel Stanciu sunt Liviu Bulgaru (ARD) şi Marian Haută (PPDD).

În colegiul 7 Podu Iloaiei, USL va fi reprezentat de şeful Oficiului de Cadastru Iaşi, Costel Alexe, ARD merge pe mâna şefului Regionalei Nord Est a Poştei, Radu Ursanu, iar PPDD mizează pe fostul director al Inspectoratului teritorial de Muncă, Iulian Tărăboanţă.

În colegiul 8 Copou, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, uneperistul Gheorghe Emacu va reprezenta USL, în lupta electorală cu medicul şi consilierul local Camelia Bogdănici care va candida sub sigla ARD. În acest colegiu, PPDD îl propune pe fostul subprefect Cristian Angheluţă.

Devenit vedetă prin dezicerea de guvernarea Boc, fostul pedelist Daniel Oajdea va candida din partea PPDD, partid pe care îl reprezintă în prezent în parlament, în colegiul 9 Dacia. În întrecerea electorală Oajdea va avea două contracandidate: pe creatoarea de modă Cristina Nichita, care va reprezenta USL şi pe avocata Maria Aldea, reprezentanta ARD.

În colegiul 10 Tătăraşi, consilierul local Sorin Iacoban va candida din partea ULS contra democrat-liberalului Marius Spînu (ARD) şi a reprezentantului PPDD Vlad Nedelcu (PPDD), în timp ce în colegiul 11 CUG, fostul primar al paşcaniului, Grigore Crăciunescu va candida din partea USL avându-i contracandidaţi pe deputata PDL Cristina Dobre (ARD) şi pe pepededistul Vlad Hogea.

Deputatul PDL Nicuşor Păduraru, devenit celebru după ce i-a spus lui Traian Băsescu în cadrul unei întâlniri de partid că „în jurul dumneavoastră rar creşte iarba”, va candida în colegiul 12 Nicolina. de numele lui păduraru se leagă un scandal izbucnit pe timpul când era prefect interimar, fiind acuzat că a obstrucţionat o anchetă a DNA, dar şi o afacere cu terenuri. Contracandidaţii lui Păduraru sunt şeful Direcţiei Generale de Finanţe , Anton Doboş (USL) şi Viorel Blăjuţ (PPDD).

La Senat, în colegiul 1 Răducăneni-Ţibăneşti-Tomeşti:, senatorul liberal Varujan Vosganian va candida din partea USL împotriva preşedintelui PDL Iaşi Gabriel Surdu şi a reprezentantului PPDD, Ionel Agrigoroaiei.

În Colegiul 2 Târgu Frumos-Podu Iloaiei, USL îl propune pe senatorul social-democrat Sorin Lazăr, ARD pe Constantin Fătu, iar PPDD pe Traian Dobre. Candidatul USL Sorin Lazăr a fost acuzat de Agenţia Naţională pentru Integritate că s-ar fi aflat în conflict de interese după ce acesta ar fi favorizat numirea fiului să în cadrul Biroului parlamentar al Circumscripţiei numărul 24 Iaşi.

În Colegiul 3 Paşcani-Hârlău, senatorul PSD Florin Constantinescu va candida din partea USL pentru un nou mandat avându-i contracandidaţi pe Niţă Dermidie (ARD) şi pe Ciprian Florescu (PPDD).

În Colegiul 4 Copou-Dacia, senatroul Mihaela Popa va candida din partea USL pentru încă un mandat de parlamentar avându-i contracandidaţi pe fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi care va reprezenta ARD şi pe Florin Boca, reprezentantul PPDD, în timp ce în colegiul 5 Tătăraşi-Nicolina directorul Spitalului de Copii, Marin Burlea va candida din partea USL contra fostului rector al UAIC, Dumitru Oprea, propus de ARD şi a lui Alin Aivănoaei, candidatul PPDD.