Alegeri parlamentare 2012. Andreea Paul Vass şi ministrul Silaghi cer votul în Satu Mare

Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi şi fostul consilier al lui Emil Boc, Andreea Paul Vass, vor încerca să obţină un loc în Parlament pe listele din Satu Mare. Printre candidaţi se regăsesc actuali deputaţi, avocaţi, funcţionari şi foşti şefi în primării.

RomaniaTV.net
27 nov. 2012, 09:10
Alegeri parlamentare 2012. Andreea Paul Vass şi ministrul Silaghi cer votul în Satu Mare

Pentru Camera Deputatilor, fostul consilier al lui Emil Boc, Andreea Paul Vass va candida în colegiul 1 împotriva fostului primar al oraşului Negreşti Oaş, Nicolae Bura şi a topografului Kovacs Zoltan Attila reprezentantul UDMR. Ajunsă în PDL pe filiera Theodor Stolojan, Andreea Paul Vass deţine şi funcţia de prim-vicepreşedinte al Organizaţiei de Femei a PDL, fiind la un pas de a fi numită ministru al Economiei.

În colegiul 2, USL va fi reprezentat de către actualul ministru al Transporturilor si Infrastructurii, Ovidiu Silaghi.  Silaghi îl va avea contracandidat din partea ARD pe Sergiu Băbăşan, care se află la a doua confruntare electorală din acest an, după ce a încercat să obţină în vară din postura de candidat PRM primăria municipiului.

Preşedinte al Organizaţiei PNL Satu Mare, ministrul Silaghi a fost luat şi el în vizor de către procurorii ANI care au sesizat  Oficiul Naţional pentru Combaterea Spălării Banilor. ANI susţine că ministrul Transporturilor nu ar putea justifica peste 45.000 euro din averea pe care a dobândit-o. Inspectorii ANI au descoperit că în perioada 07.05.2012 – 15.10.2012, Silaghi şi soţia acestuia, au avut venituri salariale în cuantum de 24.872 Lei iar „modificările patrimoniale intervenite în aceeaşi perioadă au fost în cuantum de 231.670 Lei, rezultând o diferenţă nejustificată de 206.798 Lei. Silaghi a negat orice încălcare a legii în privinţa acuzaţiilor care i se aduc.

În colegiul 3 USL l-a desmenat candidat pe omul de afaceri Octavian Petric, care îi va avea drept contracandidaţi pe directorului tehnic al direcţiei silvice judeţene, Ioan Mihalca (ARD) şi pe Szasz Piroska, inspector şcolar general adjunct.

Ioan Mihalca a fost protagonistul unui scandal produs în 2011, după ce l-a numit şef al compartimentului de pază din Direcţia Silvică pe inginerul Vasile Tărţan, fostul şef al Ocolului Silvic Tăşnad. Acesta a fost cercetat pentru delapidare şi abuz în serviciu după ce din pădurile pe care le avea în administrare au dispărut 2600 de metri cubi de lemne, echivalentul unui transport de aproximativ 260 de autotrenuri.

Actualulul deputat UDMR Erdei Istvan va candida în colegiul 4 pentru al patrulea mandat împotriva colegului său din Parlament, deputatul liberal Viorel Buda, dar şi contra avocatului Adrian Cozma (ARD). 

În colegiul 5, candidaţii USL şi ARD au în comun atât meseria de bază, cea de avocat, cât şi faptul că reprezintă organizaţiile de tineret ale partidelor care i-au propus. Ciprian Ardelean, preşedintele Organizatiei Judeţene de Tineret a PSD Satu Mare şi Ovidiu Mureşan,  prim-vicepreşedintele al Organizaţiei de Tineret a PDL Satu Mare, vor lupta pentru un loc de deputat, în bătălia electorală UDMR propunându-l pe fostul viceprimar al municipiului Satu Mare, juristul Kereskenyi Gabor.

La Senat, în colegiul 1 actualul senator Valer Marian candidează împotriva omului de afaceri Petre Mureşan, propunerea ARD şi a economistului Maskulik Csaba, reprezentantul UDMR. Preşedinte al PSD Satu Mare, Marian a ieşit în evidenţă în presa centrală după ce a avut o reacţie ciudată faţă de o ziaristă locală.

Medicul Virgil Enătescu, membru al Academiei de Ştiinte Medicale, va candida din partea USL, avându-i contracandidaţi în colegiul 2 la Senat pe Sorin Ghilea (ARD) şi pe Pataki Csaba, preşedintele UDMR Satu Mare.