Alegeri parlamentare 2012. La Bistriţa, Oltean este singurul candidat care a mai fost în Parlament

Pe lista cu cu candidaţi din judeţul Bistriţa-Năsăud, se regăseşte un singur parlamentar în funcţie, Ioan Oltean. Acesta este deputat din 1996 şi a este unul din liderii cu influenţă la nivel naţional în interiorul PDL, partid în care a ocupat funcţiile de vicepreşedinte şi, în 2011-2012, secretar general. Oltean îl are drept adversar pe Alexandru Pugna (PSD), cântăreţ de muzică populară.

RomaniaTV.net
14 nov. 2012, 18:35
Alegeri parlamentare 2012. La Bistriţa, Oltean este singurul candidat care a mai fost în Parlament

Din 2004, judeţul Bistriţa Năsăud, a fost considerat un fief al PDL, dar eşecul usturător de la locale a schimbat radical situaţia, pesedistul Emil Radu Moldovan devenind preşedintele Consiliului Judeţean.

În colegiul 1 pentru Camera Deputaţilor, USL o propune pe Doina Pană (PSD), cadru didactic la un liceu din Bistriţa care a candidat, în 2009, pe lista PSD-PC pentru alegerile parlamentare, dar locul 18 nu a fost eligibil. În acelaşi colegiu, candidează consilierul local Alin Seserman, din partea ARD,

Pentru mandatul din colegiul 2, concurează Daniel Suciu (USL), consilier judeţean, împotriva fostului inspector general şcolar al judeţului, Vasile Marc (PDL).

Ioan Oltean candidează pentru a cincilea mandat. În pofida unor ezitări iniţiale, Oltean a decis să candideze din nou cu promisiunea că este ultimul mandat, urmând ca din 2016 să se concentreze pe activitatea PDL numai la nivel local. Numele său a fost implicat în scandalul izbucnit în judeţ după ce DNA a început în 2010 urmărirea penală împotriva lui Ioan Andreica, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, şi a lui Liviu Rusu, preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, pentru o şpagă de 1,8 milioane de euro. Cei doi, cunoscuţi ca apropiaţi ai lui Oltean, cereau mită pentru acordarea de contracte cu statul de la fimele interesate. În interceptările făcute, apărea şi numele lui Oltean, căruia i se spunea „Barosanu'” de către unii membri ai reţelei.

Împotriva lui Oltean, USL l-a aruncat în luptă pe cântăreţul de muzică populară Alexandru Pugna (PSD), ce deţine şi funcţia de consilier local la Bistriţa. Oltean pare a fi luat în serios candidatura lui Pugna. „Alexandru Pugna este un adversar puternic şi fiţi siguri că mă pregătesc pe măsură (…) Să ştiţi că acasă, seara, mai cânt melodii de-ale lui”.

În colegiul 4, avocatul Monica Săsărman (ARD) concurează cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, liberalul Stelian Dolha.

La Senat, în colegiul 1, vicepreşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, Mircea Dobra îl are ca adversar principal Eugen Dicones Curteanu (PDL), cel care l-a înlocuit în 2010 pe Ioan Andreica, în postul de secretar de stat la MDRT. Tot un liberal, Ioan Deneş, candidează din partea USL în colegiul 2, unde îl are ca oponent pe fostul prefect Cristian Florian.