Alegeri parlamentare 2012. În Vaslui candidează „spaima premierilor”, Adrian Solomon

Ca în majoritatea judeţelor, şi în Vaslui s-au strecurat pe listele cu candidaţi câţiva traseişti, dar personajul care atrage atenţia este Adrian Solomon, deputatul care a adus fanfara să-i cânte un marş funebru lui Tăriceanu şi care l-a ameninţat pe Ungureanu că va avea soarta lui Aldo Moro, prim-ministru în Italia, asasinat în 1978 de către Brigăzile Roşii. Un alt candidat a fost condamant la 5 ani de închisoare pentru viol, infracţiune comisă când era minor.

RomaniaTV.net
03 dec. 2012, 14:25
Alegeri parlamentare 2012. În Vaslui candidează „spaima premierilor”, Adrian Solomon

În colegiul 1 pentru Camera Deputaţilor, deputatul Victor Cristea (PSD) vrea să obţină un nou mandat, în faţa lui Marius Arcăleanu (ARD), fost şef la Casa Judeţeană de Pensii şi aspirant la primăria Vaslui la localele din vară. Cristea a fost un primar longeviv, diriguind urbea Vasluiului din 1992 până în 2008. Ce-i drept, primele mandate le-a obţinut ca membru PD, trecând în 2000 la PSD. În acest colegiu, competiţia poate fi încurcată de către medicul ieşean Tudor Ciuhodaru (PPDD).

Deputatul Ciuhodaru a reuşit în numai patru ani să schimbe partidele într-un ritm ameţitor. În Parlament a intrat ca membru PSD, partid pe care l-a părăsit în 2010 împreună cu cei care vor fonda ulterior UNPR. În februarie 2011, exprimându-şi dezacordul faţă de susţinerea pe care UNPR o oferea cabinetului Boc, Ciuhodaru a intrat în PC, dar nu a stat mai mult de 6 luni în acest partid, întorcându-se la cea de-a doua sa dragoste, UNPR, pentru care a candidat la primăria Iaşilor în iunie. Din cauza resentimentelor din rândurile organizaţiei ieşene a PSD, Ciuhodaru nu a fost acceptat pe listele USL din Iaşi. În consecinţă, deputatul s-a înscris în PPDD care i-a oferit colegiul Bârlad. Ca parlamentar, Ciuhodaru a fost foarte activ, dar proiectele sale de lege nu au fost adoptate de către Cameră. În atenţia opiniei publice a intrat un proiect care a dat fiori reci chefliilor, proiect prin care cei care ajungeau la Urgenţă ca urmare a consumului de alcool trebuiau să plătească spitalizarea.

În colegiul 2, îl regăsim pe Dan Bordeianu. Acesta a fost condamnat în 1985 pentru un viol comis împreună cu alţi doi tineri. Pentru că la acea dată era minor, Bordeianu a făcut cei 5 ani la şcoala de corecţie Târgu Ocna. În 2008, Bordeianu s-a gândit să facă un pas înainte în carieră şi a candidat pentru funcţia de deputat din partea PNL, liberalii din judeţ neobosindu-se să facă o minimă verificare a trecutului candidatului. În timpul acestei legislaturi, Bordeianu a trecut la UNPR, poziţia sa în acest partid devenind foarte şubredă când s-a aflat de trecutul său. Aşa că s-a întors liniştit la PNL, partid în care a fost primit din nou. La stabilirea candidaturilor, liberalii vasluieni au refuzat să comită de două ori aceeaşi prostie şi nu l-au nominalizat. Dar conducerea centrală a PNL a decis că un asemenea cadru de nădejde nu poate lipsi din Camera Deputaţilor aşa că l-au impus pe liste peste capul liberalilor vasluieni. ARD i-l opune lui Bordeianu pe Mihai Ponea, fost adjunct la DSVSA Vaslui.

În colegiul 3, candidează din partea USL Florin Ciurariu. Acesta este preşedinte al PNL Vaslui şi s-a opus fără succes candidaturii lui Bordeianu. Ciurariu nu are un adversar uşor. Este vorba de democrat-liberalul Răzvan Murgeanu, fost viceprimar al Capitalei şi fost secretar de stat la MDRT. Murgeanu a condus într-o vreme PDL sector 1 şi a candidat pentru primăria sectorului în 2008, dar a fost învins de către Andrei Chiliman.

De departe cel mai pitoresc candidat din judeţ este cel pe care USL îl propune în colegiul 4, deputatul PSD Adrian Solomon. De-a lungul vremii acesta a atras atenţia prin limbajul cel puţin pitoresc şi unele gesturi să spunem nonconformiste. În 2007, pe când era viceprimar al Bârladului, oraşul a fost vizitat de către premierul de atunci Tăriceanu. Solomon a angajat o fanfară pe care a pus-o să interepreteze un marş funebru în timpul vizitei premierului. Ajuns în Parlament, Solomon a avut câteva dueluri verbale cu preşedintele Camerei Roberta Anastase, dueluri în care nu rareori a avut remarci cel puţin neelegante. Astfel, când Anastase l-a rugat o dată să-şi finalizeze intervenţia de la tribună, Solomon a răspuns într-o manieră absolut grosolană: „Doamnă, finalizez cum mă rugaţi dumneavoastră!” Un alt duel Solomon-Anastase a izbucnit după ce pesedistul l-a numit pe prim-ministrul Emil Boc drept „Lăcustă-Vodă”.

Nici cu presa locală nu se află în relaţii prea bune, spunându-i unei jurnaliste, într-o conferinţă de presă, că este „şulfă pedelistă”. Însă cel mai rău şi-a dat în petec printr-o declaraţie din aprilie 2012 pe care toată lumea, în afară de el, a intepretat-o ca o ameninţare cu moartea la adresa premierului de atunci Mihai-Răzvan Ungureanu. „Eu îi transmit public, că sigur are urechi să audă, că dacă are nesimţirea, că tupeu are cât cuprinde, să vină la Bârlad şi să nu anunţe autorităţile, să nu se oprească la primărie să afle ce-i doare pe bârlădeni de la primar, va avea nu soarta lui Tăriceanu, ci soarta lui Aldo Moro”, a spus Solomon. Ca urmare a rumorii publice cauzate de această declaraţie, Solomon s-a ales cu interdicţia temporară din partea conducerii PSD de a mai deschide gura în public. În apărarea sa, Solomon a invocat o tradiţie moldovenească obscură, potrivit căreia se spune despre cei care pătimesc multe în viaţă că „au soarta lui Aldo Moro”.

Tot pesedistul a fost autorul unei alte trăznăi, când a venit la Parlament cu o portavoce siclam, în timpul gerevei parlamentare a USL de la începutul anului. Din când în când, Solomon, aflat într-o lojă a sălii de plen, pornea sirena de la portavoce pentru a perturba lucrările. Adversarul lui Solomon de la PDL este medicul Octavian Marcu, care a candidat la primăria Bârlad la alegerile din iunie.

În colegiul 5, Ana Birchall (PSD) candidează din partea USL. Propulsată la începutul carierei în PSD de către Sorin Oprescu şi apoi de Mircea Geoană, cariera politică a lui Birchall a fost în pericol de a i se pune capăt într-un mod brutal în 2008, când pe blogul unui jurnalist a apărut o înregistrare video a unei partide de sex oral, pe blog sugerându-se că unul din cei protagonişti ar fi Ana Birchall. Până când lucrurile s-au clarificat în instanţă, Birchall a pierdut nominalizarea pentru o candidatură la alegerile parlametnare din 2008. În 2011, instanţa a dispus înlăturarea înregistrării de pe Internet şi l-a obligat pe jurnalist la plata a 70.000 de euro daune morale.

Împotriva lui Birchall candidează Sorin Dan Moldovan, preşedintele Organizaţiei de Studenţi a PDL şi fost vicepreşedinte la Autoritatea Naţională pentru Tineret şi Sport. Tot în colegiul 5, candidează deţinătorul actual al mandatului, Viorel Cărare. Acesta a intrat în Parlament din partea PDL, dar a plecat la PPDD când organizaţia judeţeană nu i-a garantat locul pe listele pentru alegeri.

Duelul cel mai interesant din judeţ i-l opune pe Toader Dima (PSD) lui Cristian Boureanu (PDL) pentru colegiul 6 Huşi. Dima a fost preşedinte la CAP Berezeni pe care l-a transformat în asociaţie agricolă de succes, atu important într-o zonă agricolă. În schimb Boureanu beneficiază de notorietate la nivel naţional, fiind deputat în două legislaturi şi vicepreşedinte al PDL. Notorietatea nu are însă numai avantaje, Boureanu fiind acuzat în ultima vreme că ar fi unul din beneficiarii contractelor prin care era căpuşat combinatul Oltchim.

În fine, colegiul 7 este vizat de către Irinel Ioan Stativă (PSD), care a mai fost deputat în perioada 2006-2008, şi de Sergiu-Constantin Vizitiu (ARD). Acesta a intrat relativ recent în politică fiind mai cunoscut în zonă în calitatea sa de proprietar al câtorva firme de construcţii. Valoarea totală a contractelor cu statul derulate de Vizitiu este estimată la 8 milioane de euro.

Pentru Senat, în colegiul 1, candidează Doina Silistru (PSD) şi Iancu Arcăleanu (PDL). Silistru este senator din 2004 şi a fost remarcată ca un senator conştiincios atât din punct de vedere al prezenţei la lucrări, cât şi al numărului de iniţiative legislative. Adversarul ei a lucrat la Direcţia Judeţeană de Gospodărire a Apelor.

Colegiul 2 şi-l dispută Gabriela Creţu (PSD) şi Alexandru Iacob (PDL). Creţu a fost aleasă ca deputat în 2004, iar în 2007 a devenit europarlamentar. Pentru alegerile europarlamentare din 2009, a fost scoasă de pe listele PSD deşi se remarcase ca unul dintre cei mai activi europarlamentari români. Iacob a fost primar la Perieni şi a primit aviz negativ din partea Comisiei de etică a Monicăi Macovei. Motivul este legat de un proces pentru înşelăciune şi abuz în serviciu, procurorii acuzându-l că a trucat a licitaţie în 1999. Organizaţia a trecut peste avizul comisiei, invocând faptul că Iacob primise o decizie de achitare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Candidatul USL pentru colegiul 3 este Nelu Tătaru. Deşi relativ recent stabilit în judeţ, USL mizează pe notorietatea pe care Tătaru şi-a câştigat-o ca medic chirurg. De altfel, Tătaru vrea să profeseze ca medic chiar dacă va fi ales, spunând că l-a învăţat Tudor Ciuhodaru cum să procedeze: trei zile la Parlament, patru în spital. Adversarul său este chiar preşedintele PDL Vaslui, Dan Marian. Acesta este la al doilea mandat de deputat, primul câştigându-l din partea PNL. În 2008 a trecut la PDL devenind rapid liderul filialei. Marian are la activ şi două candidaturi lipsite de succes la preşedinţia CJ Vaslui.