Alegeri parlamentare 2012. În Sălaj, un singur candidat cu „bube”, condamnat la 10 luni închisoare

Spre deosebire de multe alte judeţe, sălăjenii chiar au de unde alege, pe listele de candidaţi din judeţ regăsindu-se un singur nume controversat, un condamnat penal pentru că a condus atât de beat încât a fost nevoie de mai multe încercări de a sufla în etilotestul poliţiştilor, care se chinuiau să-l ţină într-o poziţie relativ perpendiculară cu solul. În rest, mai mulţi agricultori cumsecade mai preocupaţi să-şi ia tractor decât vreo maşină de lux cu care să epateze prin judeţ.

RomaniaTV.net
27 nov. 2012, 18:24
Alegeri parlamentare 2012. În Sălaj, un singur candidat cu „bube”, condamnat la 10 luni închisoare

Pentru Camera Deputaţilor, în colegiul 1 Şimleu Silvaniei, candidează un fost ministru, deputatul Lucian Bode, fost ministru al Economiei în guvernul Ungureanu. Bode conduce organizaţia PDL Sălaj. În tinereţe, a jucat fotbal în campionatul judeţean, experienţă care i-a fost de folos în 2011, când a dat 3 din cele 5 goluri ale echipei parlamentarilor români, care a participat la un turneu european de fotbal a Parlamentelor. Adversarul de la USL al lui Bode este liberalul Dorel Oros, şef al Direcţiei Silvice. În 2009, a fost înlăturat din această funcţie, pentru scurtă vreme, de către unul din aliaţii de acum, Ilie Sârbu, pe atunci ministru al Agriculturii.

În colegiul 2 Cehu Silvaniei se anunţă o competiţie în trei, deoarece procentajul destul de mare al populaţiei maghiare face ca şi candidatul UDMR să aibă şanse reale. De altfel, candidatul Uniunii este deputatul în funcţie Seres Denes. Acesta este proprietar al mai multor terenuri agricole şi pare a-şi lua în serios calitatea de fermier, deoarece în declaraţia de avere nu are trecută niciun autoturism, dar figurează ca proprietar de tractor. Adversarul de la PDL este Florin Asztalos care este tot un fermier, dar apicultor ca vocaţie.

Din partea USL, candidat este Alexandru Şerban fost vicepreşedinte al PSD Sălaj şi fost membru al Consiliului Judeţean. El este „beneficiarul” unei condamnări penale pentru conducere sub influenţa alcoolului, 0,54‰, ocazie cu care a intrat cu maşina în casa unor bătrâni. Evenimentul s-a petrecut în decembrie 2011. Bătrânii octogenari se uitau liniştiţi la televizor într-o seară când Şerban s-a izbit cu maşina în zidul casei aruncând din perete şi un calorifer. Consilierul a încercat din răsputeri să colaboreze cu poliţiştii sosiţi la faţa locului, dar cu succes variabil. Astfel, poliţiştii au trebuit să-i ofere sprijin pentru a ţine piept forţei gravitaţionale. Însă momentul cel mai dificil pentru poliţişti a fost când l-au pus să sufle în fiolă. „Mai, mai, mai, mai… Dar nu vă opriţi!”, îl instruia un om al legii. Degeaba, Şerban nu a fost capabil să sufle suficient pentru ca rezultatul să fie relevant. Până la urmă, a trebuit să fie dus la spital pentru a-i fi recoltat sânge. Spre cinstea lui, Şerban a oferit despăgubiri bătrânilor a căror casă a avariat-o, fără să se ajungă la proces civil. De asemenea, a renunţat la poziţia de conducere din organizaţia PSD. Momente vesele cu actualul candidat de la accidentul auto, puteţi vedeai aici.

În colegiul 3 Jibou, Iuliu Nosa (PSD) speră să devină pentru a treia oară deputat. Înainte de a ajunge în Parlament, în perioada 2000-2004, Nosa a fost primar de Zalău. Nici Nosa nu are maşină, dar se poate mândri că este proprietar de tractor. Din partea ARD, candidează un silvicultor, Romeo Benc.

Pentru colegiul 4 Zalău, USL îl susţine pentru un nou mandat pe Mirel Taloş, care a fost cândva şi consilier al premierului Călin Popescu-Tăriceanu. Adversarul său de la PDL este Claudiu Bârsan, fost subprefect şi preşedinte al CAS Zalău.

La Senat, în colegiul 1 Şimleu-Cehu Silvaniei, USL mizează pe un consilier local din Zalău, Călin Bărărean (PNL), în timp ce PDL îl susţine pe Dumitru Blaga, vicepreşedinte al unei companii de mobilă.

Gheorghe Pop (PSD) încearcă să-şi păstreze mandatul din colegiul 2 Zalău-Jibou. Candidatul ARD, Avram Fiţiu (PNŢCD) este ultimul din seria de agricultori care candidează în Sălaj. Fiţiu este conferenţiar la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Cluj. Fiţiu este proprietarul unei livezi de mere, a unei ferme de cătină şi a unei brutării.