Alegeri parlamentare 2012. În Ilfov candidează doi miniştri şi o vedetă TV

Doi miniştri liberali, Radu Stroe şi Eduard Hellvig, apar pe listele cu candidaţi din Ilfov, în condiţiile în care judeţul a redevenit fie liberal după ce Marian Petrache a câştigat şefia Consiliului Judeţean în faţa lui Cristache Rădulescu (PDL), cel care îl învinsese în 2008.

RomaniaTV.net
22 nov. 2012, 15:16
Alegeri parlamentare 2012. În Ilfov candidează doi miniştri şi o vedetă TV

Ministrul delegat pentru Administraţie, Radu Stroe (PNL), candidează în colegiul 1 pentru Camera Deputaţilor. Adversarul său este Ion Bogaciu, inginer agronom şi lider al PDL Voluntari. Bogaciu este omul care îi poate pretinde primarului din Voluntari, Florentin Pandele, să i se adreseze cu apelativul „Săru’ mîna, naşule!” întrucât a fost naşul de botez al edilului în anul 2003, atunci când Pandele a decis să se întoarcă în sânul Bisericii Ortodoxe. Numele lui Bogaciu se regăseşte pe lista cu candidaţi respinşi de către comisia de etică a ARD, condusă de către Monica Macovei. Pedelistul a fost protagonistul unui episod hilar atunci când liberalii ilfoveni au anunţat că Bogaciu s-a înscris în PNL, lucru pe care democrat-liberalul nu l-a făcut niciodată.

În colegiul 2, candidează din partea USL Ninel Peia, om de afaceri în sectorul imobiliar. Cu puţin timp înainte de prăbuşiarea pieţei imobiliare, Peia clama, în aprilie 2008, într-un interviu pentru „Adevărul”, că „nu va exista un colaps imobiliar în următorii 10 ani”. El îl înfruntă pe deţinătorul mandatului din acest colegiu, Mircea Marin (PDL).

Candidatului PNL din colegiul 3, Thuma Hubert Petru Ştefan, vicepreşedinte al organizaţiei judeţean, i-ar prinde bine un mandat de deputat cu imunitatea aferentă întrucât este inculpat în procesul în care principalul acuzat este fostul procuror-şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 4, Mihai Betelie. „Inculpatul Thuma Hubert-Petru-Ştefan a intermediat legăturile dintre inculpatul Betelie Mihai şi primarii unor comune şi oraşe din judeţul Ilfov, membri PNL, şi i-a determinat pe aceştia să facă demersuri pentru bunul mers al afacerii lui Betelie Mihai (de exemplu, identificarea şi facilitarea accesului la spaţii de depozitare, primirea fictivă de utilaje)”, se arată în rechizitoriul întocmit de către DNA. Împotriva lui Thume candidează Mircea Voina (PDL), consilier judeţean.

La Senat, în colegiul 1, candidează Gabriela Vrânceanu-Firea. După ce a părăsit trustul Intact, realizatoarea TV s-a înscris în PSD, partid în care s-a întors şi noul ei soţ, Florentin Pandele, primarul oraşului Voluntari. Principalul ei adversar este tot o femeie, Irinel-Gabriela Tudorache (PDL), secretar executiv pe Bucureşti-Ilfov al Organizaţiei de Femei a demcorat-liberalilor.

În colegiul 2, regăsim un alt ministru, pe cel de la Dezvoltare Regională şi Turism, Eduard Hellvig. Hellvig şi-a început cariera politică în PNL, dar în 2004 a fost ales ca deputat pe listele PC. S-a reîntors în PNL în 2008 şi a cunoscut o ascensiune rapidă fiind unul din protejaţii lui Crin Antonescu. Acesta l-a desemnat şef de campanie la alegerile prezidenţiale în 2008 şi apoi secretar general al partidului, după ce a Statutul PNL a fost modificat astfel încât preşedintele partidului să aibă dreptul să-şi numească secretarul general fără ca pentru acest lucru să fie nevoie de un vot în Congresul partidului. În prima zi a campaniei electorale, ANI a dat publicităţii un comunicat în care Hellvig era declarat în stare de incompatibilitate după ce a exercitat conocmitent funcţia de ministru şi cea de director de firmă. Din partea ARD, în colegiul 2 candidează avocatul Florin Răducu Covaci.