Alegeri parlamentare 2012. În Harghita, partidele româneşti se bat doar pentru un singur colegiu

Ca şi în Covasna, populaţia preponderent maghiară a judeţului Harghita face ca alegerile din judeţ să fie practic o competiţie limitată la doi protagonişti, UDMR şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania. Şansele ca partidele româneşti să obţină vreun mandat sunt reduse la colegiul 5. Pe listele cu candidaţi din judeţul Harghita se regăsesc patru foşti şi actuali miniştri.

RomaniaTV.net
21 nov. 2012, 10:18
Alegeri parlamentare 2012. În Harghita, partidele româneşti se bat doar pentru un singur colegiu

Pentru Camera Deputaţilor, în colegiul 1 Miercurea Ciuc, USL îl propune pe liberalul Niculae Niga, fost şef al Finanţelor Publice din judeţ, iar ARD pe economistul Radu Botezatu (Forţa Civică). Pentru a accede în Parlament, ei ar trebui să-l învingă pe Korodi Attila (UDMR), deţinătorul mandatului. Korodi a fost ministru al Mediului în guvernele Tăriceanu şi Ungureanu şi preşedinte al comisiei de administraţie a Camerei. Celălalt partid maghiar, PPMT, îl susţine pe profesorul Csibi Zoltan.

În colegiul 2 Bălan, pentru un nou mandat candidează chiar liderul UDMR, Kelemen Hunor. În caz de victorie în alegeri, ar obţine al patrulea mandat de deputat. În 2011, a preluat conducerea Uniunii de la Marko Bela. În timpul guvernărilor Boc şi Ungureanu a fost ministru al Culturii. În această calitate, a aprobat descărcarea de sarcină arheologică a Roşiei Montane, fapt care a provocat furia ecologiştilor care se opun exploatării aurului în zonă. Kelemen nu s-a făcut prea iubit nici de către radicalii maghiari din Partidul Civic Maghiar şi Consiliul Naţional Secuiesc atunci când a caracterizat tentativa de înhumare în România a poetului maghiar Nyiro Jozsef drept „un scandal ieftin”. Adversarii săi sunt o economistă, Cristina Vaida (PNL), un om de afaceri Mitică Ducu (PDL) şi un inginer din partea PPMT Sorban Attila.

În colegiul 3 Odorheiu Secuiesc, UDMR se prezintă cu Antal Istvan, deputat încă din 1992, membru al comisiei de industrii a Camerei. Inedit este faptul că în colegiul său candidează, din partea PPMT, o femeie-preot. Este vorba Szekely Kinga Reka, cleric al cultului protestant unitarian. Tot la Odorheiu Secuiesc, candidează un fost ofiţer de poliţie, Ioan Crăciunaş (PNL) şi Cristina Timariu (ARD).

În colegiul 4 Gheorghieni, UDMR se prezintă cu un candidat cu nume neaoş românesc: Moldovan. Jozsef Moldovan a fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi a avut probleme minore cu Agenţia Naţională de Integritate care l-a „cadorisit” cu o amendă de 500 de lei pentru că nu a depus la termen declaraţiile de avere şi interese în 2008, atunci când a candidat într-un colegiu din Suceava. PPMT susţine candidatura unui economist, Lazar Ede. În acelaşi colegiu mai candidează Teodor Dobreanu (USL) şi Veronica Arsintea (ARD).

Colegiul 5 Topliţa este colegiul cel mai disputat în condiţiile în care şi partidele româneşti au şanse reale să obţină mandatul. Deţinătorul actual al mandatului este Mircea Duşa (PSD), ministru de Interne. A fost lider de grup al deputaţilor PSD şi a devenit ministru pentru Relaţia cu Parlamentul în guvernul Ponta. După demisia lui Rus de la Interne, a preluat portofoliul MAI. În mai a mers în Harghita pentru a supraveghea operaţiunea prin care autorităţile „au fugărit” urna poetului maghiar Nyiro Jozsef, membru al partidului fascist maghiar „Crucile cu Săgeţi”, mişcare politică vinovată de atrocităţi comise împotriva evreilor şi românilor ardeleni în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale.

UDMR speră să-l scoată pe Duşa din Parlament cu ajutorul primarului din Borsec Mik Jozsef, iar PPMT prin inginerul Szabo Tibor. Din partea ARD candidează Petru Runcan. Acesta a fost a doua opţiune a organizaţiei PDL Harghita, prima fiind Elena Udrea, invitată de către liderul organizaţiei judeţene, Adrian Trif. Până la urmă, Udrea a preferat un colegiu din Neamţ.

Pentru Senat, UDMR îl susţine în colegiul 1, Miercurea Ciuc-Bălan, pe Tanczos Barna, preşedintele Federaţiei Române de Hochei. Tanczos Barna a fost „răsfăţat” de către Uniune, începând cu 2007, cu funcţia de secretar de stat în trei ministere: Transporturi, Dezvoltare Regională şi Agricultură. Numele său a devenit mai cunoscut opiniei publice cu ocazia scandalurilor izbucnite în FRH. Pe 1 decembrie 2011, singurul etnic român din lotul naţional de hochei U-16  fost bruscat de coechipieri în vestiar după ce le-a certut acestora ca măcar de Ziua Naţională să vorbească româneşte. Tanczos a încercat să calmeze spiritele cu comentariul: „A fost o joacă de copii.” La numai trei săptămâni, membrii naţionalei României de etnie maghiară, într-un meci cu Ungaria, au tăcut la intonarea imnului naţional, dar au cântat cu patos la imnul maghiar. Reacţia lui Tanczos nu a domolit scandalul. „Problema imnului naţional de la meciul cu Ungaria este una falsă şi lipsită de orice legătură cu realitatea”, a spus udemeristul. Alături de Tanczos, mai candidează Papp Elöd (PPMT), Alexandru Tompea (PNL) şi Adrian Ciobanu (PDL).

În colegiul 2, Odorheiu Secuiesc-Gheorghieni-Topliţa, cel mai bine cotat este Verestoy Attila (UDMR), prezent în Parlament de 22 de ani. Verestoy este cunoscut pentru afacerile cu cherestea care i-au adus în Harghita porecla de „drujba lui Dumnezeu”. În noiembrie a avut un accident grav de circulaţie, în urma căruia a suferit mai multe operaţii. Numele său a fost invocat în presă în legătură cu mai multe afaceri dubioase, fără a fi însă pus sub acuzare de către DNA. În 2005, Verestoy a fost suspectat că una din firmele sale a încheiat un contract cu Poşta Română, cu evitarea plăţii impozitelor aferente. Un alt scandal l-a avut ca protagonist în 2007, când senatorul a câştigat 10 milioane de euro în doar 19 minute, în urma tranzacţionării unor acţiuni. Presa susţinea că tranzacţiile au avut loc în urma unui pont primit de Verestoy, care a avut acces la anumite informaţii în calitate de senator.

Din partea USL, în colegiul 2 candidează Emanuel Petruţ, consilier local la Topliţa, iar ARD îl susţine pe preşedintele PDL Harghita, Adrian Trif. Din partea PPMT candidează medicul Zakarias Zoltan.