Alegeri parlamentare 2012. Candidaţii în Alba- schimbări de partide şi dosare DNA

Unul dintre fiefurile democrat-liberalilor, Alba iese în evidenţă atât prin faptul că toţi cei cinci parlamentari ai judeţului vor cere votul pentru noi mandate, cât şi prin prisma scandalurilor în care au fost implicaţi unii dintre candidaţi. Listele electorale ale judeţului Alba conţin nume cu greutate precum cel al fostului ministru al Apărării, Teodor Atanasiu, dar şi nume din afara politicii, un exemplu fiind interpretul de muzică populară Ionuţ Fulea.  

RomaniaTV.net
13 nov. 2012, 12:11
Alegeri parlamentare 2012. Candidaţii în Alba- schimbări de partide şi dosare DNA

La Camera Deputaţilor, în Colegiul 1 Alba Iulia liberalul Călin Potor îl are ca principal contracandidat pe democrat-liberalul Dorin Nistor. În cursa electorală s-a înscris şi viceprimarul municipiului Alba Iulia, Dorin Şerdean. La fel ca şi Potor, vicele Dorin Şerdean este la a doua competeţie electorală din acest an, acesta candidând şi la funcţia de primar din partea PPDD.

În Colegiul 2 Blaj-Sebeş, deputatul PDL Clement Negruţ va încerca să obţină un nou mandat, urmând să se lupte cu Ovidiu Jidveian, preşedintele PSD Alba Iulia.

Cei doi nu se află la prima luptă electorală, Negruţ câştigând în faţa lui Jiveian postul de deputat la alegerile din 2008. Clement Negruţ a ieşit în evidenţă şi în primăvara anului 2011 când a demisionat din PDL. Conform Mediafax, acesta şi-a motivat demisia prin faptul că, după ce şi-a anunţat renunţarea la funcţiile politice deţinute în PDL Alba, a fost „atacat şi terfelit în fel şi chip” de colegii săi de partid. După câteva luni, Clement Negruţ a revenit în PDL precizând că doreşte să îşi finalizeze activitatea politică începută alături de colegii săi.

În Colegiul 3 Cugir-Zlatna, fostul prefect Dan Coriolan Simedru (USL) va candida împotriva interpretului de muzică populară Ionuţ Fulea (ARD), în timp ce în Colegiul 4 Aiud-Ocna Mureş deputatul PSD Radu Coclici se va confrunta cu fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Alba, Sorin Bumb, din partea ARD.

Mandatul de deputat în Colegiul 5 Munţilor Apuseni va fi disputat de deputatul PDL Corneliu Olar şi preşedintele PSD Alba, Ioan Dârzu.

La Senat, în Colegiul 1, va intra în lupta electorală preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, care va candida pentru un nou mandat de deputat împotriva fostului prefect de Alba, Ştefan Bardan, sprijinit de ARD.

Teodor Atanasiu este la primul mandat în Parlamentul României, anterior fiind ministru al Apărării Naţionale şi preşedinte al AVAS în timpul Guvernului condus de Călin Popescu Tăriceanu. Liderul liberal a fost, în perioada 2004-2005, preşedinte al Consiliului Judeţean Alba, iar la alegerile locale din acest an a candidat din nou pentru această funcţie, fiind învins de democrat-liberalul Ion Dumitrel. Ca ministru al Apărării Naţionale, Teodor Atanasiu s-a remarcat după ce a intrat într-un conflict cu preşedintele Traian Băsescu pe tema retragerii trupelor româneşti din Irak, dar şi după ce a fost suspendat din funcţie de şeful statului.

După referendumul din acest an organizat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, Teodor Atanasiu, alături de Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării, Corneliu Dobriţoiu, este urmărit penal de către DNA Cluj, pentru infracţiuni la legea referendumului. Potrivit Mediafax, în acelaşi dosar sunt cercetate şi alte patru persoane, membri ai lumii interlope.

Colegiul 2 va fi disputat de senatorii Alexandru Pereş (PDL) şi Nicolae Dobra (UNPR, susţinut de USL).

Democrat-liberalul Pereş iese în evidenţă prin faptul că are la activ patru mandate de parlamentar. Dobra, care provine la rându-i din filiala PDL Alba a trecut în acest an la UNPR. Nicolae Dobra este judecat, alături de toţi consilierii locali din Sebeş din mandatul 2004-2008, într-un dosar de corupţie pentru că au vândut un teren subevaluat, pe care a fost construită ulterior fabrica de bere Albacher, de către compania Romaqua Group Borsec. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul s-ar ridica la 3,38 de milioane de euro.