Alegeri parlamentare 2012. Argeş, judeţul care îşi înnoieşte majoritatea parlamentarilor

Argeşul este fief al stângii încă de pe vremea când Nicolae Văcăroiu reprezenta acest judeţ în Parlament. Tot de la PSD este şi cel mai longeviv primar de reşedinţă de judeţ, edilul din Piteşti, Tudor Pendiuc, care se ocupă de treburile urbei din 1990 încoace. În mod oarecum surprinzător, lista candidaţilor din Argeş conţine relativ puţine nume de parlamentari în funcţie care vor un nou mandat, în comparaţie cu alte judeţe, cei mai mulţi provenind de la USL.

RomaniaTV.net
14 nov. 2012, 06:42
Alegeri parlamentare 2012. Argeş, judeţul care îşi înnoieşte majoritatea parlamentarilor

Toţi deputaţii în funcţie care candidează pentru un nou mandat provin de la PSD, cu o singură excepţie, cea a liberalului Dominic Gerea (colegiul 8): Mircea Drăghici (colegiul 2), Bogdan Niculescu-Duvăz (colegiul 5) şi Radu Vasilică (colegiul 6).

Tot la Camera Deputaţilor, candidează preşedintele PC, Daniel Constantin, în colegiul 7, fostul colegiu al pesedistului Duvăz. Constantin o are ca adversar din partea ARD pe notarul Ana Stan.

În colegiul 3, consilierul judeţean Ionela Simona Oprescu (USL) îl are drept adversar propus de ARD pe un ţărănist, un avocat pe nume Mihail Andrei Cocaină. De altfel, tot un ţărănist, Corina Teodor este challengerul deputatului Radu Vasilică în colegiul 6.

În colegiul 9, USL a propus un candidat cu probleme. Cătălin Rădulescu vrea un mandat de deputat, deşi procurorii încă cercetează o plângere penală împotriva sa pentru tentativă de viol deoarece ar fi încercat să siluiască una din anagajatele de la firma sa de construcţii. Cu niscaiva probleme ar fi şi candidatul ARD din colegiul 8, Cătălin Bulf, care a fost bănuit o vreme de către procurorii DIICOT că făcea afaceri cu petrol în Irak, deşi această ţară se afla sub embargou. Până la urmă, nu a fost trimis în judecată.

La Senat, schimbarea de garnitură printre parlamentarii de Argeş se anunţă mai puţin drastică. Astfel în cele 4 colegii senatoriale candidează trei senatori. Singurul colegiu în care nu candidează niciun ales în funcţie este colegiul 1, unde Ion Popa, preşedintele PNL Argeş, cconcurează cu omul de afaceri Gheorghe Alecsei (ARD).

În colegiul 2, Şerban Valeca (PSD) îşi apără mandatul în faţa unui medic veterinar, Ionel Vişinescu (ARD). Constantin Tămagă vrea să rămână senator de colegiul 3 şi în următorii patru ani, titlul fiindu-i contestat de către juristul Teodor Narcis Godeanu (PDL), fost vicepreşedinte la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.

Colegiul 4 se anunţa ca unul cu un duel remarcabil: senatorul şi fostul ministru al Culturii Mircea Diaconu (PNL) şi senatorul Mircea Andrei, preşedintele organizaţiei judeţene a PDL. După ce Diaconu şi-a anunţat retragerea din viaţa publică, conducerea centrală a PNL l-a adus tocmai de la Constanţa pe Ionuţ Elie Zisu, şeful direcţiei Generale Metale Preţioase din ANRE. De altfel, nici Mircea Andrei nu este argeşean, el ajungând în Parlament ca senator de Dâmboviţa, dar el a fost ales de către conducerea centrală a PDL să conducă organizaţia după ce predecesorul său, Cristian Boureanu, nu reuşise să clatine dominaţia PSD în judeţ.