ALEGERI LOCALE 2012, ŞTIREA TA: RTV.NET prezintă neregulile semnalate de alegători

RTV.NET prezintă neregulile semnalate de telespectatorii România TV la alegerile locale din 10 iunie 2012. Dacă şi tu ai fost martorul unei ilegalităţi în procesul de votare, trimite-ne pe [email protected]!

RomaniaTV.net
10 iun. 2012, 07:14

Paula: „Am primit, de două ori până acum, pe ziua de azi, următorul mesaj: „Vă mulţumesc pentru colaborarea de până acum (care colaborare, numai dânsul ştie).Dacă îmi veţi acorda astăzi încrederea prin vot, vă asigur că nu vă voi dezamăgi. Cu stimă, Romanescu Corin”. Dacă primul mesaj l-am ignorat şi l-am şters, al doilea m-a deranjat deja, m-am simţit cumva presată să merg să-l votez, mai ales că pe parcursul campaniei am primit un număr de mesaje electorale şi, stau să mă întreb, de unde are numărul meu de telefon. Oare acest mesaj (cel de azi) nu este şi el un fel de campanie electorală? Eu ştiam că aceasta s-a încheiat de două zile!„.

Virgil, Brăila: „În Brăila, la secţiile de votare organizate la Şcoala Generală nr 33 „Sf. Andrei”,  Liceul „Panait Cerna”,  Liceul Pedagogic „D. R. Perpessicius”,  Şcoala Generală nr. 19 „Mihail Kogalniceanu”, sunt doar două urne şi nu patru cum era normal şi cum e legea electorală. Nu generalizez, dar probabil aşa este în tot judeţul”.

Oana, Cluj Napoca: „În Cluj Napoca, secţiile de votare 22,24,25,26 (Calea Moţilor nr 117, Grădiniţa Raza de Soare) sunt situate într-un loc cu adevărat greu accesibil. Plasarea secţiilor pe o colină abruptă, la capătul a aproape 100 de trepte face accesul anumitor persoane, suferinde de diverse afecţiuni (locomotorii, cardiace sau pur şi simplu persoane vârstnice), aproape imposibil. Până în acest an, aceste secţii de votare erau amplasate în altă parte, cu acces normal pentru toată lumea„.

Alegător din Prelungirea Ghencea, Bucureşti: „Doresc să vă semnalez faptul ca Ansamblul Rezidenţial Primăvara din Prelungirea Ghencea nr 94-100, sector 6, nu este trecut pe listele de vot. Menţionez că aici sunt aproximativ 500 de apartamente locuite de familii, deci câte voturi ? Personal am votat pe liste suplimentare. Întrebare: este o greşeală a celor care au întocmit listele sau domnul Avram Ion, dezvoltatorul ansamblului, pregăteşte o fraudă electorală împreună cu unul dintre candidaţi care a promis că-l va favoriza în continuare în mafia imobiliarelor?”.

Peter, Urziceni: „Avem şi la Urziceni poze electorale lângă sediul de votare de pe strada Ferdinand (sediul fiind în oficiul forţelor de muncă)”.

Radu:  „Sora mea, care până de curând a avut domiciliul pe Cluj Napoca, a primit un telefon prin care i se cerea să voteze cu Emil Boc”.

Ion, Bucureşti: „Pe strada Sf. Elefterie din sectorul 5, lângă şcoala nr. 150 (langa bisericuţa mică), la nici 100 de metri de geamurile câtorva secţii de votare, flutură în vânt bannere cu Marian Vanghelie. În timp ce observatorii „ïndependenţi” se fac că nu observă. Deh, Marean a ştiut să-i omenească cu sacoşe cu mâncare, aşa că problema lor este cum să ducă acasă ce au primit. Daca nu credeţi, mergeţi şi vedeţi”.

Ionuţ, Teleorman: „Alegeri fraudate în Teleorman, comuna Gălăţeni la secţia 2, sat Bascoveni… unei persoane i s-a dat mai multe buletine de vot pentru primar… Apoi secţia a fost închisă”.

Radu, Brăila: „În Brăila, la secţiile de votare organizate la Şcoala Generală nr. 33 „Sf. Andrei”,  Liceul „Panait Cerna”,  Liceul Pedagogic „D. R. Perpessicius”,  Şcoala Generală nr. 19 „Mihail Kogălniceanu”, sunt doar două urne şi nu patru, cum era normal şi cum e legea electorală. Nu generalizez, dar probabil aşa este în tot judeţul”.


Alin, Câmpina: „La secţia 17 de votare din Câmpina, Prahova, a fost furată ştampila de vot de la ora 10.00. Nici la aceasta oră (n.red. 15.00) nu a fost găsită”

Geo, Constanţa: „În Palazu Mare, la secţia de votare, am observat 4 persoane care erau cu buletinele de vot şi ştampilele, pe holurile instituţiei, îşi exprimau votul de faţă cu toată lumea, sprijiniţi de perete. Am anunţat organele de ordine care se aflau în instituţie”.

Andrei, Suceava: „În orașul Broșteni, județul Suceava nu se respectă legea ce reglementează afișajul electoral în ziua alegerilor. Bannere și afișe mai mult decât evidente se află în jurul secției de votare din centrul localității. Autoritățile au fost sesizate, dar nu s-a luat nicio măsură”. 

Raluca, Cluj-Napoca:
„Secţia de votare pentru strada pe care stăm e aceeaşi de zeci de ani, anume Şcoala “Ion Lupaş” de pe Calea Mănăştur. Lumea cunoaşte bine că aceasta e secţia de votare şi acolo merge. Dar când am ajuns acolo, uşile erau închise şi un afiş ne redirecţiona către Grădiniţa „Rază de soare” pe Strada Moţilor. Această gradinita nu e la stradă, ci mai în spate pe o alee cu scări care urcă pe un deal. Abia la baza scărilor pe Strada Moţilor era un semn care te direcţiona către secţie. Pe tot parcursul drumului nu a fost niciun alt semn care să îndrume spre secţia de votare mutată având în vedere că grădiniţa nu e larg cunoscută, drumul e mai lung, iar scările sunt anevoioase la urcare, în special pentru bătrâni. Menţionez faptul că ieri am vrut să mă asigur că secţia de votare a rămas la şcoala şi în acest sens am accesat adresa: http://www.primariacj.ro/docs/Anunturi/arondare%20sectii%20de%20votare.pdf unde după cum se poate verifica nu figurează nicio schimbare a secţiei de votare. Tot contextul acestui incident era menit să descurajeze oamenii sa mai meargă la vot”, ne-a scris Raluca din Cluj-Napoca.

Un alegător din Drobeta Turnu Severin semnalează că afişele electorale din apropierea secţiilor de votare nu au fost ridicate: „Sunt la 30 de metri de secţia de votare nr.30 din Dr. Tr. Severin”.


Ioana, din Bucureşti, semnalează  un incident la Secţia de votare nr. 1115 cu sediul în Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 156 „Sf. Gheorghe” din Str. Dealul Ţugulea Nr. 35: „Preşedintele sectiei de votare a plecat aseară (n.red. sâmbătă seară) cu o parte din ştampile acasă… De 40 de minute stă lumea la coadă în faţa secţiei pentru a putea vota. Oare ne mai miră ceva??”

Liviu, din sectorul 6, Bucureşti, ne scrie: „Am votat la Şcoala 197 din Drumul Taberei.

1. Nu am fost întrebat sau percheziţionat-verificat, dacă am sau nu telefon mobil sau caemră de fotografiat asupra mea (nici eu, nici soţia şi nici unul dintre vecinii mei care era prezenţi la vot);

2. Timbrul lipit  pe  cartea de identitate se dezlipeşte fără nicio problemă şi fără a lăsa urme.

Mesajul l-am transmis la cele două adrese e-mail afişate pe site-ul BEC şi l-am comunicat verbal la numarul verde ProDemocraţia, 0800 070 100. Se pare că, la punctul 1, se apelează la bunăvoinţa eventualilor infractori, neexecutându-se niciun control sau măcar o forma de înştiinţare/persuasiune/ameninţare referitor la faptul că „accesul cu telefon mobil sau camera foto este interzis în cabina de vot”. Domnişoara de la ProDemocraţia nici măcar nu înţelegea care este problema! Că doar dacă nu ai voie – nu ai voie!
La punctul 2, mă întreb la ce mai se pierd bani cu tipărirea timbrelor şi ce rol au acestea dacă se pot dezlipi fără a lăsa urme şi, evident, cartea de identitate poate fi eventual utilizată din nou pentru vot”.

 Florin, din comuna Dărmăneşti, judeţul Suceava: „La noi în comună nu au fost ridicate bannerele electorale din jurul secţiei de votare. Asta se întâmplă la ora 8.30 dimineaţă”.

Dacă şi tu ai fost martorul unei ilegalităţi în procesul de votare, trimite-ne pe [email protected]!

CITEŞTE ŞI:

Ce NU trebuie să faci în ZIUA VOTULUI sau cum să eviţi să ajungi de la urne la închisoare

ALEGERI LOCALE 2012. Cum, unde şi când puteţi vota. Lista completă a secţiilor de votare