Controverse la alegerea noului Papă: Secretele compromiţătoare ale cardinalilor

Controverse în jurul alegerii noului Papă, chiar înainte ca demisia lui Benedict al XVI-lea să intre în vigoare. Conclavul va fi mai greu de constituit din cauza unor cardinali cu trecut compromiţător.

RomaniaTV.net
20 feb. 2013, 09:05
Controverse la alegerea noului Papă: Secretele compromiţătoare ale cardinalilor

Credincioşii îi cer unui cardinal american, acuzat că a acoperit abuzurile sexuale comise de preoţi, să nu ia parte la conclavul care va hotărî cine va fi noul Suveran Pontif.

Cardinalul american Roger Mahony, care nu mai are dreptul să ia parte la evenimente oficiale, după ce s-a dovedit că a încercat să muşamalizeze scandalul preoţilor pedofili, a anunţat că intenţionează să se implice în selectarea noului papă. Declaraţia a dus la un adevărat val de contestare, atât în rândul credincioşilor, cât şi al clerului.

Există cardinali care cred acum că prezenţa sa ar păta acest conclav şi că prezenţa sa l-ar putea prejudicia şi pe următorul Papă care va fi ales. Deci unii consideră că ar fi mai bine ca Mahony să nu ia parte”, a afirmat jurnalistul italian Fausto Gasparroni.

Pe de altă parte, există voci care spun că americanul nu este singurul în această situaţie. „Cred că nimeni nu va putea să spună „Nu poţi veni la acest conclav”, pentru că, probabil, dacă zgârii suficient suprafaţa, descoperi mai mulţi cardinali care se află într-o situaţie similară şi care, poate, au făcut acelaşi lucru”, a spus la rândul său jurnalistul Phillip Pullella.

Cea mai importantă revistă creştină din Italia, Familia Cristiana, a făcut un sondaj în legătură cu participarea cardinalului, iar majoritatea cititorilor se opun. 

Cardinalii cu vârsta sub 80 de ani se vor reuni în luna martie la Vatican, pentru a desemna următorul Papă.