Ai mare grijă la ce dai LIKE pe Facebook! Aplicaţiile-virus sunt la fiecare pas

În ultimele luni, tot mai multe pagini false au apărut pe Facebook, iar utilizatorii cad în plasă şi dau “LIKE”. Pe aceste pagini, care se folosesc de diverse branduri cunoscute, se organizează concursuri fictive, iar cei care participă se expun multor pericole cibernetice.

16 feb. 2012, 15:13
Ai mare grijă la ce dai LIKE pe Facebook! Aplicaţiile-virus sunt la fiecare pas

“Paginile false uzurpă identitatea brandurilor puternice păcălind utilizatorii cu premii foarte atractive. Majoritatea acestora sunt făcute din teribilism, cei care sunt în spatele acestor pagini beneficiind de autoritatea brandului şi «forţa» unor premii gratuite pentru a atinge un număr cât mai mare de fani într-o perioadă cât mai mică. De aici încolo, cei care lansează şi aplicaţii se folosesc de autoritatea brandului pentru a fura datele utilizatorilor (şi ale prietenilor acestora!) din contul lor de Facebook, cea mai vizată informaţie fiind adresa de email, însă aceştia pot ajunge să intre chiar şi în posesia unor date cu caracter personal, precum CNP-ul, pretinzand ca au nevoie de aceste informatii pentru acordarea premiului”, a declarat, pentru RTV.NET, Costin Cocioabă, managing director al Bakers Digital Communication (FOTO)

Potrivit acestuia, în ambele cazuri, orice utilizator care interacţionează cu o pagină fake se expune la denigrarea propriei imagini, pentru că devine cunoscut prietenilor săi ca fiind uşor de păcălit şi la furtul unor informaţii despre el care pot fi folosite ulterior.

Cum trebuie verificat un concurs

Atunci când participaţi la un concurs pe  Facebook, este foarte bine să aveţi în vedere că firmele au anumite strategii şi nu aruncă niciodată cu mii de euro, iar concursul trebuie verificat.

“Utilizatorii sunt sfătuiţi să verifice validitatea concursurilor şi promoţiilor din mediul online urmărind informaţiile oficiale de pe toate instanţele online: website-ul companiei, pagina oficială de Facebook, mass media online. Neapărat, trebuie să se asigure că pe pagina de Facebook unde apare concursul există un regulament al acestuia. Pentru a proteja comunitatea de pe Facebook şi nu doar propria persoană, aceştia sunt încurajaţi să raporteze pagina ca fiind spam/scam, să anunţe pe Wall-ul lor că pagina respectivă este un fals şi în cazul în care au dat like deja la pagina să dea rapid unlike”, a mai spus reprezentantul Bakers.

Aplicaţii-virus pe Facebook

Reţelele de socializare au devenit în ultimul timp destul de periculoase, iar specialişti ne sfătuiesc să ne protejăm computerele.

“Cea mai bună metodă de protecţie este folosirea unui antivirus, în combinaţie cu o atenţie sporită la website-ul de pe care se downloadează fişierul. Recent au apărut inclusiv pe Facebook aplicaţii-virus care, la accesare, dacă ai oferit aplicaţiei acordul să ruleze, îţi postează mesaje automate spamy atât ţie, cât şi prietenilor tăi pe Wall”, a mai declarat Costin Cocioabă.