Agent Green: România este singura ţară care refuză să semneze declaraţia „Danube Soya”

Sâmbătă dimineaţă, la expoziţia "Săptămâna Verde" din Berlin, toţi miniştrii agriculturii din ţările riverane la Dunăre şi afluenţii săi au semnat declaraţia comună de aderare la programul agricol Danube Soya. Excepţie a făcut doar Daniel Constantin, ministrul român al Agriculturii, informează organizaţia Agent Green.

21 ian. 2013, 11:13
Agent Green: România este singura ţară care refuză să semneze declaraţia „Danube Soya”

Asociaţia îi cere prim-ministrului Victor Ponta să intervină de urgenţă pentru ca România să semneze declaraţia de aderare la programul Danube Soya înainte de începerea sezonului de însămânţare 2013.

“Am prezentat proiectul oficialilor de la agricultură încă din iulie anul trecut. Când a auzit de proiect, secretarul de stat Gheorghe Albu a făcut cale întoarsă din sala de şedinţe. Invitat la Viena pentru lansarea oficială din septembrie 2012, ministrul Constantin a lipsit. Astăzi (sâmbătă, n.r.), în timp ce toţi miniştrii semnează declaraţia, Daniel Constantin a decis să facă opinie separată. Gestul domniei sale face de ruşine România, ridică un zid în jurul ţării şi îl poziţionează în calitatea de marionetă supremă a corporaţiei americane Monsanto care deţine monopolul global pentru organismele modificate genetic”, a declarat Gabriel Păun, preşedinte Agent Green, organizaţie membră a Danube Soya.

Danube Soya reprezintă alternativa europeană nemodificată genetic la importurile din America unde suprafeţe imense din pădurile tropicale, mai ales din Amazon, sunt defrişate permanent pentru a face loc monoculturilor cu soia, în mare parte modificată genetic.

Treptat, Europa a ajuns astăzi aproape total dependentă de soia de peste ocean, arată Agent Green. Acest monopol a condus în ultimii la creşterea excesivă şi nejustificată a preţului la furajele pentru animalele de fermă şi în consecinţă a cărnii şi a lactatelor.

Danube Soya poate dezrobi Europa, ar aduce beneficii fermierilor europeni, satisface exigenţele libere de OMG ale consumătorilor, ar salva Amazonul şi ar reduce masiv emisiile de CO2 prin anularea transportului peste mari şi oceane. Cu aşa o miză mă aştept la o intervenţie pe măsură a Prim-ministrului Victor Ponta”, a adăugat Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.

Graţie condiţiilor pedo-climatice benefice, ţările riverane la Dunăre au devenit deja cele mai productive ţări cultivatoare de soia din Europa cu un potenţial de creştere semnificativă. Potrivit Camerei pentru Agricultură din Austria, suprafaţa cultivată cu soia ar putea creste la 5 milioane de hectare în următorii 5 ani.

“Există un interes sporit pentru Danube Soya din partea majorităţii productorilor de alimente şi furaje din Europa, precum şi din partea celor mai mari lanţuri de supermarketuri. Astăzi, cu ocazia semnării declaraţiei de la Berlin, am demarat noul curs pentru producţia de proteină în Europa. Regret că tocmai România, cu un potenţial de top, nu ni s-a alăturat astăzi. Sperăm că partea romană va reanaliza pozitiv aderarea la program”, a declarat Matthias Krön, Preşedintele Asociaţiei Danube Soya.

Agent Green cere prim-ministrului Victor Ponta să intervină de urgenţă pentru ca România să semneze declaraţia de aderare la programul Danube Soya înainte de începerea sezonului de însămânţare 2013.

Ministerul Agriculturii a precizat, într-un comunicat de presă, că apreciază ca pozitivă semnarea de către o serie de state riverane Dunării a Iniţiativei “Danube Soy Declaration”.

„România, consecventă principiilor susţinute până în prezent, de a lua în considerare opiniile ştiinţifice exprimate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor şi mediul academic naţional, nu fost pregătită să semneze această Declaraţie cu ocazia Târgului Săptămâna Verde – 2013.

În răspunsul adresat ministrului Agriculturii din Austria, Nikolaus Berlakovich, ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, a fost de acord cu necesitatea identificării unor soluţii pentru creşterea competitivităţii sectorului animal din UE precizând că trebuie luate în considerare toate opiniile mediului academic românesc, care încă nu sunt finalizate.

De asemenea, principiul transparenţei este foarte important şi de aceea, pentru a lua o decizie, este importantă şi opinia organizaţiilor şi asociaţiilor de fermieri care trebuie consultate”, se mai arată în comunicat.