Agent Green: Defrişările din Retezat pun în pericol ultimul Peisaj Forestier Intact

Agent Green și Coaliția pentru Mediu din Româniacer Ministrului Mediului și Pădurilor să protejeze strict toate pădurile virgine din munții Retezat-Godeanu-Țarcu-Vîlcan și să interzică orice fel de intervenții în parcuri naționale în cazul atacurilor insectelor ipide. Compania Schweighofer trebuie să înceteze imediat să mai folosească lemn din păduri virgine.

26 oct. 2011, 13:59
Agent Green: Defrişările din Retezat pun în pericol ultimul Peisaj Forestier Intact

Agent Green și Coaliția de Mediu atrag atenția că în prezent se taie păduri virgine din Parcurile Naționale Retezat și Domogled-Valea Cernei, activități ce amenință cu dispariția ultimului peisaj forestier intact din zona de climă temperată a Europei.

Ministerul Mediului a aprobat extragerea a 5000 metri cubi de lemn de molid de pe Valea Râu-Șes din Parcul Național Retezat invocând atacul unei insecte din familia ipidelor (Ips typographus). O mare parte din copacii tăiați de aici sunt duși la fabrica din Sebeș a companiei austriece Schweighofer, transmite Agent Green.

„Lucrările se fac prost și ilegal. În realitate se taie mai mulți copaci viguroși decât dintre cei afectați de ipide. S-a creat deja o rețea densă de drumuri forestiere și se trag bușteni prin albia râului care astfel a fost distrusă. Administrația Parcului a amendat firma care taie pădurea pentru modul de realizare a lucrărilor, dar distugerea continuă. Se taie aberant în păduri virgine, se distruge natură în stare pură, iar în urmă rămân cioate, uleiuri de la tractoarele uzate, deșeuri de la lucrători și animale sălbatice amenințate de distrugerea iremediabilă a habitatului. Domnul ministru Borbely ar fi trebuit să protejeze toate pădurile virgine din Retezat și să le includă în zone de protecție integrală sau chiar strictă și nu să comande tăierea lor. De aceea domnia sa se află în ilegalitate și va trebui să remedieze de urgență situația”, a spus Gabriel Păun, Președinte Agent Green.

Atacurile de insecte ipide reprezintă noua modă a silvicultorilor români de a justifica tăieri de păduri în zone care teoretic ar trebui protejate de lege, mai spune organizaţia pentru protecţia mediului, adăugând că realitatea este că această insectă nu este un dăunător ci doar o vietate care face parte în mod obișnuit din ecosistemele unde crește molidul. Chiar dacă pădurea de molid este afectată pe suprafețe mari ea se va regenera în mod natural fără intervenția omului. Cel mai celebru caz este Parcul Național Bayerischer Wald unde în urma unei invazii de insecte ipide nu s-a intervenit în niciun fel iar pădurea astăzi s-a regenerat în mod natural.

Cel mai bun ajutor pe care omul îl poate oferii naturii în stare pură este să o lase în pace. Peisajul Forestier Intact din Retezat are încă peste 97000 hectare și are capacitatea de auto regenerare. Trebuie să încetăm să credem că putem să ajutăm natura prin intervenții brutale și să urăm bun venit insectelor ipide așa cum au făcut și nemții, iar astăzi pădurea este din nou plină de viață. Ministrul Borbely trebuie să cunoască cazul din Parcul Bayerischer Wald și să îl invoce pentru a interzice de urgență tăierea de păduri în parcuri naționale pe motiv de invazie de ipide”, a adăugat Păun.

În parcul Național Domogled Valea-Cernei se taie păduri virgine de fag cu arbori seculari cu vârste de mai multe sute de ani între Vaile Gâsca și Craiova atât în păduri proprietatea statului cât și la deținători privați. ”Tăierile din Domogled nu au de a face cu ipidele, dar tot barbare sunt. Se consideră că pădurile de aici sunt situate în zona de dezvoltare durabilă a parcului unde se poate tăia conform amenajamentelor silvice. Este evident că în România pădurile virgine nu sunt corect protejate prin lege. Și pădurile de aici ar trebui incluse în zone de protecție strictă pentru a se asigura că sunt corect conservate. În realitate și aici se lucrează la fel de aberant ca în Retezat. Problema este că tăierile din cele 2 parcuri tind să se unească și astfel să compromită puntea de natură sălbatică dintre munții Retezat, Godeanu și Țarcu. Dacă ele vor continuea atunci adio peisaj forestier intact”, a încheiat Păun.

FOTO: AGENT GREEN