Află care sunt cele mai periculoase băuturi răcoritoare şi ce boli riscaţi

Un studiu realizat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor arată că băuturile răcoritoare sunt campioane la conţinutul de substanţe sintetice. Cercetarea a luat în calcul băuturile aflate pe piaţa din România şi a scos în evidenţă nivelul conţinutului de coloranţi, conservanţi şi E-uri.

RomaniaTV.net
04 ian. 2012, 16:19
Află care sunt cele mai periculoase băuturi răcoritoare şi ce boli riscaţi

Studiul arată că Mirinda e băutura care conţine cei mai mulţi coloranţi, alături de Adria flori de soc şi Carrefour suc de portocale. Fanta Madness are cel mai mult zahăr, scriu cei de la adevarul.ro.

Reprezentaţii Protecţiei Consumatorilor au descoperit în urma studiului că Adria flori de soc are nici mai mult nici mai puţin de 11 E-uri, Frutti Fresh Grapefruit are 8 E-uri, Cico portocale 7 E-uri, Frutti Fresh Pere conţine 7 E-uri, ca şi Frutti Fresh Tutti Frutti. Vezi AICI lista completă a substanţelor pe care le conţin băuturile răcoritoare.

Studiul arată că sucurile cu cele mai puţine E-uri sunt: Bio Cola ( 0 ), Pepsi – 2 E-uri, Schweeps Kinley Tonic – 2 E-uri, Coca Cola – 2 E-uri, Fanta Madness – 2 E-uri, Nestea Peach – 2 E-uri.

Băuturile cu cei mai mulți conservanți sunt Frutti Fresh Tutti Frutti, Frutti Fresh Pere, Frutti Fresh Grapefruit, Adria flori de soc, Carrefour suc de portocale, Cico portocale, fiecare dintre acestea conținând două astfel de substanțe.

Ce înseamnă aceste E-uri şi ce riscăm?

Aditivii alimentari sunt produse chimice ce se obţin în laborator şi nu se găsesc în mod natural. Tocmai acesta este şi motivul pentru care nu ar trebui consumăţi, dat fiind faptul că ei sunt respinşi de organism. Substanţele străine produc automat efecte secundare.

În urma cercetărilor, medicii au ajuns la concluzia că tumorile beligne şi maligne sunt produse tot din cauza unor asemenea substanţe.

Printre cele 11 E-uri găsite în Adria flori de soc se numără şi E 131 şi E 951.

Un consum ridicat de E 131 sau albastru patent V duce la apariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD) la micuţi.

E951 (aspartam) este unul dintre cei mai folosiţi îndulcitori şi se consideră a fi sursă a peste 70 de boli. Este prezent în guma de mestecat, zaharuri, sucuri. Poate provoca afecţiuni digestive, urinare, tulburări în absorbţia calciului, cefalee. De asemenea, mai poate produce insomnie, tulburări de vedere, de auz, tulburări ale memoriei, predispunere la îngrăşare, amnezii uşoare, oboseală, palpitaţii. Este, de asemenea, considerat cancerigen.

În Frutti Fresh Grapefruit se găseşte E330 (acidul citric) care produce afecţiuni bucale şi are potenţial cancerigen. Este prezent în majoritatea sucurilor din comerţ, în muştar sau în conservele de ciuperci.

E 330 se găseşte şi în Cico portocale dar şi Frutti Fresh Pere.

O compania producătoare de băuturi răcoritoare a fost dată în judecată de clientul care a avut ghinionul să găsească un şoarece în sticlă şi care cere acum despăgubiri. Oficialii companiei au găsit totuşi o explicaţie, care nu le face însă o reclamă prea bună.