Adrian Ungur joacă în meciul de deschidere contra Olandei, în Cupa Davis. Vezi programul întâlnirii

În perioada 5-7 aprilie se va disputa la Braşov meciul de Cupa Davis dintre reprezentativele României şi Olandei, învingătoarea urmând să se califice pentru barajul de promovare în Grupa Mondială. Conform tragerii la sorţi, care a avut loc joi, partida de deschidere (ora 13.00) va fi disputată de numărul 2 din echipa noastră, Adrian Ungur, care îl va avea ca adversar cel mai bun jucător al olandezilor, Robin Haase.

RomaniaTV.net
04 apr. 2013, 11:52
Adrian Ungur joacă în meciul de deschidere contra Olandei, în Cupa Davis. Vezi programul întâlnirii

Prima partidă a întâlnirii de Cupa Davis dintre echipele României şi Olandei din cadrul Grupei I, Zona Euro-africană, se va disputa, de la ora 13.00, între Adrian Ungur şi Robin Haase, nr.1 al olandezilor, conform tragerii la sorţi efectuate joi de primarul Braşovului, George Scripcaru, la primăria municipiului de sub Tâmpa.

A doua partidă de simplu de vineri se va juca între Victor Hănescu şi Igor Sijsling.

Sâmbătă, de la ora 15.00, se va disputa partida de dublu dintre perechile Horia Tecău/Marius Copil şi Thiemo de Bakker/Jean-Julien Rojer, iar duminică (ora 13.00), în ultima zi, au loc partidele Victor Hănescu – Robin Haase, respectiv, Adrian Ungur – Igor Sijsling.

Pentru partidele de sâmbătă şi duminică componenţa jucătorilor se poate modifica până cu o oră înaintea jocului.

Echipele de tenis ale României şi Olandei se înfruntă, între 5 şi 7 aprilie la Braşov, pentru a 6-a oară în cadrul Cupei Davis, palmaresul fiind favorabil batavilor care conduc cu 3-2.

Confruntarea din oraşul de sub Tâmpa are ca miză calificarea la meciul de baraj pentru accederea în Grupa Mondială, care va avea loc în septembrie.

Seria confruntărilor româno-olandeze a început în 1934, la Noordwijk, pe zgură, când olandezii s-au impus cu 4-1, iar a doua la distanţă de 37 ani, la Bucureşti, când Ilie Năstase şi Ion Ţiriac au făcut legea pe zgura de la Progresul şi România a câştigat cu 5-0.

În 1973, la Scheveningen, Ilie Năstase, Toma Ovici şi Dumitru Hărădău au adus o nouă victorie tricoloră, cu 3-2, tot pe zgură.

La olandezi a evoluat printre alţii Tom Okker, un jucător redutabil, fost nr. 3 mondial, finalist la US Open (1968), câştigător a 31 de titluri.

Peste 4 ani, în 1997, avea să se consume probabil cea mai dramatică întâlnire dintre cele 2 naţiuni. La Sala Polivalentă, pe taraflex, România a condus cu 2-0 în prima zi, după victoriile lui Andrei Pavel şi Adrian Voinea la Jan Siemerink şi respectiv Paul Haarhuis. La dublu, Ionuţ Moldovan şi Răzvan Sabău au pierdut şi a urmat penultima partidă de simplu, în care Voinea a avut 3 mingi de meci la Siemerink, dar a pierdut apoi în 5 seturi. Pavel, consumat psihic de încleştarea precedentă, a pierdut la Haarhuis şi Olanda a învins cu 3-2 şi s-a calificat în sferturile Grupei Mondiale. A fost de altfel singura confruntare din Grupa Mondială între cele două echipe. Olanda a fost învinsă apoi cu 3-2 de Elveţia lui Roger Federer în barajul pentru Grupa Mondială.

Ultima întâlnire, din 2012, la Amsterdam, a fost o formalitate pentru gazde, care au câştigat cu 5-0 în faţa unei echipe tricolore fără niciun jucător în Top 400. Petru-Alexandru Luncanu avea cel mai bun clasament – locul 428.

Victor Hănescu, clasat pe locul 58 în lume, nr.1 din echipa noastră, are 16 victorii şi 17 înfrângeri în Cupa Davis, dintre care 14 victorii şi 13 înfrângeri la simplu. Nr. 1 olandez, Robin Haase, nr. 52 ATP, are 17 victorii şi 11 înfrângeri, dintre care 14 victorii şi 7 înfrângeri la simplu. Cei doi s-au înfruntat o dată, în calificări la Nisa, în 2011, când olandezul a abandonat la 6-2, 2-0 pentru Hănescu. El este veteranul echipei noastre, la care joacă din 2001.

Adrian Ungur, nr. 124, are 5 victorii şi 3 înfrângeri la simplu în Cupa Davis, unde a debutat în 2010. Marius Copil (127) numără 4 victorii şi 2 înfrângeri la simplu, 1-1 la dublu şi a ajuns în echipă din 2009. Horia Tecău, locul 7 mondial la dublu, are un bilanţ de 8-7 la dublu şi de 0-2 la simplu şi a debutat în 2003 la echipa de Cupa Davis. În ultimele două meciuri, Tecău a făcut pereche cu Florin Mergea, care a declinat convocarea, iar în 2011, la un meci cu Cehia (0-5) a jucat alături de Marius Copil şi apoi alături de Hănescu în faţa Argentinei (1-4), în acelaşi an.

Igor Sijsling (70) are un bilanţ de 0-2 la simplu şi 1-3 la dublu, în timp ce Thiemo de Bakker (97) numără 10-6 la simplu şi 1-2 la dublu.

Jean-Julian Rojer, proaspăt învingător la Miami, la dublu, ocupă locul 8 la dublu, şi are 28-6 la simplu şi 15-3 la dublu.

Copil nu a jucat niciodată cu Haase, Rojer, De Bakker sau Sijsling. Adrian Ungur nu s-a înfruntat cu Haase, Sijsling, Rojer sau De Bakker.

Hănescu are o confruntare cu De Bakker, pe care l-a învins anul trecut în finala unui challenger, la Bercuit (6-4, 3-6, 7-5).

În clasamentul Cupei Davis, România ocupă locul 21 cu 1.545 puncte, în timp ce Olanda este pe poziţia a 24-a cu 1.350 puncte.