Adrian Năstase, sceptic în privinţa viitorului USL

Fostul premier social-democrat Adrian Năstase a declarat joi seara, la Reghin, după lansarea volumelor din seria "Blog'n roll" şi "Exerciţii de libertate", că este sceptic că Uniunea Social Liberală va continua după 2014 în formula actuală.

16 mai 2013, 18:14
Adrian Năstase, sceptic în privinţa viitorului USL

În ceea ce priveşte viitorul USL după 2014, eu sunt sceptic că această formulă va continua. Nu ştiu dacă ea se poate modifica într-o altă variantă, ştiu că în politică există întotdeauna formule din acestea cu geometrie variabilă, pe unele le-am construit şi eu, gradual, o să vedem, dar este foarte clar că cele două partide sau mulţi membri din aceste două partide se poartă precum adolescenţii care aşteaptă vârsta majoratului pentru a-şi recăpăta sau căpăta libertatea pentru alte lucruri„, a afirmat Năstase, citat de Agerpres, adăugând că, deşi cele două partide au interese comune, acestea par să pălească în faţa suspiciunilor.

Fostul premier a arătat că în disputele apărute între PSD şi PNL fie este vorba despre „votul antisistem care se încearcă a fi preluat de către PNL” în perspectiva alegerilor prezidenţiale de anul viitor sau, din contră, poate să fie vorba, pur şi simplu, de felul în care sunt fixate anumite instituţii cu oamenii de la cele două partide.

„Deci există această tensiune, cred că este important, din acest motiv, ca cel puţin până în 2014 obiectivele să fie clar asumate împreună, lucrurile să fie foarte clare până la acel moment şi de la acel moment, deşi acum pare că cele două partide se vor despărţi, de gândit care este cea mai bună strategie pentru fiecare dintre ele sau, eventual, din nou împreună într-o formulă guvernamentală care va depinde şi de majoritatea care va exista în Parlament”, a susţinut Adrian Năstase.

Acesta crede că că o altă variantă ar fi şi apariţia unui al treilea partid, de o altă formulă de alianţă, însă acest lucru depinde de modul în care va proceda viitorul preşedinte, „care va avea dreptul să facă la rândul lui o desemnare de candidat de prim-ministru”.

Năstase a precizat că PSD trebuie să apere guvernarea şi trebuie să răspundă unor aşteptări imense ale populaţiei, iar pentru PNL situaţia este şi simplă şi complicată în acelaşi timp.

„E mai simplă sub aspectul guvernării, pentru că pentru ei este important să obţină resursele necesare din punct de vedere uman, din punctul de vedere al platformei, pentru alegerile prezidenţiale viitoare. Şi de asemenea este important ca ceea ce este partea negativă a guvernării să rămână în zona PSD, care are şi primul ministru. Este clar că timpul lucrează împotriva guvernării, împotriva guvernului. Apar, inerent, nemulţumiri sociale, apar probleme economice. Deşi la nivel macroeconomic cifrele sunt încurajante, la nivel microeconomic şi la nivel social efectele apar mult mai greu. De aceea interesele sunt divergente, aceste chestiuni sunt oarecum diferite”, a subliniat el.

„E nevoie de o masă rotundă a USL, de o discuţie interioară, de o discuţie în interior. Comunicarea aceasta prin presă, prin televiziuni, este extrem de nocivă”, a subliniat Adrian Năstase.

Fostul premier a precizat că a citit transcrierea declaraţiei lui Sorin Roşca Stănescu şi că ceea ce a spus acesta „nu era extrem de dramatic”, întrucât a reluat doar o parte din nemulţumirile care vizează anul 2014.

„Deci el a reluat unele dintre nemulţumirile care ţin de această pregătire diferită a anului 2014. Dar e vorba de acumularea unor tensiuni – şi aici a fost vorba şi de felul în care a fost adoptată o anumită reglementare privind cadastrul, iniţiativa de la Senat, felul în care s-a creat o anumită majoritate ieri. Lucrurile acestea creează o anumită nemulţumire, inclusiv în zona şi bineînţeles în primul rând în zona guvernului. Deci eu cred că e nevoie de un dialog – care în ultima vreme, mai ales după chestiunile legate de procurori, dialogul acesta a fost înlocuit cu destul de multe suspiciuni în legătură cu o politică separată a celor două partide. Iar Traian Băsescu, ca de obicei, are meritul – cu ghilimelele de rigoare – de a construi nişte crevase, nişte teme false şi nişte capcane pentru adversarii politici”, a mai spus Adrian Năstase.