Adrian Năstase recomandă utilizarea mult mai eficientă a forţei din Parlament

Fostul premier Adrian Năstase apreciază că ar fi utilă folosirea mult mai eficientă a forţei din Parlament, deoarece o bătălie exclusivă Guvern-Preşedinţie nu poate să dea rezultatele aşteptate, relatează Agerpres.

30 aug. 2013, 20:32
Adrian Năstase recomandă utilizarea mult mai eficientă a forţei din Parlament

„O să folosesc o formulă care poate că nu este cea mai corectă din punct de vedere al limbii române şi chiar al exprimării: o parlamentarizare a guvernării, utilizarea mult mai eficientă a forţei din Parlament – este un lucru pe care l-am scris de curând. Cred că aceasta este calea, pentru că o bătălie exclusivă la nivel de Executiv, respectiv Guvern-Preşedinţie, nu poate să dea rezultatele aşteptate, mai ales în condiţiile unei ambiguităţi legate de pactul de coabitare. Aşa încât, Parlamentul are mână liberă – sau, în orice caz, e mult mai liber în această acţiune – şi el ar trebui cu această forţă să modifice anumite legi, să acţioneze folosind exemple din alte ţări. (…) Eu nu cred că trebuie să rămânem resemnaţi în această formulă şi, atunci, cum se întâmplă la meciurile de fotbal, odată foloseşti un vârf de atac, altă dată foloseşti extremele…”, a spus Adrian Năstase, vineri seara, la Antena 3.

Totodată, el a apreciat că o nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu ar bloca actul de guvernare.

„Este clar că discuţia care a avut loc şi care are loc în continuare la nivelul liderilor USL, la nivelul liderilor PSD, începe să producă efecte, pentru că altfel intrarea într-o bătălie de rutină nu poate să ducă la rezultate foarte bune. (…) Alternativa ar fi o nouă procedură de suspendare. Eu cred că este extraordinar de important să înţelegem că soluţia radicală pe care foarte mulţi ar aştepta-o, pe bună dreptate – o nouă suspendare – nu ar face decât să creeze o nebunie în ţară şi ar bloca actul de guvernare”, a explicat fostul premier.

El a adăugat că actul de guvernare este supus unei erodări, fenomen inevitabil în cazul oricărui Cabinet, şi că Executivul ar trebui să evite intrarea într-un „război de uzură”, axându-se în schimb asupra unei bune guvernări.

„Intrarea într-un război de uzură, acum, care nu poate să ducă în nici un caz la suspendare, pentru că asta ar crea disfuncţii şi mai mari în guvernare, ar însemna blocaj în Parlament, blocaj pentru câteva luni în ţară pe orice mecanism de decizie şi ar însemna practic o decuplare de obiectivele politice ale guvernării. Şi aşa au fost practic amânate, ca să nu spun altfel – deturnate, în definitiv – două dintre obiectivele majore ale acestui an, care reprezentau testul politic al acestui prim an de guvernare, şi anume: revizuirea Constituţiei – pentru că în sfârşit, Curtea Constituţională, una dintre instituţiile care face parte din regimul Băsescu a hotărât că trebuie să aibă loc referendumul doar anul viitor – şi regionalizarea”, a mai spus Năstase, adăugând însă că Guvernul a decis să depăşească blocajul referitor la regionalizare, mizând pe modificarea unei legi.