Adrian Năstase este deţinutul N0049 şi are un card cu care poate da telefoane

Fostul premier Adrian Năstase, încarcerat la Penitenciarul Rahova, a fost "înmatriculat" cu numărul N0049 şi a primit un card unde familia şi apropiaţii aprobaţi pe listele de vizitare pot depune bani cu care poate vorbi la telefon şi îşi poate cumpăra alimente.

RomaniaTV.net
29 iun. 2012, 13:53
Adrian Năstase este deţinutul N0049 şi are un card cu care poate da telefoane

Surse judiciare au declarat, vineri, în exlcusivitate, pentru MEDIAFAX, că fostul premier Adrian Năstase, încarcerat recent la Spitalul penitenciarului Rahova, a fost „înmatriculat” cu numărul de deţinut N0049/2012.

Potrivit surselor citate, oficialii centrului de detenţie citat au transmis, vineri, instanţei supreme o adresă de confirmare a incarcerării persoanei condamnate definitiv, Adrian Năstase, şi „înmatricularea” acestuia cu numărul de ordine N0049/2012.

Sursele judiciare citate au explicat pentru MEDIAFAX că procedura de numerotare a deţinuţilor este necesară pentru acordarea cardurilor cu poza deţinutului în cauză şi cod de bare. Totodată acest număr mai reprezintă, potrivit surselor citate, şi numărul de dosar administrativ al deţinutului.

Concret, fiecare deţinut primeşte după finalizarea formelor de încarcerare un card activ, care are la bază un cont de deţinut, au spus sursele citate.

Adrian Năstase a primit un astfel de card, în contul căruia familia, precum şi apropiaţii aprobaţi de acesta pe listele de vizitare, pot depune sume de bani pentru fostul premier.

Cu cardul respectiv Năstase poate da telefoane din penitenciar sau poate cumpăra bunuri de la magazinul Penitenciarului Rahova.

Adrian Năstase se află în secţia de terapie intensivă a Penitenciarului Spital Bucureşti Rahova, într-o cameră cu două paturi şi grup sanitar propriu, în care se mai află un alt deţinut, au precizat, marţi seară, reprezentanţii penitenciarului.

La primirea în locul de detenţie, fostului premier i-au fost verificate identitatea şi documentele de încarcerare, după care i s-a efectuat un consult medical.

Năstase a fost apoi informat cu privire la regulamentul de ordine interioară şi au fost întocmite documentele operative cu ocazia primirii în penitenciar, după care fostul premier a fost repartizat la salon, conform recomandării medicului de gardă.

„De asemenea, la internarea în Penitenciarul Spital Bucureşti Rahova sunt avute în vedere recomandările medicilor specialişti care au examinat anterior condamnatul. Dreptul la asistenţă medicală al persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate este garantat. Asistenţa medicală în penitenciare se asigură în mod gratuit, ori de câte ori este necesar sau la cerere, cu personal calificat, potrivit legii. Examenul medical se realizează în condiţii de confidenţialitate”, mai precizează sursele citate.

Fostul premier Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare cu executare, a ajuns marţi seară, la ora 22.40, cu ambulanţa, la Spitalul Penitenciar Rahova, după ce a fost externat de la Spitalul Floreasca din Capitală, unde a fost preluat de poliţişti.

Potrivit informaţiilor oficiale, Năstase a încercat să se sinucidă, în 20 iunie, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul „Trofeul calităţii”. Năstase a fost internat la Spitalul Floreasca, unde, conform medicilor, a fost operat în 21 iunie.

Cererea de întrerupere a executării pedepsei în cazul Năstase se va judeca joi, la Tribunalul Capitalei.