Adrian Năstase, condamnat definitiv la DOI ANI DE ÎNCHISOARE CU EXECUTARE

Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, miercuri, de ICCJ, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. Şi ceilalţi cinci inculpaţi în dosar au fost condamnaţi la închisoare.

RomaniaTV.net
20 iun. 2012, 15:44
Adrian Năstase, condamnat definitiv la DOI ANI DE ÎNCHISOARE CU EXECUTARE

Decizia completului de 5 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă şi urmează să fie pusă în executare.

Magistraţii au admis în parte recursurile făcute de Adrian Năstase şi de ceilalţi inculpaţi din dosarul „Trofeul calităţii”. Astfel, instanţa a casat senţina din ianuarie prin care Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare şi, în rejudecare, a schimbat încadrarea juridică a faptei de care este acuzat, scrie Mediafax.

Pentru noua infracţiune reţinută în cazul lui Năstase, judecătorii au hotărât ca fostul premier să fie condamnat tot la doi ani de închisoare cu executare.

Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare cu executare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi după ispăşirea pedepsei. În cazul acesteia, Completul de cinci judecători a înlăturat sporul de un an de închisoare dispus în prima decizie.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare, fiindu-i astfel redusă pedeapsa iniţială cu un an.

Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL, a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare, Marina Ioana Popovici a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare, iar soţul acesteia, Bogdan Popovici, va executa şase ani de închisoare.

Completul de cinci judecători a menţinut celelalte dispoziţii dispuse de instanţa de fond care a judecat dosarul „Trofeul calităţii”.

Completul de cinci judecători al instanţei supreme a respins, pe 13 iunie, mai multe solicitări ale avocaţilor lui Adrian Năstase, iar ulterior a anunţat că dosarul se află în stare de judecată, dând cuvântul procurorului DNA pentru susţinerea recursului.

Reprezentantul DNA a arătat că instanţa de fond a aplicat o pedeapsă prea mică în cazul lui Adrian Năstase în raport de gradul de pericol al faptelor de care este acuzat în acest dosar şi că cei trei judecători de la fond nu au ţinut cont de calitatea acţiunilor comise de acesta.

Procurorul a susţinut că actuala pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare stabilită în cazul lui Adrian Năstase „nu este îndestulătoare pentru îndreptarea inculpatului”. Totodată, procurorul a arătat că instanţa de fond a achitat-o în mod greşit pe Irina Paula Jianu pentru spălare de bani, cerând astfel condamnarea acesteia şi pentru această faptă.

Procurorul a mai cerut ca lui Adrian Năstase, Irinei Paula Jianu şi lui Bogdan Popovici să le fie interzise mai multe drepturi civile.

În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către un complet de trei judecători al instanţei supreme, în dosarul „Trofeul calităţii”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În acelaşi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie, la care s-a aplicat un spor de un an.

Decizia din ianuarie nu este definitivă, fiind contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.