Adevăratul lac al lebedelor: Sute de păsări plutesc pe lacul care nu îngheaţă niciodată, în Siberia

Un lac din Siberia a căpătat porecla de "Lacul Lebedelor", precum celebrul balet al lui Ceaikovski,  datorită sutelor de păsări care îl vizitează pe timpul iernii.

01 feb. 2013, 17:00
Adevăratul lac al lebedelor: Sute de păsări plutesc pe lacul care nu îngheaţă niciodată, în Siberia

Fotograful Alexander Tyryshkin a realizat imagini superbe ale lacului Svetloe din Siberia, destinaţia favorită a lebedelor de iarnă. Ele adoră să trăiască acolo întrucât lacul nu îngheaţă niciodată, oricât de frig ar fi.

„Erau minus 25 de grade Celsius când am făcut pozele cu lebedele. Svetloe este un lac foarte special, în care se varsă multe izvoare cu apă caldă. De aceea, chiar şi atunci când sunt minus 40 de grade Celsius afară, apa lacului are 5 sau 6 grade Celsius„, explică Alexander.

Apele lacului Svetloe, care înseamnă „lac limpede” în rusă, sunt atât de transparente, încât se poate vedea fundul lui de la suprafaţă. În Rusia sunt doar două astfel de lacuri.

Lebedele au fost zărite pe lac, pentru prima oară, în 1967. De atunci, ele s-au întors acolo în fiecare an, numărul lor fiind din ce în ce mai mare în fiecare iarnă.

„Păsările pleacă să îşi facă cuiburi în zonele polare ale Siberiei în martie, iar după nouă luni se întorc aici cu puii lor”, spune fotograful.

„Oamenii din satul din apropiere sunt extrem de mândri că au propriul Lac al Lebedelor şi au mare grijă de păsări”, mai povesteşte Alexander.