Acuzaţii după exploziile de la Sighet. Rudele victimelor cer o nouă expertiză

Clădirea din Sighetul Marmaţiei în care au avut loc cele două explozii de duminică va fi demolată, pentru că structura a fost grav avariată în urma deflagraţiilor. Totuşi, rudele victimelor au contestat ordinul de demolare şi solicită efectuarea unei noi expertize criminalistice, deoarece consideră că prima nu a fost corespunzătoare.

RomaniaTV.net
21 feb. 2012, 07:11
Acuzaţii după exploziile de la Sighet. Rudele victimelor cer o nouă expertiză

Rudele victimelor deflagraţiei din Sighetu Marmaţiei acuză autorităţile că fac o anchetă superficială. Oamenii spun că s-a dispus demolarea clădirii fără să fi fost culese toate probele şi că o parte din martori nu au fost audiaţi.

Din acest motiv, primăria a amânat operaţiunea, însă nu pentru mult timp, autorităţile fiind decise să pună în aplicare ordinul Inspectoratului Teritorial în Construcţii privind demolarea clădirii. Asta pentru că, structura acesteia fiind foarte slăbită, vieţile muncitorilor care încearcă să descopere ce a dus la scurgerea de gaze sunt puse în pericol.

La Sighetu Marmaţiei oricând se poate produce o nouă deflagraţie. La 24 de ore după ce alimentarea cu gaz a fost sistată, specialiştii spun că există încă scurgeri de gaz din conducta magistrală.

Rudele răniţilor din a doua explozie se opun deciziei de demolare. Acestea au depus cerere pentru o nouă expertiză criminalistică, deoarece în primă fază nu au fost ridicate toate probele. Alţi avocaţi care aveau cabinete în aceeaşi clădire spun că nu s-a simţit niciodată miros de gaze.

Vom face demersurile legale pe lângă Parchet să se decidă în continuare ce va face. Eu ştiu că este emis un ordin de suspendare a autorizaţiei de demolare şi că se vor lua măsuri de consolidare a peretelui dinspre stradă, pentru ca imoblilul să nu fie demolat deocamdată. Motivarea pentru această decizie a fost că lucrătorii de la societatea de gaz nu ar putea înlocui teul unde s-a produs acea scurgere dacă nu se demolează clădirea„, a spus fratele notarului rănit în cea de-a doua explozie.

Din punct de vedere logic şi criminalistic, etapele sunt cercetarea la faţa locului cu ridicarea tuturor elementelor, a mijloacelor materiale de probă şi a urmelor care se găsesc acolo. Abia după aceea, când cercetarea criminalistică se termină, se poate proceda la demolarea imobilului. Clădirile se demolează doar în cazuri de forţă majoră şi de urgenţă. Dar nimeni nu a explicat unde sunt forţa majoră şi urgenţa când s-a emis această autorizaţie. Mai ales că zona a fost securizată, deci nu este în pericol integritatea trecătorilor„, a adăugat fratele notarului.