Acuzaţii de filaj şi corupţie la întâlnirea Băsescu-USL

Întâlnire cu scântei la Cotroceni între preşedintele Traian Băsescu şi liderii USL. S-au spus vorbe grele şi s-au aruncat acuzaţii de corupţie. "Conduceţi un stat corupt. Nu mai cheltuiţi banii să ne filaţi", i-a spus Antonescu lui Băsescu. "Voi conduceţi partide corupte. Nu vă filăm, nu sunteţi aşa importanţi", i-a replicat şeful statului, relatează  în exclusivitate România TV.

RomaniaTV.net
14 dec. 2011, 12:34
Acuzaţii de filaj şi corupţie la întâlnirea Băsescu-USL

La consultările desfăşurate la Cotroceni, în spatele uşilor închise, între şeful statului şi liderii USL, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin, discuţiile au fost extrem de tensionate.

Traian Băsescu nici măcar nu a dat mâna cu invitaţii săi la începutul discuţiilor, iar acuzaţiile dintre cele două părţi au fost dure, conform relatărilor date în exclusivitate de România TV.

Astfel liderul PNL, Crin Antonescu, i-a reproşat preşedintelui Băsescu că i-a pus sub urmărire pe politicienii care îi sunt incomozi.

Nu mai cheltuiţi bani să ne filaţi. Dan a scăpat…”.

Nu vă filăm… Nu sunteţi aşa de importanţi„, i-a replicat Băsescu.

Mai mult, Antonescu l-a acuzat pe şeful statului că patronează un sistem corupt, în care toţi sunt corupţi şi fură.

„Şi voi conduceţi partide la fel corupte. Voi sunteţi corupţi!„, a fost răspunsul lui Băsescu.

„Cine, eu?”, a replicat Antonescu.

„Voi, politicienii”, a răspuns Băsescu.

Ponta l-a atacat, la rândul lui, pe Băsescu.

Eu cred despre dumneavoastră că sunteţi corupt, ca ministru al transporturilor şi ca primar. Eu cred că aţi luat mită. Să nu vorbim aşa, în general, dumneavoastră sunteţi corupt!”

Un preşedinte mai grosolan, decît de obicei, nervos şi obosit

La finalul întîlnirii, liderul PSD, Victor Ponta, a confirmat că au existat „replici neplăcute”, iar preşedintele a fost „mai grosolan ca de obicei”.

„Eu vreau să fiu corect, chiar dacă domnul Băsescu azi a fost chiar mai grosolan şi mai, cum să spun, mai iresponsabil decât e de obicei. Asta a fost impresia mea, dar eu sunt corect chiar şi cu cei incorecţi. El a spus că este de acord cu propunerile noastre, dar trebuie discutat şi cu partidele din coaliţia de guvernare. Ne-a spus că nu poate să-l demită pe premierul Boc, că nu-i permite Constituţia, în stilul domniei sale, că dacă-i dăm noi un decret, o va face”, a spus Ponta.

Liderul PSD a arătat că impresia lui, după discuţiile cu şeful statului, a fost aceea că Traian Băsescu este un preşedinte care nu are chef de dialog.

„De la început… Nu-mi place să stau să povestesc. (…) Eu am mai fost la consultări cu domnia sa. E un preşedinte obosit, nervos, plictisit. Cred că nu avea niciun chef de dialog cu nimeni, nu doar cu noi. Am avut şi un schimb de replici neplăcute„, a precizat Ponta.

Consultări, la secret

Întîlnirea dintre preşedinte şi liderii Opoziţiei a fost una cu uşile închise.

Presa nu a fost lăsată să intre nici măcar la începutul discuţiilor, pentru a face fotografii şi a lua cadre video, aşa cum s-a procedat până acum la consultările cu partidele politice.

La finalul consultărilor, Crin Antonescu a declarat că decizia ca presa să nu participe a aparţinut „gazdei”.

Liberalul a precizat că n-a comentat şi nici n-a întrebat de ce s-a luat o astfel de decizie.

„Îi cer public domnului Antonescu, când va fi preşedinte al României să nu vă mai ţină aşa, la uşă. E o chestie de bun simţ şi de bună creştere, care văd că a dispărut de la Cotroceni”, a spus şi Ponta.

Jurnaliştii veniţi să relateze despre eveniment au avut acces doar în curtea interioară a palatului.

La precedentele întâlniri cu reprezentanţii partidelor, presa avea acces câteva minute la începutul discuţiilor, timp în care şeful statului rezuma agenda şi, eventual, interlocutorii săi spuneau câteva cuvinte.

Au fost nenumărate situaţii când, în faţa camerelor de filmat, şeful statului şi invitaţii săi au avut schimburi de replici, uneori foarte dure.