Actul care permite Transelectrica să limiteze exportul de electricitate a fost avizat de guvern

Guvernul a avizat hotărârea care permite companiei Transelectrica, în situaţii critice, să limiteze sau să sisteze temporar livrările de energie electrică la export, precum şi să limiteze consumul de electricitate al unor operatori economici.

RomaniaTV.net
14 feb. 2012, 08:49
Actul care permite Transelectrica să limiteze exportul de electricitate a fost avizat de guvern

Actul normativ a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului, care nu a durat mai mult de jumătate de oră, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

„S-a arătat, în şedinţa de guvern, că astfel de măsuri vor fi luate doar în cazuri excepţionale”, au arătat sursele citate.

Perioada propusă în proiectul de act normativ pentru aplicarea acestor măsuri este 16 februarie-15 martie 2012.

Actul normativ prevede că transportatorul naţional de electricitate Transelectrica poate dispune în regim de urgenţă, în intervalul 16 februarie-15 martie 2012, o serie de măsuri de siguranţă, respectiv să limiteze sau sisteze livrările de energie electrică la export prin limitarea capacităţilor de interconexiune, exceptat fiind exportul de electricitate aferent tranzitelor, precum şi să pună în aplicare prevederile Normativului de limitare a consumului de electricitate în situaţii critice în sistemul energetic naţional.

Aceste măsuri vor fi luate până la refacerea stocurilor de combustibil sau până la realizarea echilibrului producţie-consum, inclusiv asigurarea nivelului de rezerve minim necesare care asigură funcţionarea în condiţii de siguranţă a sistemului energetic naţional.

Intervenţia Guvernului prin abilitarea Transelectrica să adopte astfel de măsuri este justificată, în proiectul de hotărâre, prin perspectiva continuării procesului de reducere a resurselor de energie din sistem, ca urmare a menţinerii condiţiilor meteorologice nefavorabile în cusrul lunii februarie 2012.

Sunt însă invocate şi deficitul major de energie electrică generat de reducerea nivelului de apă din râurile şi lacurile interioare la valori sub 50% faţă de debitele normale ale Dunării, creşterea consumului de gaze naturale pentru încălzirea populaţiei în condiţii de temperaturi foarte scăzute, creşterea continuă a preţurilor internaţionale la combustibil, inclusiv pentru gazul metan din import, precum şi dificultatea asigurării livrărilor de cărbune şi gaze naturale şi a utilizării păcurii în condiţii de ger şi viscol.

„Sistarea efectului de creştere necontrolată a preţurilor pe pieţele centralizate de energie electrică” în lipsa unor oferte de vânzare suficiente pentru acoperirea cererii de electricitate este un alt argument invocat în proiectul de act normativ.

În document se susţine că măsurile de intervenţie vor avea consecinţe economice numai asupra unor categorii de operatori economici, respectiv a producătorilor care exportă electricitate şi a consumatorilor „care pot fi întreruptibili” în anumite condiţii tehnice.

Ministerul Economiei a susţinut, luni, că România nu are probleme în producerea de energie electrică şi nu sunt motive pentru restricţionarea livrării de energie către populaţie, precizând că prin această hotărâre „se creează mecanismele prin care CN Transelectrica SA poate să asigure în timp real echilibrul” între consumul şi producţia de energie electrică.

Şi preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că este exclusă întreruperea livrării energiei către populaţie, menţionând, de asemenea, posibilitatea ca Guvernul să decidă în legătură cu sistarea exporturilor energetice.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu i-a solicitat însă ministrului Economiei să îl demită din funcţie pe directorul general al companiei Transelectrica, Horia Hăhăianu, pentru proastă comunicare în privinţa resurselor de energie disponibile şi idei contradictorii care au creat panică.

Transelectrica a anunţat, vineri, că „din cauza deficitului de energie electrică” din Sistemul Energetic Naţional-SEN (secete prelungite, temperaturi foarte scăzute, scăderea cotelor în lacurile de acumulare, reducerea stocurilor de cărbune, paăură şi gaze naturale), în anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum şi de export.

Compania a mai anunţat, că, de asemenea, nu există rezervele necesare unei funcţionări sigure a SEN, astfel că Transelectrica SA este nevoită să aplice reducerea graficelor de export conform procedurii operaţionale.

Luni, Transelectrica a difuzat un alt comunicat, în care arată că, la ora actuală Sistemul Energetic Naţional funcţionează în condiţii de siguranţă şi nu există riscul sistării alimentării cu energie în regim normal a populaţiei.