Activitate fără precedent a aviaţiei militare nord-coreene

Avioane de vânătoare nord-coreene au efectuat în ultimele zile un număr "fără precedent" de decolări, probabil ca răspuns la manevrele militare comune americano-sud-coreene în sudul peninsulei, unde tensiunea este foarte puternică, scrie presa miercuri, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
13 mart. 2013, 08:37
Activitate fără precedent a aviaţiei militare nord-coreene

Numărul misiunilor de zbor „se află la un nivel fără precedent”, a declarat o sursă militară de la Seul pentru agenţia sud-coreeană Yonhap. Aproximativ 700 de zboruri au fost efectuate în Coreea de Nord de avioane de luptă şi elicoptere militare luni, prima zi a manevrelor comune din Coreea de Sud, a declarat sub protecţia anonimatului această sursă.

Ministerul sud-coreean al Apărării a refuzat să confirme aceste informaţii, dar a repetat că Phenianul efectua exerciţii interarme înaintea manevrelor, la nivelul întregului teritoriu nord-coreean.

Manevrele Seul-Washington sunt în mare parte virtuale, dar mobilizează câteva mii de militari, şi anume aproximativ 10.000 sud-coreeni şi aproximativ 3.500 americani.

Statele Unite, aliatul Coreei de Sud, are 28.500 de militari staţionaţi în sudul peninsulei.

Seulul a anunţat miercuri că telefonul roşu, care asigură o legătură între forţele armate ale celor două ţări surori şi inamice, nu funcţionează în continuare. Linia de urgenţă între cele două Guverne a fost întreruptă luni, iar Phenianul nu mai răspunde apelurilor Seulului.

Tensiunile sunt foarte puternice, de mai multe zile, în această regiune. Phenianul a denunţat un acord de armistiţiu ce punea capăt Războiului Coreei în 1953, agitând ameninţarea unui „război termonuclear” şi avertizând Washingtonul că se expune unei „lovituri nucleare preventive”.