Acidifierea oceanelor, fără precedent în ultimii 300 de milioane de ani

Emisiile de carbon duc la o acidifiere a oceanelor fără precedent în ultimii 300 milioane de ani, crescând şansele de catrastrofă ecologică în următoarele decenii.

RomaniaTV.net
05 mart. 2012, 15:26
Acidifierea oceanelor, fără precedent în ultimii 300 de milioane de ani

Când apa de mare devine prea acidă, coralii şi planctonul nu mai poate supravieţui. Întrucât planctonul se află la baza lanţului trofic marin, dispariţia lui va duce la o extincţie în masă a speciilor acvatice.

În ultimii 100 de ani, nivelul de dioxid de carbon atmosferic a crescut cu 30% peste cel pre-industrial.

În acelaşi timp, pH-ul oceanului a scăzut cu 0.1 unităţi, la 8.1. PH-ul măsoară aciditatea – cu cât e mai scăzut, cu atât un lichid este mai acid.

Panoul Interguvernamental asupra Schimbărilor Climatice (IPCC) prezice că pH-ul oceanic va scădea cu încă 0.3 unităţi până la sfârşitul secolului, ajungând la 7.8.

O nouă cercetare arată că, chiar şi în timpul exctincţiilor în masă din trecut, aciditatea oceanului nu a fost atât de mare ca cea din prezent.

„Dovezile geologice sugerează că acidifierea din prezent este fără precedent în ultimii 300 de milioane de ani din istoria Pământului„, a declarat profesorul Andy Ridgwell, de la Universitatea Bristol, membru al echipei de cercetare.

Studii de laborator au arătat că nivelul scăzut al pH-ului poate afecta numeroase vietăţi marine, de la recife de corali, la melcii adoraţi de somoni.

„Nu este o problemă care să poată fi uşor inversată. După ce o specie dispare, nu se mai întoarce niciodată. Ne jucăm un joc foarte periculos”, a declarat dr. Christopher Langdon, de la Universitatea Miami.

„Ştim că viaţa în timpul acidifierii oceanelor din trecut nu a dispărut – au evoluat noi specii pentru a le înlocui pe cele care au murit. Însă, dacă emisiile de carbon industriale continuă să crească la aceeaşi rată din prezent, vom pierde organismele de care avem nevoie – recife de corali, scoici, somon”, a spus şi dr. Barbel Honisch, de la Universitatea Columbia din New York.