Abandonaţi de părinţi, îngrijiţi de mame sociale. VEZI povestea mamei Diana din Cisnădie

Dragostea şi protecţia părinţilor este foarte importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Însă nu toţi copiii se nasc sub o stea norocoasă, iar unii dintre ei ajung, din varii motive, să crească departe de cei care le-au dat viaţă. În acest caz, locul părinţilor naturali este luat de adulţi iubitori care îşi dedică timpul lor creşterii micuţilor, în încercarea de a le oferi o copilărie mai bună. Responsabilităţile sunt uriaşe, însă satisfacţiile sunt nemăsurate.

RomaniaTV.net
24 apr. 2012, 05:15
Abandonaţi de părinţi, îngrijiţi de mame sociale. VEZI povestea mamei Diana din Cisnădie

Organizaţia SOS Satele Copiilor oferă îngrjire de tip familial micuţilor care, din diferite motive, nu trăiesc cu părinţii lor. Organizaţia consideră că, pentru a se putea dezvolta armonios, fiecare copil are nevoie de dragoste, să se simtă în siguranţă şi protejat, să aibă o familie care să îi ofere sprijin pe termen lung. Mamele sociale din cadrul SOS Satele Copiilor România au grijă, cu multă dragoste, de micuţii sustinuţi de SOS.

Este şi cazul mamei Diana de la SOS Satele Copiilor Cisnădie din Sibiu. Chiar dacă nu este uşor, iar responsabilităţile ei sunt uriaşe, mama Diana îi îngrijeşte pe copiii de acolo de mai bine de zece ani, iar acest lucru îi „împlineşte viaţa”.

„De la prima vizită făcută la SOS Satele Copiilor, în anul 2001, am constatat că există posibilitatea să fie îngrijiţi copiii aflaţi în dificultate în condiţii foarte bune. Acest lucru, precum şi faptul că nu am avut copii, deşi mi-i doream, m-a determinat să aleg această meserie. Au trecut 10 ani de atunci. Privesc în urmă şi îmi dau seama că nu a fost întotdeauna uşor, că responsabilităţile sunt enorme, dar în aceeaşi măsură şi satisfacţiile. Deşi copiii pe care îi cresc ştiu clar că eu nu sunt mama lor reală şi nu are rost să ne amăgim, ei mă percep ca fiind a lor, sunt punctul lor de sprijin în acest moment al vieţii lor, iar eu realizez că ei de fapt îmi împlinesc viaţa„, a declarat, pentru RTV.NET, Diana Violeta Vişănoiu.

Femeia trăieşte alături de copii toate momentele prin care ei trec, de la bucurie la decepţie, şi spune cu mândrie că formează o familie reuşită. „Mă bucur alături de ei la fiecare izbândă, de la o competiţie sportivă câştigată, până la succese pe plan şcolar, sufăr alături de ei când se îmbolnăvesc sau când sunt decepţionaţi, ne distrăm de minune împreună în vacanţe sau în weekend şi am bucuria că formăm o familie SOS reuşită”, a mai spus mama Diana.

Chiar dacă la 18 ani, copiii se întorc în familiile lor naturale sau încep să înveţe să se descurce singuri, departe de mamele sociale, unii dintre ei se întorc la ele pentru un sfat sau un umăr pe care să plângă. „Primim vizite de la copiii mai mari, care sunt deja plecaţi în Comunităţile de Tineri, dar care mai au nevoie de un sfat, de o mângâiere sau de un umăr pe care să plângă. Viaţa nu-i uşoară pentru nimeni, de aceea trebuie folosită orice oportunitate să oferi un sprijin, o vorbă bună, şi mai ales trebuie apreciată orice bucurie. Şi, mai spune o vorbă din bătrâni: «cu ce mână dai, cu aceea primeşti»”, a precizat ea.   

Viitoarelor mame SOS, Diana Vişănoiu le recomand să aibă „un munte de răbdare, câteva perechi de urechi, pentru că sunt multe guriţe care se vor ascultate şi cel puţin şase mâini pentru a oferi mângâiere„.

În acest moment, peste 1.000 de copii beneficiază direct de sprijinul asociaţiei SOS Satele Copiilor România şi peste 15.000 de copii au interacţionat cu unul dintre programele SOS. Sate ale copiilor se află şi în Bucureşti, şi în Bacău, la Hemeiuş.