A TREIA REVOCARE. Roberta Anastase, DATĂ JOS de la şefia Camerei. Zgonea, noul preşedinte

Roberta Anastase a fost dată şi ea jos. Deputaţii au votat, marţi seară, revocarea democrat-liberalei din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Liderul grupului PSD, Valeriu Zgonea, a fost ales în funcţia de preşedinte al acestui for legislativ. Senatul a decis marţi REVOCAREA din funcţie a lui VASILE BLAGA. Noul preşedinte al Senatului este CRIN ANTONESCU.

RomaniaTV.net
03 iul. 2012, 13:08
A TREIA REVOCARE. Roberta Anastase, DATĂ JOS de la şefia Camerei. Zgonea, noul preşedinte

UPDATE 22.55 Valeriu Zgonea a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor, cu 161 de voturi „pentru” şi niciun vot „împotrivă”. „Am încredere că de azi înainte Parlamentul va reprezenta cetăţenii. Va trebui să ne obişnuim să nu mai confundăm instituţia Parlamentului cu propriul buzunar, să respectăm oamenii şi atunci ne vor respecta şi ei”, a spus Zgonea. Deputaţii UDMR au fost prezenţi, asigurând cvorumul, dar nu au participat la vot.

UPDATE 22.22 Roberta Anastase a fost revocată de la şefia Camerei Deputaţilor, cu 160 de voturi „pentru” şi un vot „împotrivă”.  Deputaţii UDMR au fost prezenţi, dar nu au votat.  Urmează votul pentru Valeriu Zgonea.

CITEŞTE ŞI Anastase atacă la CCR revocarea din fruntea Camerei Deputaţilor

UPDATE 22.15 Deputatul PDL Cristian Boureanu a declarat că şedinţa Camerei Deputaţilor în care se discută despre revocarea preşedintelui acestui for, Roberta Anastase, este ilegală, întrucât nu a fost publicată în Monitorul Oficial decizia de convocare a şedinţei. „Este o şedinţă care nu există conform Constituţiei româneşti, nu puteam să avem o sesiune extraordinară dacă aceasta nu era publicată în Monitorul Oficial”, a spus Boureanu.

UPDATE 22.00 Deputaţii votează, cu buletine, revocarea Robertei Anastase.  Grupul UDMR a anunţat că nu participă la vot. Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a precizat că hotărârile Camerei se iau cu jumătatea deputaţilor prezenţi, în condiţii de cvorum asigurat. Nicolăescu a spus că, în aceste condiţii, cvorumul este de 156, iar o hotărâre poate fi adoptată cu 79 de voturi.

UPDATE 21.36 Şedinţa extraordinară a plenului Camerei Deputaţilor în care se discută revocarea Robertei Anastase din funcţia de preşedinte a acestui for legislativ a început după ce Comisia Juridică a finalizat raportul privind sesizarea USL împotriva acesteia. Şedinţa este prezidată de deputatul PSD Florin Iordache, asistat de Nicolae Mircovici.

UPDATE 21.15 Liderul deputaţilor PSD, Valeriu Zgonea, a anunţat că Biroul Permanent al acestui for a decis convocarea plenului Camerei Deputaţilor pentru revocarea din funcţie a preşedintelui acestei Camere, Roberta Anastase. „În acest moment, toate grupurile parlamentare, mai puţin PDL, au fost prezente, stenograma şedinţei a fost făcută. A fost trimisă Monitorului Oficial pentru publicare noua sesiune extraordinară a Camerei Deputaţilor în această seară„, a susţinut Zgonea. Întrebat dacă se va alege şi un nou preşedinte al Camerei el a răspuns că „în momentul în care procedura de revocare a preşedintelui Camerei este îndeplinită, în acel moment preşedintele de şedinţă poate să ceară grupurilor parlamentare, aşa cum scrie în Regulamentul Camerei Deputaţilor o nouă nominalizare care să fie trecută pe buletinul de vot”.

UPDATE 20.45 Comisia juridică a avizat, în absenţa reprezentanţilor PDL, revocarea din funcţie a Robertei Anastase. Imediat a fost convocat Biroul permanent al Camerei pentru introducerea pe ordinea de zi a cererii de revocare din funcţie a Robertei Anastase.

UPDATE 20.34 Deputaţii PDL au părăsit şedinţa Comisiei juridice după ce au solicitat o amânare a lucrărilor comisiei până miercuri dimineaţă pentru ca Roberta Anastase să-şi formuleze apărarea. Imediat şi jurnaliştii au fost invitaţi să iasă din sală pentru a se da votul în privinţa cererii de revocare a Robertei Anastase, relatează Mediafax.

Roberta Anastase le-a transmis deputaţilor din Comisia juridică, printr-un document scris, că nu cunoaşte natura acuzaţiilor care i se aduc şi le-a solicitat să-i acorde un termen rezonabil până miercuri dimineaţă pentru a-şi formula apărarea şi pentru a consulta stenograma şedinţei în care aceasta ar fi încălcat Regulamentul. 

Reprezentanţii PDL din Comisia juridică au apreciat că Anastase ar trebui să fie invitată la şedinţa Comisiei şi să-şi prezinte apărarea. Roberta Anastase le-a transmis, după câteva minute, un răspuns deputaţilor din Comisia juridică şi a precizat că înţelege să se desfăşoare şedinţa Comisiei juridice privind o presupusă încălcare a regulamentului de către ea. 

„Nu cunosc natura acuzaţiilor care mi se aduc. V-aş ruga să-mi acordaţi un termen rezonabil, până mâine dimineaţă, pentru a consulta stenograma şedinţei şi pentru a-mi formula apărarea”, a precizat Anastase prin documentul adresat Comisiei, document citit de preşedintele Comisiei, Daniel Buda. Cererea PDL şi a Robertei Anastase pentru a fi amânată şedinţa Comisiei până miercuri dimineaţă a fost respinsă de Comisia juridică, doar 9 deputaţi fiind pentru amânare, iar 12 fiind împotrivă.

UPDATE 20.25 Potrivit România TV, Roberta Anastase a fost chemată la şedinţa Comisiei Juridice, însă aceasta le-a cerut deputaţilor jurişti să amâne discuţia pentru miercuri dimineaţa. Comisia a respins cererea de amânare.

UPDATE 19.45 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, închisă, sesiunea extraordinară a plenului. liderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu, le-a solicitat însă deputaţilor să rămână pe loc pentru a dezbate, într-o nouă sesiune extraordinară, revocarea lui Anastase. Nicolăescu a precizat că, în acest moment, la Comisia juridică se dezbate raportul privind revocarea din funcţie a Robertei Anastase. Drept urmare, deputaţii prezenţi la sesiunea extraordinară declarată închisă aşteaptă raportul Comisiei juridice privind revocarea acesteia din funcţie.

UPDATE 18.30 Revocarea Robertei Anastase a fost amânată. Plenul Camerei Deputaţilor în care urma să se discute despre revocarea Robertei Anastase a început cu o pauză de consultări, solicitată de liderul grupului PDL, Mircea Toader. Potrivit Mediafax, pauza de consultări a fost solicitată deorece în paralel se desfăşoară lucrările şedinţei Comisiei juridice, care dezbate raportul privind sesizările de fraudă la vot care i-au fost aduse Robertei Anastase de către USL, referitoare în special la votul la Legea pensiilor

Eugen Nicolăescu a anunţat marţi, după şedinţa Biroului Permanent, că deputaţii se vor întruni la ora 18.00 pentru a decide revocarea Robertei Anastase de la şefia Camerei Deputaţilor. 

De asemenea, pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor ar urma să figureze inclusiv alegerea unui nou preşedinte al Camerei.

Nicolăescu a precizat că acuzaţiile aduse lui Anastase sunt conţinute într-un „raport mai vechi, actualizat”, însă a refuzat să precizeze motivele concrete, menţionând că nu doreşte să se „antepronunţe”.

În plus, Nicolăescu a precizat că Biroul Permanent a solicitat în „mod expres” Comisiei juridice să o invite şi pe Roberta Anastase la şedinţa comisiei pentru a-şi exprima punctul de vedere.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor s-a întrunit în absenţa Robertei Anastase, pentru a discuta solicitarea depusă de USL pentru revocarea acesteia din funcţia de preşedinte al forului legislativ. Ş

Potrivit Mediafax, de la şedinţa conducerii Camerei au lipsit reprezentanţii PDL. În schimb, UDMR a fost reprezentat la şedinţă.

USL a depus la Biroul Permanent al Camerei solicitarea de a convoca la ora 19.00 o sesiune extraordinară a Camerei în care să se discute raportul comisiei juridice privind sesizarea USL în ceea ce o priveşte pe Roberta Anastase şi acuzaţiile de fraudă care i s-au adus privind numărarea voturilor.

Liderul deputaţilor PSD, Valeriu Zgonea, a declarat, marţi, că USL a depus la Biroul Permanent cererea de covnvocare a unei sesiuni extraordinare pentru ora 19.00.

El a arătat că această sesiune extraordinară va avea pe ordinea de zi un singur punct – referitor la dezbaterea şi votul raportului Comisiei juridice privitor la sesizarea făcută de USL împotriva preşedintelui Camerei. Roberta Anastase. legată în principal de acuzaţiile de fraudă care i se aduc la votul la Legea pensiilor, din septembrie 2010.

Surse din USL au declarat că Valeriu Zgonea ar urma să fie numit preşedinte al Camerei după revocarea Robertei Anastase.