A murit „primul cetăţean al lumii”. Povestea omului care a fondat guvernul mondial

Garry Davis, cel care s-a autoproclamat "primul cetăţean al lumii" după ce a renunţat la cetăţenia americană şi care a militat pentru crearea unui guvern mondial, a murit miercuri la vârsta de 91 de ani, a comunicat luni AFP mişcarea fondată de acesta, World Service Authority.

RomaniaTV.net
29 iul. 2013, 19:21
A murit „primul cetăţean al lumii”. Povestea omului care a fondat guvernul mondial

Acest pacifist care a străbătut lumea fără documente oficiale, cu excepţia celor pe care el-însuşi le-a creat, expulzat cu regularitate, arestat sau închis, a murit la Williston, în Vermont (nord-estul SUA), potrivit asociaţiei World Service Authority, citate de Agerpres.

El ar fi împlinit sâmbătă 92 de ani.

Sunt un om fără ţară, sunt un om fără cetăţenie„, a declarat acesta, într-un interviu acordat publicaţiei Newsweek în 1978, relatează The New York Times.

Fost actor şi dansator, fiu de muzicieni înstăriţi, Davis a descoperit ororile războiului pe vremea când era pilot în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Considerând că frontierele provocau războaiele, el s-a deplasat în 1948 la ambasada SUA din Paris unde a renunţat la cetăţenia americană, devenind ‘cetăţean al lumii’, scrie pe site-ul său de internet Garrydavis.org. Ameninţat cu expulzarea, a cerut azil politic teritoriului ONU la Palatul Chaillot, primul sediu al Organizaţiei Naţiunile Unite, creată în 1946. A creat atunci prima „carte de identitate a cetăţenilor lumii” şi a cerut în cadrul unei acţiuni în faţa unei adunări generale a ONU elaborarea unei Constituţii şi formarea unui guvern mondial. Davis a fost susţinut de intelectuali precum scriitorii francezi Albert Camus, Andre Gide sau Jean-Paul Sartre sau fizicianul Albert Einstein.

În 1953, Garry Davis a fondat în SUA, pe teritoriul cărora intrase ca „imigrant”, un guvern mondial al cetăţenilor lumii, care eliberează paşapoarte, certificate de căsătorie etc. Potrivit World Service Authority, 950.000 de persoane deţin în prezent un astfel de paşaport acceptat cel puţin o dată în 160 de ţări.

Garry Davis se instalase în estul Franţei în 1961 pentru a fonda aici o societate de îmbuteliat apă, continuând să militeze pentru idealurile sale, înainte de a se întoarce în SUA în 1977, „ca străin expulzabil”.

În urmă cu un an, el a trimis un paşaport lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks refugiat la ambasada Ecuadorului la Londra, şi un altul, acum o săptămână, fostului angajat al CIA Edward Snowden, aflat la originea dezvăluirilor privind existenţa programului de supraveghere a comunicaţiilor din străinătate al guvernului american, care se afla blocat pe aeroportul din Moscova.

Garry Davis a candidat pentru preşedinţia SUA în 1988 în numele Partidului Cetăţenilor Lumii şi este autorul a cinci cărţi.