Doliu în lumea artistică: A murit actorul Iurie Darie

Actorul Iurie Darie a murit vineri seară, la vârsta de 83 de ani, după o lungă suferinţă. Trupul neînsufleţit al actorului a fost depus sâmbătă la Teatrul de Comedie din Capitală, urmând ca înmormântarea să aibă loc duminică.

RomaniaTV.net
09 nov. 2012, 22:08
Doliu în lumea artistică: A murit actorul Iurie Darie

Actorul, în vârstă de 83 de ani a suferit prima intervenţie chirurgicală pe 21 mai. Iurie Darie a murit după mai multe luni de suferinţă, din cauza unei boli teribile. 

Astfel, în luna mai, Iurie Darie a fost internat la Spitalul de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” din Capitală, unde a fost operat pentru montarea unui sistem de drenaj care să ajute la eliberarea lichidului în plus ce se acumula în zona creierului. Anterior, acesta suferise un accident vascular cerebral.

CITEŞTE ŞI Marii actori despre dispariţia lui Iurie Darie: A fost mai mult decât un actor, a fost un om minunat

După aceste intervenţii chirurgicale, starea lui Iurie Darie a început să se deterioreze din ce în ce mai mult.

E un moment foarte greu. A fost un mare actor„, spune actorul Mihai Marinescu, la România TV, care povesteşte că îl văzuse acum trei săptămâni şi părea că îşi va reveni. 

Iurie Darie s-a nascut pe 14 martie 1929. A abolvit Institutul de Artă Teatrala si Cinematografica în 1952.

Am o naivitate permanentă în legătură cu trecerea timpului şi viaţa mi-a demonstrat că am avut dreptate. Cea mai mare satisfacţie profesională este atunci când nu simţi cum trece timpul şi eşti mereu în atenţia publicului”, declara Iurie Darie, într-un interviu.

A debutat în 1953, in „Nepotii gornistului”, film realizat in regia lui Dinu Negreanu, avandu-i alături pe platoul de filmare pe Marga Barbu si pe Liviu Ciulei.

În 1969, a fost ales de Mircea Dragan pentru a juca in seria „Brigada Diverse”, alaturi de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu sau Puiu Călinescu.

Iurie Darie

A interpretat roluri memorabile in peste 40 de productii cinematografice, printre care „Baietii nostri” (1959), „S-a furat o bomba” (1961), „Vacanta la mare” (1962), „Dragoste la zero grade” (1964), „Atunci i-am codamnat pe toti la moarte” (1971), „Fratii Jderi” (1974), „Ringul” (1983), „O zi la Bucuresti” (1986), „In fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), „Zambet de soare” (1987), „Oglinda” (1993), „Punctul zero” (1996), „Triunghiul mortii” (1999). In 2004 a jucat in serialul de televiziune „Numai iubirea”.

Un moment important din cariera sa a fost perioada Teatrului de Comedie. I-a avut ca parteneri pe marii actori: Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu. A jucat în spectacole de referință: „Troilus și Cressida”, „Umbra” și multe altele.

După Revoluție, a jucat în „Pălăria”, producție a Teatrului de Comedie, în regia lui Horațiu Mălăele (1998), „Patru pe o canapea și valetul” de Marc Camoletti, în regia lui Radu Nichifor (2000). De asemenea, actorul a colaborat și cu cineaștii basarabeni, în filmul pentru copii „Moara”, realizat în 1992, sau pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău în „Tata” (stagiunea 1999-2000).

A fost căsătorit cu actriţa Consuela Roşu. Din casătoria lor s-a născut, în 1959, Alexandru (Ducu) Darie, care, din 2002, este directorul Teatrului Bulandra din Bucureşti.

După moartea Consuelei Roşu, Iurie Darie s-a îndrăgostit de actriţa Anca Pandrea, cea de-a doua lui soţie, cu care a avut o relaţie de aproape 25 de ani.

În 2009, Iurie Darie a primit premiul de excelenţă pentru întreaga carieră la Festivalul Comediei Româneşti – festCO.

Totodată, în martie anul acesta, Iurie Darie a primit premiul Gopo pentru întreaga carieră.

Ultimul film în care a jucat Iurie Darie este „Maria Sa, Birlic!”, un documentar despre actorul Grigore Vasiliu-Birlic.