A doua zi de proteste. Mii de persoane au ieşit pe străzi în mai multe oraşe ale ţării

A doua zi de proteste, în Capitală. Sute de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii din Capitală pentru a protesta împotriva regimului Băsescu. "Ruşine! Ruşine să vă fie!" scandează protestatarii. Proteste au avut loc şi în Cluj-Napoca, Constanţa, Deva, Timişoara, Craiova, Târgu-Mureş, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Sibiu, Drobeta Turnu Severin, Galaţi, Suceava, Slobozia.

RomaniaTV.net
14 ian. 2012, 12:12
A doua zi de proteste. Mii de persoane au ieşit pe străzi în mai multe oraşe ale ţării

Sute de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii din Capitală. Oamenii au scandat lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi spun că au ieşit în stradă din disperare.

Câteva zeci de protestatari din Capitală s-au îmbrâncit cu jandarmii care asigură ordinea publică, în încercarea de a ocupa Piaţa Universităţii, traficul rutier fiind blocat dinspre Piaţa Romană spre Universitate.

Protestatarii au blocat Bulevardul Magheru din Capitală, iar colegii mei vor asigura ordinea. Avem efective suficiente pentru a asigura ordinea. Efectivul nostru se adaptează la situaţia din stradă. Nu este o situaţie de alertă. Este o situaţie care contravine prevederilor legale”, a declarat Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti.

„Trebuia să ieşim de mult în stradă. Cei care au murit la revoluţie nu au murit ca să ajungem de la Ceauşescu la Băsescu. Protestăm faţă de toată clasa politică care a subminat economia naţională. Guvernanţii se fac vinovaţi de trădare şi genocid. A fost cea mai jecmănitoare clasă politică şi incompetentă”, au declarat unul dintre protestatari.

„Oamenii nu au declarat activitatea lor, ceea ce constituie o contravenţie. Jandarmeria va veni în sprijinul celor care manifestă pentru a nu fi perturbată circulaţia rutieră şi pietonală. Nu suntem pentru a aplica sancţiuni împotriva lor, dar Jandarmeria va aplica legea. Le recomandăm să manifeste în mod civilizat şi paşnic şi să nu încurce circulaţia auto”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache.

Protestatarii spun că nu a fost suficientă retragerea proiectului noii legi a sănătăţii pentru calmarea spiritelor.
„Nu e suficientă retragerea acestui proiect de lege, nemulţumirile sunt generale, ţara asta a fost vândută Occidentului”, spune un protestatar mai în vârstă.

În Piaţa Universităţii au venit şi tineri, şi maturi, dar şi vârstnici. Chiar dacă acţiunea a căpătat o tentă politică, unii nu au uitat de medicul Raed Arafat, făcut să demisioneze din Ministerul Sănătăţii. „Tatăl meu a suferit un infarct intestinal şi a trebuit să vină de la Călăraşi la Bucureşti şi fără serviciul SMURD, acum nu ar mai fi fost în viaţă. Nu funcţionează multe lucruri în România, iar SMURD funcţionează”, spune un protestatar.

„Am venit în urma mesajelor de pe Facebook. Îl susţin pe Raed Arafat, este unul dintre puţinii oameni care au făcut ceva bun în ţara asta şi a fost înlăturat în mod abuziv”, a afirmat un alt participant la manifestaţie.

În Piaţa Universităţii s-a aflat şi Adrian Sobaru, angajatul TVR care în decembrie 2010 s-a aruncat de la balcon într-o şedinţă a Parlamentului. El a venit să-l susţină pe Raed Arafat şi crede că exemplul acestuia ar trebui urmat de mai mulţi guvernanţi.

O maşină a Televiziunii Române a fost atacată cu pietre în Piaţa Universităţii.

Mitingul de susţinere a lui Raed Arafat organizat, sâmbătă, în centrul municipiului Cluj-Napoca, s-a încheiat fără incidente, după ce oamenii au participat la un marş pe străzile oraşului şi au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului condus de Emil Boc.

Cele aproximativ 100 de persoane care participau în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca la un miting de susţinere a lui Raed Arafat au plecat ulterior într-un marş pe Bulevardul Eroilor până în Piaţa Avram Iancu. Participanţii la miting au trecut prin faţa sediului PDL Cluj, unde au scandat „Nu staţi pe balcoane că muriţi de foame”, Nu vă fie frică că Băsescu pică”, „PDL nu uita, Gherla este casa ta”, „Jos Băsescu şi Boc cu Guvern cu tot”.

Acţiunea organizată la Constanţa pentru susţinerea lui Raed Arafat s-a încheiat sâmbătă seară, după aproximativ trei ore şi jumătate, fără incidente, după ce protestatarii au desfăşurat un marş de protest de la sediul Prefecturii către Universitatea Maritimă Constanţa.

În timpul marşului, participanţii la acţiune au scandat „Veniţi cu noi”, „Jos dictatorul”. De aici, ei au plecat către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, acolo unde au scandat timp de câteva zeci de secunde „Arafat, Arafat” , „Jos Băsescu”, după ce au pornit către sediul Prefecturii Constanţa. Manifestanţii au scandat în continuare împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a actualei guvernări, atât pe drum, cât şi după ce au ajuns la Prefectură.

Aproximativ 100 de persoane au participat, sâmbătă, la Deva, cu 50 de autoturisme, la un protest pentru susţinerea lui Raed Arafat, ele traversând cu maşinile municipiul şi claxonând în faţa sediului PDL Hunedoara, potrivit Mediafax.

„Şoferii au claxonat şi aveau pe maşini lipite fotografii cu Raed Arafat. Protestul a fost spontan, nu au fost incidente, iar circulaţia nu a fost blocată”, a spus Răducu.

Coloana de autoturisme a traversat centrul municipiului Deva, trecând prin faţa sediului PDL Hunedoara, unde şoferii au claxonat, apoi prin apropierea Prefecturii. Protestul a durat aproximativ o jumătate de oră.

Proteste au avut loc şi în Timişoara, Craiova, Târgu-Mureş, Iaşi, Oradea, Sibiu, Ploieşti, Drobeta Turnu Severin, Galaţi, Suceava, Slobozia.

Aproximativ 100 de persoane au manifestat, sâmbătă, în Piaţa Prefecturii, din Craiova, nemulţumite de proiectul legii sănătăţii, scandând lozinci împotriva actualei guvernări, dar şi în semn de solidaritate cu doctorul Raed Arafat.

„Ne-au batjocorit prea mult guvernanţii! Am îndurat atâtea umilinţe, iar acum vor să ne ia şi SMURD-ul. Era singurul serviciu din ţara asta care nu era corupt. Prin noua lege vor să îşi mai umfle ei buzunarele”, a afirmat craioveanul Marian Pascu.

Protestatarii au scandat lozinci de genul: „Jos Băsescu!”, „Jos Guvernul”, „Alegeri anticipate” şi în acelaşi timp au reclamat neajunsuirle zilnice, în special salariile şi pensiile mici.

Aproximativ 40 de persoane s-au adunat, sâmbătă, la Ceasul floral din centrul municipiului Târgu Mureş, ele susţinând că sunt nemulţumite de nivelul de trai şi de modul cum s-a comportat preşedintele Traian Băsescu cu Raed Arafat.

Aproximativ 100 de persoane, majoritatea revoluţionari, au participat, sâmbătă după-amiază, în Piaţa Victoriei din Timişoara, la un protest de susţinere a fostului subsecretar de stat Raed Arafat, ele scandând „Jos Băsescu”, „Jos Guvernul Boc”, „Ieşi din ţară javră ordinară”.

Manifestarea a fost una autorizată, deoarece revoluţionarii au primit acordul Primăriei Timişoara să organizeze proteste în Piaţa Victoriei, în fiecare zi, între orele 14.00 şi 17.00, până în 22 ianuarie.

„Traian Băsescu nu mai este un partener de discuţie şi suntem de părare că avem nevoie de alegeri anticipate. În toţi aceşti ani, guvernanţii au lucrat pentru propria bunăstare, ducând poporul într-un hal de sărăcie şi deprimare, nemaîntâlnit în ultimii 20 de ani. Asta nu mai este democraţie, atunci când Parlamentul este doar de decor. Ca să nu alunecăm în tiranie, cel mai bine este să se organizeze alegeri anticipate”, a spus o protestatară din Timişoara.

Câteva sute de persoane au manifestat paşnic şi în Oradea. „Orădenii şi-au strigat păsurile, vizavi de abuzurile care se întâmplă. A fost o manifestaţie unde au participat câteva sute de oameni. Cred că soluţia României este organizarea de alegeri anticipate”, a declarat senatorul PNL Bihor, Cornel Popa.

Câteva zeci de persoane au participat, sâmbătă, în Piaţa Mare din Sibiu, la un miting de protest, ele scandând lozinci împotriva Guvernului şi preşedintelui Traian Băsescu şi cerând alegeri anticipate.

Protestatarii au avut foi pe care se putea citi „Demisia Guvernului”, „Să trăiţi bine cu PDL”, „Vrem politicieni responsabili” şi scandează „Jos Băsescu” şi „Jos Guvernul”. Totodată, participanţii la miting au strigat „Vrem dreptate pentru sănătate”, „Sănătate pentru toţi, nu doar pentru hoţi” şi „Nu vrem comasate, vrem anticipate”.

Vineri seară, peste 1.000 de bucureşteni au protestat la poarta Palatului Cotroceni. Ei se strânseseră iniţial în Piaţa Universităţii, în semn de solidaritate cu fostul subsecretar de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, însă apoi totul s-a transformat într-o manifestaţie anti-Băsescu, iar lumea a plecat spre Palatul Cotroceni. Dacă acolo nu au primit niciun răspuns la nemulţumirile lor, acesta vine din partea Jandarmeriei Bucureşti, sub forma unui anunţ că toată lumea va fi amendată, de la organizatori până la ultimul participant pentru că protestul nu a fost autorizat.

Mitinguri pentru susţinerea lui Raed Arafat au avut loc vineri seară şi în Braşov, Timişoara şi Sibiu.

Raed Arafat a făcut apel la oameni să nu mai iasă în stradă şi să nu se lase manipulaţi politic prin diverse anunţuri pe internet sau alte mijloace întrucât acţiunile pot degenera şi afecta ideile faţă de proiectul Legii sănătăţii. În ciuda apelului făcut de Raed Arafat, şi astăzi sunt aşteptate să aibă loc proteste.

Raed Arafat a demisionat, marţi, din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în urma nemulţumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenţă din proiectul Legii sănătăţii şi ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de către preşedintele Traian Băsescu.

Vineri seară, la Cotroceni, Traian Băsescu a declarat că cere public premierului retragerea proiectului Legii sănătăţii, el menţionând că face acest lucru văzând că o mare parte din public şi majoritatea celor din sistemul de sănătate nu vor schimbarea acestuia.

Treisprezece persoane implicate în organizarea protestului de vineri seară, din Bucureşti au fost identificate şi vor fi amendate.