Protestele la Poştă se EXTIND. Milioane de oameni, lăsaţi FĂRĂ PENSII din cauza grevei

Protestele angajaţilor Poştei Române iau amploare. Angajaţii poştei au oprit şi marţi lucrul. Angajaţii se plâng că muncesc mult pe salarii mici şi în condiţii proaste. Greva poştaşilor are efecte şi asupra pensionarilor. Pentru 3.7 milioane de oameni pensiile ar putea ajunge cu întârziere luna aceasta. Mai mult, afectaţi de această problemă sunt şi ceilalţi beneficiari de prestaţii sociale. Marţi, la prânz, poştaşii au fost chemaţi la negocieri de reprezentanţii companiei. La discuţii participă şi ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica.

RomaniaTV.net
14 mai 2013, 06:14
Protestele la Poştă se EXTIND. Milioane de oameni, lăsaţi FĂRĂ PENSII din cauza grevei

Salariile mici şi orele suplimentare neplătitei-au determinat pe poştaşii din Capitală să întrerupă activitatea. Angajaţii din 20 de oficii poştale din Capitală au oprit lucrul şi marţi. Şi angajaţii Centrului de tranzit, locul în care ajunge toată corespondenţa şi de unde se distribuie către unităţi, au oprit activitatea marţi.

Poştaşii au oprit lucrul şi la Cluj. Aproximativ 400 de angajaţi din mai multe oficii poştale din judeţul Cluj au declanşat, marţi dimineaţă, o grevă spontană, în semn de solidaritate cu acţiunile colegilor din Bucureşti şi nemulţumiţi de diminuarea normelor de lucru.

La prânz, mai mulţi angajaţi ai Oficiului Poştal de Distribuire Centralizată Cluj-Napoca au întrerupt greva spontană şi au decis să distribuie pensiile şi corespondenţa pentru justiţie, în timp ce colegii lor din celelalte 14 oficii poştale din judeţ continuă protestul.

„Facem acesta din respect pentru pensionari, care sunt clienţii noştri fideli. Dacă până miercuri nu avem un răspuns din partea conducerii companiei privind renunţarea la diminuarea normelor de lucru şi nu suntem invitaţi la un dialog, de miercuri ar putea fi întreruptă distribuirea pensiilor în judeţ. Greva spontană continuă în cele 14 oficii poştale din judeţ, unde circa 200 de angajaţi din Poştă au întrerupt activitatea”, a spus Şinka.

Aproximativ 3,7 milioane de pensionari primesc pensia prin Poştă, formalităţile şi documentele de plată fiind deja transmise de către Casa Naţională de Pensii Publice. Din numărul total de pensionari înregistraţi în România, 1,5 milioane primesc pensia pe carduri bancare, iar 3,7 milioane prin serviciile Poştei Române.

Ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, susţine că va lua măsuri pentru ca toţi pensionarii să-şi primescă banii. „Această acţiune aduce prejudicii grave Poştei, 30% din veniturile companiei vin din distribuirea pensiei. Daca nu s-ar mai plăti pensiile o treime din angajaţi îşi pierd serviciul”, a explicat ministrul.
 

Câmpeanu: Eu vă asigur că banii pentru pensionarii vor fi plătiţi

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, marţi, la România TV, că nu crede că se va întrerupe plata pensiilor în urma protestelor de la Poştă, întrucât comisioanele pentru acest serviciu reprezintă o parte importantă în veniturile companiei şi, dacă nu se respectă contractul, se pot aplica reduceri.

 

Peste 1.500 de poştaşi din 21 de oficii din Bucureşti au întrerupt lucrul luni, nemulţumiţi că cei din conducerea Companiei Naţionale Poşta Română vor să impună un număr de zile neplătite şi să reducă programul de lucru pentru toţi salariaţii, a declarat pentru MEDIAFAX liderul sindical Matei Brătianu.

Preşedintele Sindicatului Lucrătorilor din Poşta Română declara că factorii poştali de la oficiile 39, 7, 77, 4, 10, 19, 82, 61, 53, 57, 76, 37, 24, 69, 9, 67, 30, 27, 74, 75 şi de la magazia Odoarei au ieşit în faţa unităţilor, refuzând să plece pe teren.

Brătianu preciza că angajaţii sunt nemulţumiţi de faptul că ar urma să li se impună între una şi patru zile neplătite, iar pentru acest lucru nu este necesară consultarea sindicatelor, întrucât există o prevedere în Codul muncii care permite acest lucru.

Poştaşii din Bucureşti sunt nemulţumiţi şi de faptul că le-a fost anulată o cursă pe zi, deşi aceştia sunt obligaţi să facă două curse zilnice din cauza volumului mare de corespondenţă.

Liderul sindical a mai spus că oamenii sunt nemulţumiţi şi din cauza faptului că cei din conducerea CNPR refuză să facă disponibilizări colective în urma cărora oamenii ar primi salarii compensatorii şi ar putea să beneficieze de indemnizaţie de şomaj, preferând să reducă programul de lucru cu o oră sau două pentru toţi salariaţii, ceea ce atrage şi o reducere salarială de 15-20 la sută.

Ponderea cheltuielilor salariale raportată la veniturile Poştei Române a crescut în perioada 2009 – 2012 de la 63% la 71%, comparativ cu o medie de 51% la operatorii poştali din Europa, situaţie care afectează competitivitatea companiei în contextul liberalizării pieţei serviciilor poştale.

În acelaşi timp, volumul prestaţiilor poştale a scăzut continuu în perioada 2009 – 2012, înscriinduse într-un trend global determinat de evoluţia tehnologică şi dezvoltarea comunicaţiilor online.

„Conducerea Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) a încheiat cu Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România (SLPR), în septembrie 2012, un acord ce prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normării efectuate în anul 2011”, se arată într-un comunicat al CNPR transmis „în contextul apariţiei unor manifestări neautorizate ale salariaţilor din unele subunităţi poştale”.